Професор Кубат као жртвени јарац

Поделите:

На сајту Видовдан, у петак 4. септембра 2020. године, објављен је текст Шок у антицрквеним круговима на београдском универзитету – Сандо повлачи потпис са оптужбе против др Зорана Ранковића. Ова (не)очекивана вест могла је да шокира само неког неупућеног у лик и дело поменутог покајника – попут др Родољуба Кубата који је наивно веровао др Санду да ће он, заједно са њим и слободољубивим ванземаљцем, познатијим међу поштоваоцима Пешчаника и других другосрбијанских светилишта као ”Распети Вукашин”, остати до краја на барикадама  антицрквене побуне.

Сада, док са брода који навелико тоне, гледа како др Сандо испливава на обале покајања – добивши, чак, награде за то, попут новог намештења за координатора веронауке Сремске епархије, а његови други, много тиши партнери, попут др Владана Перишића и  др Богољуба Шијаковића износе не само живе главе него и неиспражњене џепове из целе ове фуртутме коју су заједно закували, чак и невеселом твитерашу са Динаре мора да постане  јасно да је изигран и остављен да, иако није њен капетан него тек један од морнара, ипак баш он потоне са лађом, неуспеле, карабурмске револуције.

ШОК У АНТИЦРКВЕНИМ КРУГОВИМА НА БЕОГРАДСКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ – Сандо повлачи потпис са оптужбе против др Зорана Ранковића

Бољим познаваоцима вишегодишње подземне, да не кажемо поднебеске, активности др Кубата кристално је јасно да у свему томе има неке вишње правде. Човек који је годинама марширао карабурмским сокацима носећи на свом тајном идеолошком барјаку познате стихове знаменитог песника а повременог госта Вечери са Иваном Ивановићем: Лукавица је хтела да ме надлукави, своју бледуњаву каријеру универзитетског професора завршава управо онако како и заслужује – трајно и потпуно надлукављен.

Мајстор манипулација и претварања, закулисаних радњи и прљавих игара, уцена и подметања, како је сада свима јасно (чак и његовом последњем преосталом црквеном савезнику др Вукашину Милићевићу који, како се прича, увелико води преговоре о свом избављењу и напуштању карабурмског Титаника сачињеног од чисте букве са Динаре) наишао је на себи равне, па чак и равније партнере који су га надахнули, окуражили, подјаривали, укрепљивали, финансирали и…. издали и напустили.

Колико ће времена требати аутору непостојеће књиге Основы ветхозаветной антропологии, Београд: Библијски институт ПБФ: Београд / Санкт-Петербургская православная духовная академия: Санкт-Петербург, око 200 стр. за коју је недавно утврђено да у ствари не постоји иако је др Кубат на основу ње постао редовни професор, да схвати да ускоро –  а захваљујући само томе што је бесомучно обмањивао акдемску и ширу јавност клветама против свог матичног факултета, саблажњивао верни народ и све друге грађане не само Републике Србије него и ширих простора својим антицрквеним нападима на јерархију СПЦ и њене највише институције и погрешном финансијско-политичком проценом да ће у свему томе бити заштићен од стране оних који из дубине душе мрзе Цркву, а гле чуда, воле и подржавају њега – ни његова професура, попут непостојеће књиге на основу које ју је бсправно приграбио –  неће постојати.

Професор Старог Савеза и преводилац Септуагинте сигурно је знао ове познате стихове из Треће књиге Мојсејеве:  И нека принесе Арон јунца свог на жртву за грех и очисти себе и дом свој. Потом нека узме два јарца, и нека их метне пред Господа на врата шатора од састанка. И нека Арон баци жреб за та два јарца, један жреб Господу а други жреб Азазелу.  И нека Арон принесе на жртву јарца на ког падне жреб Господњи, нека га принесе на жртву за грех. А јарца на ког падне жреб Азазелов нека метне жива пред Господа, да учини очишћење на њему, па нека га пусти у пустињу Азазелу. (16: 6 – 10) Оно што, до сада, није знао творац теологије бунта – а сада почиње да сазнаје, да је у овом великом немачко-црногорско-херцеговачко-српском замешатељству њему, са много вишег места коме се он надао али коме, очигледно никада није припадао,  намењена улога овог другог јарца. И пустиња, како финансијска тако и свака друга. И Азазел. 

Ненад Кнежевић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here