Саша Недељковић: СОКОЛСКО ДРУШТВО ОРЕБИЋ

Поделите:

 

Соколско друштво Оребић било је део Соколске жупе Мостар. Оребић се налазио на полуострву Пељешцу, преко пута острва Корчуле. У управи Соколског друштва Оребић били су 1934. старешина кап. Анте Суличић, заменик старешине Стијепо Франасовић, просветар Вјекослав Светец, начелник Мате Фурлан, заменик начелника Стијепо Симунић, начелница Наталија Мартиновић, заменица начелнице Нела Шкробоња, тајник Марко Векарић, друштвени лекар др. Анте Ковачевић. Одборници су били : др. Мирко Врсаловић, Ђуро Крешанац, др. Анте Ковачић, Вида Урлић, Паво Иванишевић. Заменици одборника били су : Јерко Вуковић, Иво Штук, Грго Богић, Рино Урлић и Казимир Кошчина. Ревизори су били : Мате Гргуревић, Франо Божиновић и Јаков Радовановић. Заменици ревизора били су : Михајло Драгишић, Паво Мариновић и Јерко Жувела. У Суду части били су др. Миљенко Франасовић, Оскар Зглав, Мато Косовић, Рената Љуба и Вицко Шолетић. (1) За време Првог светског рата капетан Филип Хаџија био је стрељан због покушаја да пребегне у Црну Гору. При преносу посмртних остатака Филипа Хаџије, 10.8.1924. присуствовале су све категорије Соколског друштва Дубровник. Друштво је мртвачки ковчег положило венац. Изасланство друштва на челу са старешином отпратило је ковчег до Оребића, родног места Филипа Хаџије. (2)

На иницијативу Соколског друштва Оребић прослављена је 11. новембра 1934. 14 годишњица рапалског уговора. После службе у цркви окупио се сав народ у дворани читаонице “Слоге”. Старешина друштва отворио је збор са неколико речи и предао реч наставници грађанске школе Радојки Драгијловић, која је у дирљивом предавању о изгубљеним крајевима изазвала сузе у очима окупљених. После предавања ученица Јерко рецитовала је песму “Европи на Рапалски дан”. Збор је био завршен клицањем Југославији и краљу Александру. (3) Соколско друштво Оребић приређивало је од 18 фебруара до 4 марта 1935. сваке вечери од 6 до 9 сати, друштвени предњачки течај. Течај се одржавао у великој општинској дворани, која је била удешена за вежбаоницу Соколског друштва. Организовао га је начелник Мате Фурлан, а водио га је жупски предњак Иван Седлачек. Седлачек је једне недеље предавао у месној читаоници “Слоге” родитељима деце о користи телесног васпитања за децу. Течај је похађало 12 мушких и 2 нараштајца, као и 13 женских.Уз жупског предњака и начелника, држали су предавања чланови друштва : учитељица Драгојловић, општински лекар др. Анте Ковачевић, професор Фишковић, порезник Грегуревић, судија Врсаловић, учитељ Векарић и судија Зглав. Одрасли и имучнији чланови друштва допринели су да друштво ослободе трошкова одржања течаја. (4)

Приликом открића спомен плоче краљу Александру приредило је Соколско друштво Оребић свечану академију. После службе у цркви на којој је патриотским речима жупниковим евоцирана успомена на краља, свет је у поворци кренуо пред општинску зграду. На трибини говорио је прво општински начелник. Истакао је југословенско осећање пељешког поморца, а затим је хронолошки приказао велики рад краљев, којему овај народ прелазећи преко свих политичких мизерија садашњице и сутрашњице поставља завет исписан на плочи коју је он открио. Плочу је благословио жупник, а ученица основне школе Ћерезин говорила је пригодну песму. Увече је одржана свечана академија. Мешовити хор Соколског друштва певао је химну, затим песму сокола, “Морје адријанско”, “У бој, у бој”, “На планине”, руковет “Биљана”… Мушко чланство изводило је песничење и борилачке вежбе, женско чланство изводило је ритмичку вежбу Петка, а деца ритмичке вежбе уз песму “Ој летни, сиви соколе”. Историчар Мирко Врсаловић одржао је предавање “Наши народни мученици”. Неке тачке морале су се поновити. Диригент хора Зглав после неколико месеци напорног рада успео је да у малом мисту створити хор, који својим богатим репертоаром и изведеним гласовима може пристати ма где. Академији је суделовала музика Соколског друштва у Корчули.(5)

И Соколско друштво Оребић је учествовало на манифестацијама које су приређивала суседна соколска друштва. Соколско друштво Корчула приредило је 14 јуна 1936. јавну вежбу. Учествовала су друштва Зрново, Оребић и чета Пупнат. На поворци пре вежбе учествовало је 220 чланова свих категорија са друштвеном музиком на челу. Важба је почела певањем Соколског поздрава, који су певале све категорије. Наступила су мушка и женска деца (72). После њих мушки нараштај (40), женско чланство (28) . Био је наступ чланова чете Пупнат (10) и старије браће палицама (30). Гостовало је 20 питомаца Морнаричке школе. Вежба је завршена наступом нараштајаца и деце на справама 4 одељења (44). (6) После Априлског рата 1941. Соколско друштво Оребић било је као и сва соколска друштва забрањено.

Саша Недељковић

члан Научног друштва за здравствену историју Србије

Напомене :

  1. Уредио Анте Брозовић, „Соколски зборник, I”, Београд 1934, стр. LXIII;

  2. Споменица 25. година соколског рада у Дубровнику”, Соколско друштво Дубровник, Дубровник, 1929, стр. 66, 67;

  3. Комеморација Рапалског дана”, Соколски Гласник”, Љубљана, 23 новембра 1934, бр. 43, стр. 3;

  4. Друштвени предњачки течај”, Соколски Гласник”, Љубљана, 22 марта 1935, бр. 13, стр. 5;

  5. Соколска академија и откриће спомен-плоче Витешком Краљу Ујединитељу”, ”, „Соколски гласник“, Љубљана, 10 маја 1935, бр. 20, стр. 4;

  6. Јавна вежба”, „Соколски гласник“, Љубљана, 17 јула 1936, бр. 29, стр. 4;

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here