ШТА СУ ПОТПИСАЛИ ЈЕРМЕНИЈА И АЗЕРБЕЈЏАН

Поделите:
ЈЕРМЕНСКИ премијер Никол Пашињан је синоћ објавио да ће потписати примирје са Азербејџаном, чиме ће се фактички завршити рат који бесни Кавказом већ више од месец дана.

Након тога се огласио и Алијев, који је саопштио да ће заједно са Русима мир одржавати и турска војска, преноси Спутњик на енглеском.

Договор две земље је постигнут уз медијацију председника Русиеј Владимира Путина, а детаљи примирја, које ће садржати девет тачака.

Тачке примирја, које се пре свега односе на размену територија и статус руских мировњака, можете прочитати испод:

  • На снагу ступа потпуни прекид ватре и непријатељстава у Нагорно-Карабаху од поноћи по московском времену. Азербејџанска и јерменска војска се заустављају на својим положајима и више не напредују.
  • Регион Агдам и територије под контролом Јермена у области Газах ће бити препуштене азербејџанској страни.
  • Дуж линије фронта у Нагорно-Карабаху и у лачинском коридору биће распоређен контингент руских миротвораца – укупно 1960 људи са лаким наоружањем, 90 оклопних транспортера и 380 других возила и специјалистичке опреме.
  • Руски миротворци ће бити распоређивани паралелно са повлачењем јерменске војске. Руски контингент ће остати у Нагорно-Карабаху наредних пет година, што ће се аутоматски продужити ако ниједна страна у року од 6 месеци пре истека тог рока не затражи њихово повлачење.
  • Да би осигурали ефикасну примену свега што је договорено миротворци ће надгледати да ли се поштује прекид ватре; Јерменија ће такође вратити регион Келбаџар Азербејџану до 15. новембра, а Лачин до 1. децембра, док ће лачински коридор (ширине 5 километара) остати у рукама Јермена, како би се обезбедила веза Јерменије и Нагорно-Карабаха, без утицаја на статус Шуше.
  • По договору ће у наредне три године бити развијен план за изградњу нове саобраћајнице уз лачински коридор, која ће обезбедити везу Степанакерта и Јерменије, и на њој ће бити распоређен руски контингент. Азербејџан ће гарантовати сигурност превоза у лачинском коридору свим цивилима.
  • Избеглице ће се вратити у своје домове у Нагорно-Карабаху, што ће контролисати високи представник УН за избеглице.
  • Доћи ће до размене заробљеника, као и тела погинулих између Јерменије и Азербејџана.
  • Све економске и саобраћајне везе у региону ће бити деблокиране. Јерменија ће обезбедити саобраћајне везе између западних делова Азербејџана и Нахчиванске аутономне републике са циљем протока људи, робе и услуга у свим правцима. Контролу ће вршити граничне трупе руског ФСБ-а. По договору ће бити изграђене нове саобраћајнице између западних делова Азербејџана и Нахчиванске аутономне републике.

Након објаве премијера Пашињана у Јеревану су избили немири, а део демонстраната је након упада у зграду владе кренуо према резиденцији премијера. За сада није познато где се налази Никол Пашињан пишу Новости.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here