Српски симболи се могу увести у законе Црне Горе – без да се мења устав и застава!

Поделите:

Наметнути застава и грб Црне Горе који су сада у употреби везују се за режим Мила Ђукановића И то су режимска а не национална обележја. Нажалост, за измену тих симбола потребна је за сада недостижна 2/3 већина, а у коалиционом споразуму победници избора обавезали су се да заставу – не дирају.

Међутим – постоји једноставан и прихватљива а надасве већ испробан начин да се традиционални симболи Црне Горе – црвено-плаво-бела тробојска са белим орлом – ставе у законск еоквире и равноправно истичу са важећом заставом Црне Горе – тием се у опште не мења устав, и не крши се коалициони споразум победничких странака.

Наиме – сличан проблем је веома елегантно и једноствно, без икакве помпе решен – у Војводини! Слична да некажемо потпуно иста ситуација влада у Војводини где је било фактички немогуће променити од стране Демократске Странке И лиге Лиге Социјалдеморката Војводине наметнуте покрајинске симболе – грб И заставу.
То је учињено на тај начин, не мењајући постојећу заставу, која никоме ништа не значи, него доадавши “традиционалну заставу Војводине” – и законом који је скупштина донесена, “покрајинска” и “традиционална” застава, затим грб и традиционални граб и најпосле традиционална застава на којој се налази традиционални грб.

Тако сада на покрајинским и општинским зградама и институцијама, вијоре се две заставе а на натписима и плочама које обележавају покрајинске и општинск еинституције – има два грба. Традиционалан застава и грб Војводине су српска тробојка и грб стилизовани са 4 оцила.

На тај начин – формално правно доскочено је наметнутим и не-народним симболима Војводине, и српске заставе се вију над поменутим институцијама.

На исти начин у Црној Гори – потпуно у складу са уставом Црне Горе, са простом већином у скупштини може се усвојити закон о изменама и допунама закона о симболима и истицању истих – и увести “традиционални грб И застава Црне Горе”.

Тако – на свим државним и јасвним установама, органи власти биће у обавези да поред садашње милове заставе Црне Горе – истакну и традиционалну заставу – тробојку са белим орлом – и то по одредбама закона а они који се томе супротставе сносиће санкције предвиђене законом.
Врло једноставно – и законски елегантно. Са друге стране морамо навести да у свету па и Миловој Црној Гори важе вексиколошка правила иста за све (вексикологија је наука о заставама).

Постоје три основна облика заставе: Државна, народна и ратна – подељене у две категорије – заставе на копну и заставе на мору.

Устав Црне Горе с не бави том поделом – самим тим је недоречен и оставио је велики маневарски простор – не одређује народну (поменуту традиционалну) нити ратну заставу како нити н акопну тако нити на мору. То оставља простор да се потпуно измене народне заставе на копну и мору тако и ратне заставе на копну и мору, и да се не народни симболи с ањих сасвим укину.

Тако – тробојка са белим орлом може да се лако прогласи како за традиционалну (народну) тако и за поморску народну који истичу цивили на пловилима, али И да се у ратној морнарици и у касарнама војске истакне тробојка као ратн азастава на мору И ратна застава на копну.

То би значило да припадници војске Црне Горе на раменима скидају Милову заставу и стављају тробојку – јер је ратна застава (војна застава) исто тако и припадници морнарице. Морнаричка застава у опште није уставом Црне Горе обавезна да на себи има Милове симболе!

Уз све ово наведено, опет не мењајући државну заставу Црне Горе – може се и њој самој доскочити.

У Европским традицијама, за одређене датуме државне затсаве се красе такозваним “Пламенцима”. Реч је о дугачким троугластим заставицама које су могел најчешче да се виђају на ратним бродовиам једрењацима, али су и данас у употреби – различитих су боја, националних, народних или династичких.

Пламенац се качи посебно, или се ставља на заставно копље – тик изнад заставе – тако да се вијори заједно са заставом.

То се лако може уредити законом о истицању заставе и симбола Црне Горе – да се на сваку заставу Црне Горе мора истаћи “народни (традиционални) пламенац” у бојама Црногорске/Српске тробојске – црвено-плаво-беле.

На тај начин – Застава Црне Горе се не мења – али се у ствари веома мења и њен изглед И смисао. Посебно што тиме – сваки државни орган када жели да истакне Милову заставу – мора да на копкје изнад заставе стави заставицу тролугластог облика, дугачку као сам азастава – у Црногорско-Српским бојама.
А поред такве заставе мораће да стоји “традиционална (народна) застава – тробојка са белим орлом.

Имајући у виду да нико од режимских поданика ни по коју цену на заставу Црне Горе неће ставити Пламенац у виду тробојке, сваки пут када би такву заставу без Пламенца истакли, кршили би закон, и застава би била нелегална, против законита – не би уважавала националне равноправности Црне Горе и била би као и сам скуп са тим заставама проглашена – за националистичку и ултра десничарску.

Тако би се до коначне промене заставе подоста урадило – а све анведено важи и за грб – где би се донео закопи о традициопналном грбу – бели орао са оцилима на прсима и који би се равноправно истицао са садашњим.

Закон никако не ограничава нешто да га онемогући – потребна је само правничка машта да неки закон сасвим измени и оплемени а да га у ствари – ни не промени.

Александар Kиш

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here