Свештеник Угрин Поповић: HALLOWEEN (НОЋ ВЕШТИЦА)

Поделите:

Амерички сан јесте илузија Велике хоботнице којој требају послушни ресурси. Свакако, она ту послушност остварује помоћу штапа и шаргарепе. Амерички сан јесте шаргарепа те Велике хоботнице. Пре свега, свој маркетинг су усмерили у изградњу јавног мњења, како нема боље земље од Америке, и да њени грађани морају бити захвални, ако ничем другом, оно барем томе, што су рођени у тој прелепој земљи. Земљи једнакости и слободе. Земљи храбрости и Бред Пита. Слободе и Џенифер Анистон. Или, кога год, али Опра јесте мерило просвећености, те вајне „средње класе“, која чини и изражава Америку.

Осим те вајне „средње класе“, постоје Нигери и Латиномексиканци, као и Бело ђубре, ресурси за многе ослободилачке ратове, које је та хоботница морала да води не би ли свуда на свету посејала демократију и тај сан о једнакости и слободи. Њене трупе прати Кокакола и Деда Мраз, који једу Традицију свих тих затуцаних земаља и култура.

„Хамбургер за све!“  – јесте узвик те Велике хоботнице.

Буквално свугде је посејано семе Кока Коле и хамбургера. Франшизе МекДоналда просто бивају предмет престижа међу примитивним народима. Док ти сами народи, просто се утркују како ће сами себи, а и другима, показати како већ јесу део те Велике хоботнице, иако су хиљадама километара далеко од ње. Или, можда боље да напишем „миљама“, пошто метрички систем јесте карактеристика нас примитивних народа.

Углавном, као што сви врло добро знамо, ЛАЖ демократије се надвила над овим простором барем две деценије уназад. Исти сценарио се примењује на нас овде, као што се применио и на њих тамо. Шаргарепа већ сева нашим малим екранима, нудећи лаж благостања за све. Амерички сан, који је доступан свима, јесте шаргарепа тог врлог новог света, која се имплементује овде, на овој земљи, која се још увек опоравља од „милосрдне“ батине, тих демокрацијских просветитеља.

Најтрагичније је што је глупост универзална, тако да ће сценариј, који је однео превагу тамо, бити плодоносан и овде. Култура је већ обезвређена, али не ријалити програмима, и не од пре две деценије демократског живљења, већ од саме чињенице да се уметношћу, али без компромиса са мејнстримом, не може живети. Једноставно, човек се мора помирити са тим да ће умрети луд и сиромашан, ако жели ту да границе помера. Зато их нико ни не помера, а нема ни за кога.

Наш народ је одавно на мети те Велике хоботнице, и принцип шаргарепе се већ остварује на свима нама који смо штап преживели. Сада су на реду наша деца. Она не смеју да славе затуцаног Св. Луку, или Св. Петра.

НЕ! – када је Хелоувин у питању. НЕ! – када је приврженост Великој хоботници у питању. НЕ! – када су наша деца у питању, јер сигурно не желимо да израсту у примитивне Балканце.

Мислите о томе!

Свештеник Угрин Поповић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here