Свештеник Угрин Поповић: ЗЕМЉОТРЕСИ НА АТОСУ

Поделите:

Серија земљотреса погодила је Свету гору. Да је то предграђе Лебана, малтене се не би ни обратила пажња на то. Ипак, овако – Бог говори и то је то. Али шта нам Он тиме говори?

Да је незадовољан односом Васељенске патријаршије према Есфигмену? Неки ће то помислити, будите сигурни у то.

Или, можда према, корак даље а у истом духу, опомена „с’више“ због Украјине или, на тај начин обзнањује да је незадовољан монашким ревновањем. Или, можда нашим ревновањем, па нам зато на овај начин скреће пажњу да ми обратимо пажњу на понашање.

Или, или, или… и пећински ријалити може да почне! Као подсетник да није Пинк измислио топлу воду. Не, одавно су се људи купали у том гејзиру властите глупости.

Ово је на неки начин „игра глувих телефона“ у којој свако мисли да Бог баш његову причу прича и, као болан пример реченог, јесте став о Причешћу. Заправо, на тај начин је и почела „игра глувих телефона“ јер уместо да остварујемо Христа и да тиме знамо шта Он, а заправо ми сами, хоћемо, то смо ми ипак препустили другима. И сада нас ти исти други поколебају готово увек када поверујемо својим ушима и интегралном Христовом позиву да ПРИСТУПИМО. Јер, РЕАЛНО, били су гори грешници када је Он дошао него ли што су сада, зар не? Па ипак није Га њихов грех одвратио као што Га није ни њихова врлина привукла, а то је БУКВАЛНО оно што сваки паметњаковић губи из вида када почне да премерава туђу „достојност“. Или, могућност да баш он Христу приђе. Зашто то неко говори, друго је питање и иде у фолдер под „ничим изазваним“ делима које ти самопозвани браниоци Христа верују да им је баш њихов, свети задатак. Задатак, да што више људи одбију од Христа, понављајући мантру – „Нисмо достојни“, као да је неко некада био и као да ће неко некада бити? Нормално, онда крећу хипотетичке ситуације и умишљени проблеми и дешавања која почињу са „Али ако…“ и готово никада се не тичу реалне особе која говори или којој се говори па самим тим је упитан и сам контекст тих беседа. Но, није ни битно… још један човек се ове недеље неће причестити. Јууупииииииииииии!!!!!

Тако и сада. Земљотрес се догодио. Штавише, неколико њих… а шта то значи, е то ће нам други рећи. Мада то само и неће бити толико битно јер ми сами имамо свој став о томе.

Ипак, то ће бити као у филму „Рашомон“… сваки човек који се тиме буде бавио имаће своју интерпретацију тога. Али ако мало боље погледамо, зар није у свему тако?

 

Мислите о томе…

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here