Sveštenik dr Ugrin Popović: DEMOKRATIJA JE LAŽ (AUDIO)

Podelite:

Demokratija je laž. Jedna od onih iluzija koju živimo, jer nemamo dovoljno snage, niti iskrenosti, to sebi da priznamo. Demokratija je laž, jer nije bila naš cilj, koji smo ostvarili, niti neka naša ideja, za koju smo krvarili. Tako da ona svakako nije naša, kao što ni komunizam nije bio. Ipak, prihvatili smo je, kao i komunizam što smo. To je povezano, i ne, nije teorija zavere, već teorija broja, i naše sveopšte letargije, pošto, kao što napisah, za demokratiju se mi nismo borili, niti je ona plod naše vizije. Ona je nametnuta, kao i komunizam što je bio.

No, vratimo se teoriji broja. Najgrublje bi bilo izneti da se za 500.000 glasača (sa kojima, u ovim našim uslovima, sigurno dobijate na izborima), treba izdvojiti oko 4.000.000 evra. Što možda jeste cifra za bilo kog od nas pojedinačno, ali ne i za državu u celosti, pa ma kako siromašna bila (Nemojte zaboraviti da je samo grad Beograd za Novogodišnje ukrašavanje grada dao oko 500.000 evra.). Dakle, dati 4.000.000 evra zarad nekoliko milijardi, jeste shvatljiva matematika. A, zato se i lica naše političke scene ne menjaju. Na žalost, postoji velika većina biračkog tela, koje stvarno misli da su ti likovi u međusobnoj zavadi, a to zapravo i jeste jedan od vodećih problema u našoj državi.

Ali, šta je zapravo demokratija? Gde je nastala? Najbolji način sagledavanja te opasne laži, jeste upravo njeno pravo značenje. Demokratija je nastala od grčke reči demosnarod i kratiavladati, i mi možemo uzeti Atinsku državu kao prvi primer, koji bi odgovarao današnjim pogledima na ovaj oblik vladanja. I, šta možemo videti? Iako sama reč kaže vladavina naroda, ipak to ne znači da bukvalno svako može glasati, ili da je u tu vlast uključen. Ne, dragi moji, u Atinskoj državi samo 16% je bilo onih sa „pravom glasa“, da tako kažem.

Međutim, zemlja u kojoj se rodila prva savremena demokratija, jesu Sjedinjene Američke Države, 1789. godine. Godine, kada je izvršena čuvena Francuska revolucija, i kada je u biti, učinjena prekretnica u čovečanstvu, kojem je Prosvetiteljstvo trijumfovalo. Svakako, ta se revolucija giljotinom izrazila, i u giljotini utihnula, da bi se sama Francuska vratila monarhiji, ali to bi bila neka druga tema. Vratimo se zato SAD-u i demokratiji.

Dakle, SAD je prva zemlja koja se izborila za demokratiju. Moramo ovo razumeti! Ona se izborila, i ona je rođena, kao republika. Vekovi koji su nailazili, jesu bili saveznici u glazuri te odluke, koja je donešena Deklaracijom nezavisnosti! Shvatate li razliku? Ne? E, to je tužno, ali vratimo se brojevima. U USA trenutno živi oko 325,7 miliona ljudi. Da biste postali predsednik USA vama treba barem 370 miliona dolara (koliko je izdvojio sadašnji predsednik Donald Tramp), a da biste prikupili toliku sumu novca i onda je jednostavno uložili u ispiranje mozgova svojih sugrađana (da, nazovimo stvari pravim imenom), vi, ili vaša porodica (npr. Kenedi, Buš, itd.), morate taj novac da posedujete, a što opet znači da ste do tog novca došli i vi zasigurno onda, ne možete biti glupa ili nesnalažljiva osoba kojoj je politika osnovni posao, a državne jasle porodično uhlebljenje.

Da li sada imate barem malo jasniju sliku o razlici između demokratije kod njih i kod nas? A, da li uopšte i vredi pominjati da je taj proces kod njih trajao nekoliko vekova (tek nakon Velikog rata se kod njih etablirala koliko toliko civilizovana demokratija), i da li zaista želite da uložite živote vlastite dece u taj rizik da postanu taoci te vaše zablude. Jer, nemojmo se zavaravati, živimo u zemlji nedorasle dece, koja su ostarila, i koja sada i sama imaju svoju decu. A demokratija nije drugo, do dopustiti deci te dece, da biraju Vlast. U tome jeste naš sunovrat, jer ne poštujemo odluku naših heroja, već komunističkih diletanata i podrepaša. Odnosno, njihove dece. Zar zaista ne vidite da se u nekim oblastima našeg državnog sistema samo imena menjaju, dok prezimena ostaju ista? A, ako istražite ta prezimena, doći ćete do Peke Dapčevića i 20. Oktobra.

Mislite o tome.

Sveštenik dr Ugrin Popović

VIDOVDAN

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here