Свештеник др Угрин Поповић: ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ ЛАЖ (АУДИО)

Поделите:

Демократија је лаж. Једна од оних илузија коју живимо, јер немамо довољно снаге, нити искрености, то себи да признамо. Демократија је лаж, јер није била наш циљ, који смо остварили, нити нека наша идеја, за коју смо крварили. Тако да она свакако није наша, као што ни комунизам није био. Ипак, прихватили смо је, као и комунизам што смо. То је повезано, и не, није теорија завере, већ теорија броја, и наше свеопште летаргије, пошто, као што написах, за демократију се ми нисмо борили, нити је она плод наше визије. Она је наметнута, као и комунизам што је био.

Но, вратимо се теорији броја. Најгрубље би било изнети да се за 500.000 гласача (са којима, у овим нашим условима, сигурно добијате на изборима), треба издвојити око 4.000.000 евра. Што можда јесте цифра за било ког од нас појединачно, али не и за државу у целости, па ма како сиромашна била (Немојте заборавити да је само град Београд за Новогодишње украшавање града дао око 500.000 евра.). Дакле, дати 4.000.000 евра зарад неколико милијарди, јесте схватљива математика. А, зато се и лица наше политичке сцене не мењају. На жалост, постоји велика већина бирачког тела, које стварно мисли да су ти ликови у међусобној завади, а то заправо и јесте један од водећих проблема у нашој држави.

Али, шта је заправо демократија? Где је настала? Најбољи начин сагледавања те опасне лажи, јесте управо њено право значење. Демократија је настала од грчке речи демоснарод и кратиавладати, и ми можемо узети Атинску државу као први пример, који би одговарао данашњим погледима на овај облик владања. И, шта можемо видети? Иако сама реч каже владавина народа, ипак то не значи да буквално свако може гласати, или да је у ту власт укључен. Не, драги моји, у Атинској држави само 16% је било оних са „правом гласа“, да тако кажем.

Међутим, земља у којој се родила прва савремена демократија, јесу Сједињене Америчке Државе, 1789. године. Године, када је извршена чувена Француска револуција, и када је у бити, учињена прекретница у човечанству, којем је Просветитељство тријумфовало. Свакако, та се револуција гиљотином изразила, и у гиљотини утихнула, да би се сама Француска вратила монархији, али то би била нека друга тема. Вратимо се зато САД-у и демократији.

Дакле, САД је прва земља која се изборила за демократију. Морамо ово разумети! Она се изборила, и она је рођена, као република. Векови који су наилазили, јесу били савезници у глазури те одлуке, која је донешена Декларацијом независности! Схватате ли разлику? Не? Е, то је тужно, али вратимо се бројевима. У УСА тренутно живи око 325,7 милиона људи. Да бисте постали председник УСА вама треба барем 370 милиона долара (колико је издвојио садашњи председник Доналд Трамп), а да бисте прикупили толику суму новца и онда је једноставно уложили у испирање мозгова својих суграђана (да, назовимо ствари правим именом), ви, или ваша породица (нпр. Кенеди, Буш, итд.), морате тај новац да поседујете, а што опет значи да сте до тог новца дошли и ви засигурно онда, не можете бити глупа или несналажљива особа којој је политика основни посао, а државне јасле породично ухлебљење.

Да ли сада имате барем мало јаснију слику о разлици између демократије код њих и код нас? А, да ли уопште и вреди помињати да је тај процес код њих трајао неколико векова (тек након Великог рата се код њих етаблирала колико толико цивилизована демократија), и да ли заиста желите да уложите животе властите деце у тај ризик да постану таоци те ваше заблуде. Јер, немојмо се заваравати, живимо у земљи недорасле деце, која су остарила, и која сада и сама имају своју децу. А демократија није друго, до допустити деци те деце, да бирају Власт. У томе јесте наш суноврат, јер не поштујемо одлуку наших хероја, већ комунистичких дилетаната и подрепаша. Односно, њихове деце. Зар заиста не видите да се у неким областима нашег државног система само имена мењају, док презимена остају иста? А, ако истражите та презимена, доћи ћете до Пеке Дапчевића и 20. Октобра.

Мислите о томе.

Свештеник др Угрин Поповић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here