Свештеник Угрин Поповић: Последњи поздрав Свјатјејши Владико!

Поделите:

Оно што је занимљива паралела, јесте да је патријарх Герман пољубио крст за Светосавски храм, који су након тога подигли на највишу куполу, док се он сам, недуго затим, упокојио. Са друге стране, Светосавски храм је недавно завршен, а наш Патријарх Иринеј данас је мртав.

Паралела ипак није између та два догађаја колико између та два наша Патријарха који су за живота оспоравани и оптуживани, блаћени, и шта све не, а заправо су обојица принели своје животе на службу народу и Српској цркви.

За Германа се то открило и сада сви то знају, сву његову жртву и посвећеност, као и реални бољитак СПЦ који је његовим ангажовањем остварен.

За патријарха Иринеја ћемо такође поступно откривати. Ипак, један догађај јесте сведок да ћемо о правој истини о лику и делу нашег Свјатјејшег, тек са сузама сазнавати.

Тај догађај је сахрана митрополита Амфилохија Радовића. Скуп високог ризика и скуп који се апсолутно не препоручује старијим грађанима.

Наш Патријарх је имао 90!

Али оно што је њему било битније је да као глава Српске цркве началствује над одром митрополита Српске цркве у Црној Гори, која је управо ослобођена и управо се вратила својим светињама и вредностима својих прадедова.

Патријарх је због Српске цркве отишао тамо јер је знао какви ће коментари или расуђивања или просуђивања или …. уследити, уколико се не појави на тој сахрани. Свакако да је он могао да се извини својим годинама и да не присуствује. Ипак, то није урадио!

Није урадио, иако је знао да се са те сахране, неће вратити здрав. У контексту човека од 90 година, можемо слободно рећи, а то су и дани иза нас потврдили, да се са те сахране неће вратити – ЖИВ!

Ипак, Деда је отишао и началствовао сабором Српске цркве над одром Српског митрополита. Није он имао никакве недоумице.

Принео је свој живот на Олтар српске цркве и српског рода!

Свјатјејши, помени народ свој пред престолом Творца!

 

Свештеник Угрин Поповић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here