Султан би да ствара нове државе: Ердоган упорно инсистира на званичној подели Кипра

Поделите:

Турски председник Реџеп Таијип Ердоган изјавио је данас да Турска и самопроглашени турски Северни Кипар, који је посетио данас, више неће толерисати „дипломатске игре“ у међународном спору око права на приобалне ресурсе у источном Медитерану и позвао на преговоре о „две засебне државе“.

На обележавању 37. годишњице једностраног проглашења независности кипарских Турака на ратом подељеном острву, Ердоган је рекао да се о решењу двеју држава мора преговарати с обзиром да на острву постоје “два одвојена народа и државе`, наводи АП.

– О решењу две државе мора се разговарати и преговарати на основу суверене једнакости – рекао је Ердоган, који је оптужио кипарске Грке за саботирање напретка.

Навео је да ће се турска истраживања налазишта нафте и гаса у водама источног Медитерана, за које Грчка и Кипар тврде да имају искључива економска права, наставити „док се не постигне поштено решење“.

Ердоган је потврдио поновљене позиве својих подређених, као и новог лидера кипарских Турака, Ерсина Татара, којег подржава Анкара, да се постигне споразум о две државе са кипарским Грцима.

Упркос јаком ветру и киши, Ердоган је посетио део обале у “граду духова” Вароши код Фамагусте, што је изазвало контроверзу на обе стране, када су је турске и кипарске турске власти отвориле прошлог месеца.

Становници Вароше, Грци, побегли су док су турске трупе напредовале током инвазије 1974. године. Од тада је то подручје остало под турском војном контролом, ограђено и препуштено зубу времена. УН не прихвата да се ту насели нико осим претходних житеља.

Стотине кипарских Турака изашло је на улице протестујући због Ердоганове посете Вароши, као и због, како кажу, покушаја Турске да поткопа њихов секуларни начин живота, наводи АП.

Мировна група “Уједините Кипар” рекла је да су и кипарски Грци и Турци уједињени у осуди „провокативне“ посете турског председника Вароши.

Посета Ердогана Вароши, на северу Кипра, представља провокацију без преседана, саопштило је данас грчко Министарство спољних послова.

Како преноси АНА, Министарство истиче да то представља директно кршсење резолуције 550 и 789 Савета безбедности УН и закључке Европског савета, и доказ сталног и све већег турског кршења међународног права у источном делу Медитерана.

Последњи преговори о миру између кипарских Грка и кипарских Турака 2017. под покровитељством УН-а, а на темељу идеје о уједињењу острва, нису успели.

Кипар је подељен 1974. године када је Турска извршила инвазију након пуча присталица уније са Грчком. Само Турска признаје отцепљени део оства на северу, где држи више од 35.000 војника.

ИН4С

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here