Радун: Поједини епископи СПЦ ће из различитих интереса покушати да прогласе патријаха Иринеја неспособним да води Цркву и смене га

Поделите:

“Сигуран сам да ће неки епископи из различитих интереса покушати да смене патријарха, односно да га пензионишу тако што ће га прогласити неспособним да води цркву”, наводи аналитичар Бранко Радун.

Због епидемије коронавируса којој се не назире крај, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве први пут у историји ове године могао би да буде одржан онлајн, сазнајемо незванично од извора из врха цркве.

Према њиховим речима, разлог што се разматра могућност виртуелног сабирања, упркос чињеници да већини архијереја модерне технологије нису блиске, јесте то што се у СПЦ нагомилало много проблема од којих неки захтевају хитно решавање.

– Сабор није могао бити организован у мају и тада је договорено да се одржи у септембру. Међутим, како је све кренуло, велико је питање да ли ће и тада то бити могуће јер су владике раштркане по разним земљама па и континентима. Питање је када ће се све границе поотварати и да ли би се и тада смело ризиковати да се епископи који долазе са разних крајева света нађу у истој просторији са патријархом који је човек у заиста озбиљним годинама. Истовремено, чини се да проблема у нашој цркви никада није било више. Ту су дешавања у Црној Гори, отворени ратови које поједни епископи воде међусобно, неретко и јавно преко сајтова епархија, што се никада раније није дешавало. Уочљиви су и напади које организују против патријарха и покушаји да га увуку у неке ненормалне приче, такође, имамо и упражњени трон ваљевске епархије након што је владика Милутин преминуо од овог опаког вируса, а да не причамо о свему што је ових дана радио Григорије – објашњава наш извор разлоге због којих би се чланови најважнијег црквеног тела могли наћи пред камерама рачунара.

Григорије се не секира, он ће у политику

И верски аналитичар Жељко Ињац изјавио је недавно да ће предстојећи Сабор бити врло занимљив због кадровских промена до којих ће доћи.

– У црквеним круговима се већ увелико говори да ће неколико епископа тада сигурно бити пензионисано, управо због свог непримереног понашања, а између осталих и Григорије. Међутим, питање је колико је то Григорију лично проблем пошто се у немачкој епархији пред верницима и свештеницима отворено хвали да ће се кандидовати на председничким изборима и стати на црту Вучићу. Григорије има озбиљну подршку међу другосрбијанцима и у грађанској опозицији. Његове скорашње изјаве заправо су политичка промоција, може се слободно рећи да је он већ кренуо у изборну кампању – навео је он тада.

С друге стране, политички аналитичар Бранко Радун за „Ало!“ истиче да ће на Сабору, ма како он био организован, засигурно бити веома бурних дешавања…

– Наша црква је веома конзервативна и зато ми мало чудно звучи онлајн Сабор, међутим, с обзиром на целу ситуацију, то није нереално. Проблема у СПЦ има много, то је чињеница, али имам и утисак да неким владикама одговара ова ситуација са короном и границама. Такође, сигуран сам да ће, када до Сабора дође, неки епископи из различитих интереса покушати да смене патријарха, односно да га пензионишу тако што ће га прогласити неспособним да води цркву. Неки ће то покушати зато што себе виде на његовом месту, а неки зато што им ужасно смета то што је он човек који све баласнсира и није радикалан. Том уклањању патријарха на један културан начин већ се увелико радују они епископи који су против његовог става по различитим питањима, укључујући и однос према власти и другим црквама – објашњава аналитичар. Патријарх ће вероватно, са друге стране, покренути питање смене неких владика који су то својим поступцима и понашањем одавно заслужилили, а он их је до сада штедео – закључује Радун.

 

Ало

Поделите:

1 коментар

  1. Прво, Григорија је требало одстранити прије него што су га послали у Њемачку. Имао је доста путера на глави. Но, нека ме сам ђаво носи, имао је и има велики капитал, можда се талио ко зна са ким, тако да га ти штите. Друго, СПЦ није конзервативна, она је нажалост постала клерикална, што је највећа опасност. Примјера да је постала клерикална има велики број. Када сам био на разговору код Његове Светости Патријарха, отворено сам му на то укзао, да није, например, Вучић имао право да им држи предику дав сата на засједању Светог Синода, а онда их је повео на ручак у Посланички клуб.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here