Promocija monografije „Crveni makovi za kneginju – Materijali za biografiju kneginje Jelene Petrovne“

Podelite:

Promocija monografije „Crveni makovi za kneginju. Materijali za biografiju kneginje Jelene Petrovne“, autora Galine Ševcove, kandidata istorijskih nauka, saradnika Odeljenja za opštu istoriju Ruske akademije nauka, održaće se u utorak 8. oktobra 2019. godine u 18.00 časova u Ruskom Domu (ulica Kraljice Natalije broj 33) u Beogradu, a u četvrtak 10. oktobra 2019.g. u 12.00 časova u „Matici Srpskoj“ (ulica Matice Srpske broj 1) u Novom Sadu. Knjiga je štampana na srpskom jeziku u septembru ove godine, u izdanju Književne reči iz Novog Sada.

Knjiga je prvo izašla 2017. godine u Rusiji. Napisana je u žanru istorijske biografije i posvećena je „ruskom periodu“ života kneginje Jelene Petrovne, srpske princeze iz porodice Karađorđevića. Ona je u Rusiju došla u avgustu 1911. godine udajom za jednog člana carske porodice Romanov, a bila je primorana da je napusti 1918. godine pod pritiskom sovjetske vlasti.

Galina Ševcova koristi obimnu diplomatsku i porodičnu prepisku, kao i memoarsku literaturu, da prikaže kako spoljašnje okolnosti drastično menjaju sudbinu ne samo kneginje Jelene Petrovne i članova njene porodice, nego i većine njenih sunarodnika. Da bi obezbedila celovitost priče, autorka je izvela brojne „izlete“, kako u rusku, tako i srpsku istoriju.

Autorka je uspela da upotpunosti prikaže čvrst karakter srpske princeze i njenu bezgraničnu odanost kako Srbiji, tako i Rusiji. Nije je slučajno njen muž, knez carske krvi Jovan Konstantinovič, nazivao „vatrenom patriotkinjom“.

Lični život srpske princeze, od rođenja do odlaska u Rusiju, prikazan je na fonu dramatičnih događaja u ruskoj i srpskoj istoriji, od ubistva kralja Aleksandra Obrenovića (1903) i Bosanske krize (1908-1909) do Prvog svetskog rata i Revolucije 1917. godine.

Posebno mesto u monografiji zauzimaju poglavlja o padu monarhije i dramatičnim događajima posle toga. Kneginja Jelena Petrovna je dobrovoljno pošla sa mužem u progonstvo, deleći sa njim i njegovom braćom sudbinu koja ih je zadesila. Nije je pokolebalo ni slomilo ni polugodišnje tamnovanje u Ekaterinburgu, Permu i Moskvi.

Naučni savet Odeljenja opšte istorije Ruske akademija nauka preporučio je za štampu monografijua „Crveni makovi za kneginju“.

Bez obzira na to što je monografija napisana na visokom profesionalnom nivou, ona se lako čita i biće interesantna ne samo stručnjacima, nego i širokom krugu čitalaca.

Knjiga Galine Ševcove „Crveni makovi za kneginju“ nagrađena je 2018.g. na Devetom međunarodnom slovenskom literarnom forumu „Zlatni vitez“.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here