ПРЕМИНУО ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ?

Поделите:
Друштвеним мрежама и појединим медијима се пронела вест да је ПАТРИЈАРХ Српски Иринеј преминуо данас у ВМЦ Карабурма. Патријархово здравствено стање се погоршало последњих дана. Патријарх Иринеј је примљен у ВМЦ Карабурма 5. новембра. Јутрос рано је дошло до погоршања општег стања.

Званични сајт СПЦ је демантовао ову вест која се пронела друштвеним мрежама а коју су прво пласирале поједине Фејсбук странице.

Подсећамо да је паријарх Иринеј 1. новембра присуствовао сахрани митрополита Амфилохија у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици, након чега су бројни архијереји оболели од коронавируса.

Рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав. У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску. По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора, октобра 1959. године у манастиру Раковица, од стране тадашњег патријарха Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

У 13 часова Прва ТВ је такође објавила ову вест.

Информативна служба СПЦ је објавила да је вест о смрти патријарха која се пронела друштвеним мрежама и појединим медијима лажна, те да је стање патријарха неизмењено.

 

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here