Расколничка украјинска црква коју је признао Цариградски патријарх Вартоломеј се распада сама од себе

Поделите:

Филарет Денисенко, самозвани “патријарх”, главни представник тежње за аутокефалијом у Украјини, којему је Вартоломеј цариградски самовољно “скинуо” анатему и “вратио” га у “канонски” статус, издвојио се сада из Вартоломејеве украјинске цркве, самостално рукоположио низ нових епископа, сада их има 8, повукао свој потпис са докумената тзв. објединитељног сабора којим је стварана Вартоломејева украјинска црква (данас је то учинио још и Јоасаф Шибајев), негирао је стварање те украјинске “аутокефалне” цркве, одбацио Томос, и сва његова дејства, као што су одузимање дијаспоре, узимање ставропигија, потчињавање Фанару и признавање Фанару врховног поглаварства власти над свима. Одбацио је поглаварство поглавара украјинске структуре, Епифанија Думенка, потврдио свој самозвани патријарашки статус, итд.

Објединитељни сабор никога дакле није објединио. Аутокефалију суштински нико није добио. Према истраживању украинском народу је та додела томоса далеко мање важна него улазак националне селекције Украјине у европско првенство у фудбалу 2020.

У Украјини је Црква остала Црква, кроз аутономну УПЦ у саставу Московског Патријархата, а раскол и секта су постали још само већи раскол и секта. Једина разлика је што им се у расколу, кроз општење, на нашу свеопшту жалост, прикључио цариградски патријарх, а затим још два грчка поглавара, александријски патријарх, и атински архиепископ, са неким архијерејима својих цркава. Да је све ово тако, најбоље сведочи сам “патријарх” Филарет Денисенко, својим радом, али и постојањем.

П.С. речи под наводницима имају значење супротно од уобичајеног, како то лепо једном рече један наш Владика. 😉

Ведран Гагић

Филарет Денисенко, самозвани "патријарх", главни представник тежње за аутокефалијом у Украјини, којему је Вартоломеј…

Gepostet von Ведран Гагић am Sonntag, 12. Januar 2020

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here