Raskolnička ukrajinska crkva koju je priznao Carigradski patrijarh Vartolomej se raspada sama od sebe

Podelite:

Filaret Denisenko, samozvani “patrijarh”, glavni predstavnik težnje za autokefalijom u Ukrajini, kojemu je Vartolomej carigradski samovoljno “skinuo” anatemu i “vratio” ga u “kanonski” status, izdvojio se sada iz Vartolomejeve ukrajinske crkve, samostalno rukopoložio niz novih episkopa, sada ih ima 8, povukao svoj potpis sa dokumenata tzv. objediniteljnog sabora kojim je stvarana Vartolomejeva ukrajinska crkva (danas je to učinio još i Joasaf Šibajev), negirao je stvaranje te ukrajinske “autokefalne” crkve, odbacio Tomos, i sva njegova dejstva, kao što su oduzimanje dijaspore, uzimanje stavropigija, potčinjavanje Fanaru i priznavanje Fanaru vrhovnog poglavarstva vlasti nad svima. Odbacio je poglavarstvo poglavara ukrajinske strukture, Epifanija Dumenka, potvrdio svoj samozvani patrijaraški status, itd.

Objediniteljni sabor nikoga dakle nije objedinio. Autokefaliju suštinski niko nije dobio. Prema istraživanju ukrainskom narodu je ta dodela tomosa daleko manje važna nego ulazak nacionalne selekcije Ukrajine u evropsko prvenstvo u fudbalu 2020.

U Ukrajini je Crkva ostala Crkva, kroz autonomnu UPC u sastavu Moskovskog Patrijarhata, a raskol i sekta su postali još samo veći raskol i sekta. Jedina razlika je što im se u raskolu, kroz opštenje, na našu sveopštu žalost, priključio carigradski patrijarh, a zatim još dva grčka poglavara, aleksandrijski patrijarh, i atinski arhiepiskop, sa nekim arhijerejima svojih crkava. Da je sve ovo tako, najbolje svedoči sam “patrijarh” Filaret Denisenko, svojim radom, ali i postojanjem.

P.S. reči pod navodnicima imaju značenje suprotno od uobičajenog, kako to lepo jednom reče jedan naš Vladika. 😉

Vedran Gagić

Filaret Denisenko, samozvani "patrijarh", glavni predstavnik težnje za autokefalijom u Ukrajini, kojemu je Vartolomej…

Gepostet von Vedran Gagić am Sonntag, 12. Januar 2020

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here