Рајко Петровић: Србима у Црној Гори борба тек предстоји

Поделите:

Рајко Петровић, истраживач Института за европске студије о актуелним дешавањима у Црној Гори.

Како коментаришете јучерашња и данашња политичка дешавања везана за формирање нове власти у Црној Гори?

Мислим да нас овде у Србији превасходно треба да занимају два кључна питања – какав ће бити однос нове власти према Србима у Црној Гори и какав ће бити њен однос према Србији, а не да ли ће Црна Гора бити грађанска, космополитска или европска.

Посматрано из тог угла, нема разлога за претерани оптимизам и славље. Антисрпски коалициони споразум који су недавно потписали, а сада у скупштини и потврдили Кривокапић, Бечић и Абазовић и даље је на снази. Једино што за сада знамо јесте да ће Кривокапић бити премијер, а Бечић председник скупштине. Још увек не знамо како ће бити распоређени ресори у новој влади, нити да ли ће бити гарантована колективна права српском народу, што је кључно питање.

Јучерашњи извештаји црногорских медија, које нико није демантовао, говоре у прилог мом песимизму. Абазовић је са четири посланичка места тражио министарство одбране, полиције, судства, спољних послова и службе безбедности, правдајући такав захтев подршком коју има са Запада. Такав ултиматум је апсолутно неприхватљив, јер кључне ресоре треба да добије највећи коалициони партнер, за кога су, подсећам, већином гласали Срби.

Рајко Петровић: Крајње је време да се покрене српско питање у Црној Гори

Мислим да су јучерашња превирања показала да се коалција „За будућност Црне Горе“ поделила на присталице просрпске и присталице процрногорске политике, а која ће имати јасан отклон од српских националних питања у Црној Гори. Андрија Мандић и Милан Кнежевић воде прву, а Здравко Кривокапић другу струју. Мандић и Кнежевић били су изложени бруталним нападима и оптужбама да у име Александра Вучића желе да сачувају Ђукановића на власти. Чим су просрпске политичке снаге, које су изнеле терет победе над режимом ДПС-а на својим плећима, поставиле питање учешћа њихових кадрова у власти, били су дефинисани као рушилачки елемент. Они су данас показали да то нису, али видећемо да ли ће зарад власти пристати на то да Срби у Црној Гори и даље буду ускраћени за равноправност језика, писма, али и образовање и медијски систем по њиховој мери.

Срби у Црној Гори морају да пажљиво прате њихове наредне потезе и, уколико виде да вишедимензионални антисрпски систем неће бити демонтиран, изађу на улице и покажу да је крајње време за истински слободну Црну Гору, а то може бити само Црна Гора у којој су Срби равноправни и слободни. Закључно, напоменуо бих још нешто – Црна Гора се данас, супротно мишљењу неких посланика победничке коалиције, није вратила Његошевој Црној Гори, јер је Његошева Црна Гора је била изразито српска у сваком погледу. Нема васкрснућа Његошеве Црне Горе без васкрснућа српства у Црној Гори, а оно тек треба да уследи.

Видовдан

Поделите:

1 коментар

  1. Како да васкрсне српство у Црној Гори кад се врх Митрополије залаже за стварање новог националног – црногорског идентитета? Шта даље да се прича. Ту лежи главни проблем.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here