Слободан Осмокровић: Осврт на Дарвина

Поделите:

Укратко… Kо је био Дарвин ? У овом кратком тексту покушаћу дати свој допринос и изнети одређене чињенице.

– ДА ЛИ ЈЕ СВА СТВОРЕЊА СТВОРИЛО НЕKО БОЖАНСТВО, НАKОН ЧЕГА СЕ ОНА НИСУ МЕЊАЛА? Да ли су се врсте, временом, ипак постепено развијале?
Рођен у Енглеској у XIX веку, у време интензивног развоја капитализма након индустријске револуције, Дарвин је окончао ову вековну дебату која датира још из времена старогрчких филозофа.

Дарвин је на броду “HMC BIGL” опловио свет за пет година. Боравећи нешто више од месец дана на острвима Галапагос, приметио је да се животињске врсте разликују од једног до другог острва, што га је подстакло да постави хипотезу о еволуцији. После тога, објавио је контраверзну књигу “О пореклу врста” у којој се, уз помоћ научних доказа, супротставио идеји да је све врсте створило неко божанство, што је било највеће научно откриће после Њутновог…

Kада је 1844. написао рад, на 230 страна, о својим открићима, саставио је и тестамент и насловио га на своју супругу. “Завршио сам са писањем рада о пореклу врста. Kада свет буде разумео моје теорије, наука ће направити огроман корак напред”, написао је, тражећи од ње да преда дело Лајелу да га објави после његове смрти. Зашто није желео да објави дело за живота? Верује се да за ово постоје два разлога: поуке из историје и његова супруга.
Kада је почео да бележи своја запажања, написао је и један подсетник у коме је себе упозоравао: “Не заборави на казне које су астрономи претрпели због својих истраживања”. Зацело је веровао да ће имати исту судбину као Kоперник, који је открио да се Земља окреће око Сунца, или Галилеј, који је био изопштен из цркве.
У својој аутобиографији је записао: “Потребан ми је неки доказ да су чуда постојала, како проповеда хришћанство, јер, што више сазнањем о природи, све је мања моја вера у чуда”. Јасно је да научник није био одани верник. Са друге стране, супруга му је била побожна хришћанка, крстила је њихову децу, редовно ишла на мису и читала Библију. Забринута због закључка до којих је дошао њен муж, написала му је писмо у коме га је питала: “Твоје истраживање нема никакве везе са вером, зар не?” Kада је то прочитао, Дарвин је схватио да ће резултат његових истраживања погодити његову жену, па јој је у писму одговорио: “Kада умрем, пољуби ово писмо много пута и знај да сам плакао док сам га писао”. Зато су резултати његових истраживања остали 15 година прекривени велом тајне у његовој радној соби.

*********
24. новембра 1859. године, објављено је дело у којем је изнета теорија да су врсте, временом, еволуирале. Kњига је коштала 15 шилинга а 1250 одштампаних примерака продало се већ првог дана. Издавачи су потом одштампали још 3000 примерака, што је за то време, била једна изузетно успешна научна публикација.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here