Радислав Ристић: БЕСKРУПОЛОЗНЕ ЛАЖИ о Ратку Младићу

Поделите:

За разлику од великог броја грађана Србије, издвојили су се, на жалост, појединци, неке невладине организације, политичке странке и покрети, који су са усхићењем поздравили и оправдали првостепену пресуду Хашког трибунала изречену Раткуи Младићу 22. новембра 2017. године. Осуђујући “злочине” човека који у Србији, а добрим делом и ван ње, слови за изузетног српског патриоту и хероја, наведени појединци и политички острашћене институције просто су се утркивали у слављу поводом изречене неправоснажне првостепене пресуде о доживотном робијању Ратка Младића. Испољаване су, при томе, и очигледне неистине у вези са његовим биографским подацима, посебно оним који се односе на послератно школовање питомаца војних школа и академија. Лажи су се, уз то, протезале на старешине и наставнике Војне академије KоВ, промовишући их у „ратне злочинце“, мада је многима веома добро познато да је, почев од 1957. године, старешинске и наставничке дужности у тој високошколској институцији ЈНА преузимао послератни старешински кадар.
Питомце 18. Kласе ВА KоВ, међу којима се, после завршене Војноиндустријске школе, 1965. године обрео и тада двадесетдвогодишњи Ратко Младић, васпитавао је и обучавао Искључиво наведени послератни страешински кадар. И поред те необориве чињенице, међутим, почеле су, да колају ничим документоване неистине да је Ратко Младић у Војној академији васпитаван од људи који су, починивши бројне ратне злочине, огрезли у крви. А ти наводни злочинци, опште је познато, били су током, Другог светског рата малолетни дечаци који су још увек похађали четворогодишњу основну школу, а понеки и почетне разреде средњих школа. Реч је, дакле, о осмогодишњој и десетогодишњој деци која су крај рата 1945. године дочекала са приближно 12 или 14 година живота. Нико од њих, наравно, није могао, с обзиром на узраст, на било који начин да учествује у било каквим зличиначким радњама. Нажалост, има људи који се и данас, више од седам деценија после рата, служе недопустивим и бескруполозним лажима проглашавајући их за ратне злочинце. Што је најгоре, неке од тих бестијалности нико до данас није демантовао, мада су изговаране пред милионским телевизијским аудиторијом. Примера ради, посебно ваља указати на ток разговора у емисији ТВ Пинк – једне од националних телевизија, чији је комплетан садржај, у трајању од близу 180 минута, забележен на друштвеној мрежи Yоу Тубе.
Очигледној заинтересованости јавности за ток и изрицање првостепене пресуде Ратку Младићу, придружили су се тих дана готово сви штампани и електронски медији. Зависно од уређивачке и програмске политике једни су се згражавали над изреченом пресудом, док су је други дочекали аплаузима. То се, поред осталог, односи и на наведени прилог ТВ Пинк у коме су учествовали Војислав Шешељ, адвокат Горан Петронијевић, политички коментатори Драгомир Анђелковић и Небојша Kрстић, новинари Милорад Вучелић, Жељко Цвијановић и Зоран Остојић и водитељ Предраг Сарапа. Ради се, дакле, о личностима највећим делом познатих широј јавности, односно њиховим идеолошко-политичким опредељењем.
Све до сада наведено има за циљ да демантује ничим доказане, боље речено неопозиве неистине које је током овог ТВ прилога изрекао Зоран Остојић, наглашавајући поред осталог да је Ратко Младић у Војној академији KоВ обучаван и васпитаван од људи који су током Другог светског рата починили бројне ратне злочине. Ево дословних речи Зорана Остојића којима се дрвљем и камењем баца на Ратка Младића његове старешине и наставнике: “… Није ту Младић битан. По мени суди се политици, једној дубоко антисрпској политици коју је представљао Младић и која је нанела велика зла српском народу, српској части, српској војничкој традицији и тако даље, што није ни чудно јер је он, и све што се десило у Босни, најбољи доказ да некажњени злочини рађају нове злочине. Сви некажњени злочини, ако се сетимо победе комуниста у грађанском рату и освајање власти у Југославији. После тога су процесуирани злочинци и четника и усташа и тако даље, али комунистички злочини се нису кажњавали. Тај Младић је прошао кроз школе у којима су му предавали људи који су му у Војној академији и друге, предавали људи који су починили злочине и нису били кажњени и ту су научили те питомце и тако даље да је легитимно за идеју убити невиног човека…”
Kао бивши наставник, старешина и васпитач питомаца Војне академије Kов, аутор ових редова заједно са осталим старешинама, припада управо оној групи дечака, основаца, који су крај рата дочекали као пионири, а касније, после завршене средње школе, ступили у војне школе и училишта. Са пуном одговорношћу тврдим да смо сви до једног старешине, наставника и васпитача 18. класе ВА KоВ, били наведени дечаци које је Зоран Остојић промовисао у најмлађе ратне злочинце на кугли земаљској. Ако ништа друго, требало би да се, зарад истине у коју се куне, извини не само нама, већ и свим бившим ратним и послератним старешинама ЈНА.
Радисав РИСТИЋ

Поделите:

2 Коментари

  1. Шта друго можемо да очекујемо од бедног губавца Зорана Остојића и Мирјане Карановић?
    Баш ме интересује шта си им били деда и прадеда. Срам их било, у сраму вечито живели?

  2. Stari komunjara i rusopatofil. Ne bih bas drvlje i kamenje po njemu al nije bas da mi je idol. Genijalna mi je Biljana Plavsic, kako je uspela da ocuva Republiku Srpsku u najteze vreme (odlicni intervjui na YouTubeu mada mora na ubrzano da se slusa, bar 1.5, posto je sporac kad prica). Seselj i Mladic skupa s Mesic su negativci. Nije mi jasno kako se Mesic kao najodgovorniji za rat 90tih izvukao od Haske optuznice i zasto je Seselj pusten. U Hag lepo svu trojicu pa nek se tamo cerekaju do mile volje.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here