Свештеник Стеван Стефановић: Новак Ђоковић и вакцинација

Поделите:

„ … сматрам да ће бити пуно неизвесности, ево ја сам први у неизвесности што се тиче путовања… Ја лично нисам за вакцине и не бих волео да мене неко обавезује, и приморава да се вакцинишем да бих путовао…“

Ово је изјава највећег тенисера данашњице Новака Ђоковића

Новак Ђоковић је на добром путу да постане најуспешнији тенисер свих времена, само је питање дана када ће по преостала два параметра, број недеља на врху АТП листе и број Гренд слем титула, престићи своје такмаце, јер је у осталим параматрима, међусобни скор са Надалом и Федерером, и број освојених Мастерс титула, већ далеко испред својих најближих пратилаца.

Недеље које је Ђоковић провео на првом месту, од почетка пандемије короне, до данас, када пишем ове редове, нашем најбољем тенисеру неће бити урачунате у укупан број недеља на првом месту, иначе би и ови рекорди били оборени, или макар угрожени.

Поред тога што је највећи тенисер свих времена, Новак Ђоковић је и неколико пута проглашаван за најбољег спортисту планете, испред Надала и Федерера, Месија и Роналда и НБА звезда Стефана Карија и Леброна Џејмса.

Зато свака његова реч има посебну тежину и својом антивакцинашком реченицом изазвао је лавину коментара. Прво, овде је важно да истакнемо да је Новак рекао да  не би волео да буде условљаван вакцинисањем, да не би волео да је вакцинација обавезна и да путовање на турнире буде зависно од вакцинисања, и да је он у овом тренутку, начелно против вакцинације, а да је увек против обавезне вакцинације.

И о томе би ваљало увек говорити. У добром делу западног света, за који сматрамо да је медицински далеко испред нас, вакцинација није обавезна. На пример, такве земље су Немачка, Италија, Холандија, Велика Британија, Данска, Ирска, Грчка, Шпанија, Португалија, Аустрија, Финска, Шведска , Норвешка, Луксембург, Кипар, Швајцарска и балтичке земље. У United States вакцинација је обавезна само за децу која иду у државне школе. С друге стране вакцинација је обавезна у Србији, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Бугарској,Чешкој, Словачкој, Мађарској, Пољској и Румунији.

Сваком добронамерном човеку, па чак и мени, као аутору овог текста, чије је дете примило све могуће вакцине, овај списак изгледа најблаже речено чудно. Можда је вакцинација цивилизацијска тековина, а антивакцинаши се оптужују за следбенике теорија завера и назадне, сујеверне људе, опет ја не видим које је разумно објашњење феномена да је од европских земаља обевезна вакцинација само у посткомунистичким земљама.

Даље, Европа није читав свет. Шта ћемо са милионима лекара, и научника, медицинара, који живе и раде у Кини, Индији, Нигерији, Ирану, Бангладешу, Пакистану, Бразилу, реч је о земљама које имају више десетина милиона становника, имају своје лекаре и универзитете и не припадају светској здравственој организацији и не прихватају њене одлкуке. Ове државе заједно имају готово четири милијарде становника.

Да ли смо стварно потпуно сигурни у то да је сво знање овог света само у Западној Европи и Америци?                 

Интересантно је да су против Новакове изјаве у Србији реаговали само провинцијски, режимски лекари, које овде, наравно, нећу именовати, нити ћу говорити о фармацеутском лобију, од кога су јачи једино нарко картели и мафијашки системи који се баве продајом наркотика.

Недавно сам ушао у један од највећих тржних центара на свету, у апотеку да купим капи за нос. Апотекарка ми је поред капи за нос понудила бар још три медикамента, на исти начин је поступила и са двојицом пацијената који су били испред мене. Нудила нам је лекове као да нам је нудила жваке и бомбоне на трафици. Мени је јасно да је реч о великим корпорацијама, и да су раднице принуђене да се баве трговином и нуде своје производе, али, опет, као човек и као свештеник, био сам дубоко потресен. Човек се нада, да је макар међу медицинским особљем остало мало етике, људскости и моралних начела.

С друге стране и већи део популације узима лекове, као што су Адам и Ева узели јабуку, плод са дрвета познања добра и зла, гутајући пилуле са религијским магијским приступом, надајући се да постоји таблетица за све, и уз то да ће им та таблетица дати здравље, бољи живот и на крају вечни живот, да ће их спасити од смрти.

Ђоковићу је речено, парафразирам: „мајсторе, ти само играј тенис…“

Да ли је баш тако? Да ли Новак Ђоковић стварно само игра тенис?

Дружећи се са политичарима у малом граду у коме живим, посебно сада пред изборе, схватио сам да је немогуће да неко победи у својој најмањој месној заједници, у своме селу, ако нема тим људи иза себе, тим људи који га подржава. Да би неко победио у својој улици или блоку, мора имати бар два пријатеља која ће са њим радити и промовисати заједничку идеју. Какав ли је случај када сте најбољи не само у свом месту, ни у својој земљи, ни на целом свету, већ на целом свету, свих времена?

Какав тим стоји иза имена Новака Ђоковића?

Који су ти лекари у његовом тиму, и да ли би они ризиковали своје репутације, на начин на који је и Ђоковић ризиковао своју каријеру говорећи нешто у шта нису потппуно сигурни?

Да ли би добитник Нобелове награде из области медицине Лук Монтање, заједно са проф. Хенријем Жаком говорио против присилне вакцинације и тиме ризиковао своје , највеће могуће научно знање?

Како да ми који се не бавимо медицином, одговоримо на ова питања? Једино позивајући се, опет, на Новака Ђоковића, узимајући у обзир његов неприкосновен ауторитет, у његов тим лекара и у информације које су њему доступне.

Ђоковић је најуспешнији и најпознатији спортиста данашњице, можете бити сигурни  да су њему отворена сва врата. Верујем да када би Новак Ђоковић позвао британску краљицу, да се консултује са њеним личним дворским лекарем, ноћу, на фиксни телефон, да би батлер који диже слушалицу у Бакингемској палати, пробудио њено краљевско величанство Елизабету II и рекао јој: „Величанство, тражи вас Новак Ђоковић на телефон“ и да би краљица била почаствована што разговара са Ђоковићем.

 

 

Свештеник Стеван Стефановић

Поделите:

1 коментар

  1. Od drzava koje su na spisku i koje podrzavaju vakcinaciju ili su im nametnute takve ideje su upravo drzave na kojima je pre 75 god. testiran komunizam,zanimljivo je i to da je 95% tih naroda Slovenskog porekla,neko namerno zeli da ponovo eksperimentise na nama

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here