Путин и Ердоган разговарали о решењу за Нагорно-Карабах

Поделите:

Председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, поново су потврдили спремност за тражење мирног решења за сукоб у Нагорно-Карабаху.

Путин је обавестио Ердогана о својим разговорима са лидерима Азербејџана и Јеременије у вези са решавањем тог сукоба, преноси Тас.

Турско председништво је саопштило да је Ердоган рекао Путину да Јерменија мора да се повуче са азербејџанске територије и да је потребно да се она убеди да преговара о мирном решењу тог конфликта и да се повуче са азербејџанске територије, наводи Ројтерс.

Ердоган је, такође, рекао да је неопходно убедити јерменско руководство да седне за преговарачки сто и да је то кључ за прекид конфликта и стабилизацију у региону.

О ситуацији у региону Нагорно-Карабаха разговарали су и шефови дипломатија две земље, Сергеј Лавров и Мевлут Чавушоглу.

Прво примирје договорено 9. августа, пропало је, практично, и пре него што је почело.

И други прекид ватре, договорен 17. октобра, прекршен је упркос апелу Савета безбедности УН зараћеним странама да поштују примирје.

Две стране оптужују једна другу за ометање мировног процеса и гранатирање цивилних циљева.

Сукоб две земље око Нагорно-Карабаха ескалирао је крајем септембра.

Јермени сматрају да је Нагорно-Kарабах део њихове историјске територије, док Баку тврди да је то отета територија која се мора вратити под контролу Азербејџана преноси РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here