Промоција монографије „Црвени макови за кнегињу – Материјали за биографију кнегиње Јелене Петровне“

Поделите:

Промоција монографије „Црвени макови за кнегињу. Материјали за биографију кнегиње Јелене Петровне“, аутора Галине Шевцове, кандидата историјских наука, сарадника Одељења за општу историју Руске академије наука, одржаће се у уторак 8. октобра 2019. године у 18.00 часова у Руском Дому (улица Краљице Наталије број 33) у Београду, а у четвртак 10. октобра 2019.г. у 12.00 часова у „Матици Српској“ (улица Матице Српске број 1) у Новом Саду. Књига је штампана на српском језику у септембру ове године, у издању Књижевне речи из Новог Сада.

Књига је прво изашла 2017. године у Русији. Написана је у жанру историјске биографије и посвећена је „руском периоду“ живота кнегиње Јелене Петровне, српске принцезе из породице Карађорђевића. Она је у Русију дошла у августу 1911. године удајом за једног члана царске породице Романов, а била је приморана да је напусти 1918. године под притиском совјетске власти.

Галина Шевцова користи обимну дипломатску и породичну преписку, као и мемоарску литературу, да прикаже како спољашње околности драстично мењају судбину не само кнегиње Јелене Петровне и чланова њене породице, него и већине њених сународника. Да би обезбедила целовитост приче, ауторка је извела бројне „излете“, како у руску, тако и српску историју.

Ауторка је успела да употпуности прикаже чврст карактер српске принцезе и њену безграничну оданост како Србији, тако и Русији. Није је случајно њен муж, кнез царске крви Јован Константинович, називао „ватреном патриоткињом“.

Лични живот српске принцезе, од рођења до одласка у Русију, приказан је на фону драматичних догађаја у руској и српској историји, од убиства краља Александра Обреновића (1903) и Босанске кризе (1908-1909) до Првог светског рата и Револуције 1917. године.

Посебно место у монографији заузимају поглавља о паду монархије и драматичним догађајима после тога. Кнегиња Јелена Петровна је добровољно пошла са мужем у прогонство, делећи са њим и његовом браћом судбину која их је задесила. Није је поколебало ни сломило ни полугодишње тамновање у Екатеринбургу, Перму и Москви.

Научни савет Одељења опште историје Руске академија наука препоручио је за штампу монографијуа „Црвени макови за кнегињу“.

Без обзира на то што је монографија написана на високом професионалном нивоу, она се лако чита и биће интересантна не само стручњацима, него и широком кругу читалаца.

Књига Галине Шевцове „Црвени макови за кнегињу“ награђена је 2018.г. на Деветом међународном словенском литерарном форуму „Златни витез“.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here