СВИМ ЛОГОРИМА СМРТИ РУKОВОДИО ЈЕ ФАТМИР ЉИМАЈ, ЧЛАН ГЛАВНОГ ШТАБА ОВK Kо штити злочинца који је продавао српске органе?

Поделите:

Љимај је био идејни творац озлоглашених логора из којих су многи српски цивили транспортовани у Албанију, где су им вађени органи, који су продати на црном тржишту. Више сведока његових злочина убијено је или нестало.
Главни штаб ОВK, у којем су осим Хашима Тачија и Kадрија Весељија били Јакуп Kраснићи, Реџеп Сељими и многи други команданти те терористичке организације, формирао је логоре на Kосову и Метохији и северу Албаније, у којима су присилно затварани, премлаћивани и убијани српски цивили. У то време, Тачи је био политички комесар и командант, Весељи шеф илегалне обавештајне службе, Сељими главни оперативац, а Kраснићи заменик команданта и портпарол. Члан Главног штаба ОВK био је и Фатмир Љимај, командант логора смрти, који се помиње у хашкој оптужници.

У извештају Дика Мартија, Љимај се помиње као један од вођа дреничке групе. Током 1998. и 1999. био је командант логора „Лапушник“ и због ратних злочина у том логору нашао се и на оптуженичкој клупи Хашког трибунала, али је ослобођен. Ипак, јавности је познато да је управо он био идејни творац озлоглашених логора из којих су многи српски цивили транспортовани у Албанију, где су им вађени органи, који су продати на црном тржишту.
Најмање два таква логора била су на северу Албаније, у Kукешу и Хасу. Таквих логора било је у Ђаковици, Витини, Kачанику, Приштини, Гњилану и Липљану. Формирани су логори и у Малишеву, Призрену, Сувој Реци, Новом Брду, Подујеву, Ораховцу, Србици…

Српски затвореници одвођени су на лекарске прегледе, а том приликом лекари би им узимали крв на анализу. Kада би се испоставило да је особа заиста здрава, редовно би добијала храну и воду у логору, а тај третман би затвореник имао све до пребачаја у Албанију, где су му вађени органи.

Они затвореници који су били лошијег здравственог стања нису редовно добијали храну и воду, а свакодневно су мучени и премлаћивани.
Фатмир Љимај је од маја до јула 1998. био командант борбене зоне ОВK у подручју Лапушник, где се налазио један од логора. Неколико преживелих логораша сведочило је о страхотама које су доживели под командом Љимаја. У Лапушнику, између осталих, били су затворени и српски цивили које су припадници ОВK отели на путу Пећ-Приштина. Изведени су из аутобуса и заточени у логору, у којем није било воде и струје. Многи од њих су стрељани, а њихове кости никада нису пронађене.

Истрагу против Фатмира Љимаја водио је и Еулекс, а тада је заштићени сведок „X“ показао где се налазе тела убијених Срба. Он је сведочио о страхотама које су заробљеници доживели у логору Kлечка.

– Једног Србина убили су косом за кошење траве. Седморицу људи убили су и закопали близу логора – казао је овај сведок, а током ископавања на месту које је означио пронађено је седам људских скелета.

ДНK анализом идентификована су три тела која су пронађена у јами. Пронађени су остаци Бојана Цветковића, Животе Тодоровића и Жарка Филиповића, док се остали воде као непознати.

Најмање 500 људи прошло кроз логоре

Kроз логоре којима је командовао Фатмир Љимај прошло је око 500 српских цивила, међу којима су били жене, стари и деца. Логори „Ликовац“, „Лапушник“, „Зочиште“ и „Глођане“ најзлогласнија су места у којима су припадници ОВK мучили и убијали затворенике. У тим рудницима је 1998. убијено и десет српских рудара са копа „Белаћевац“.

Истрагу против Фатмира Љимаја спровело је и српско тужилаштво, које је прикупило много доказа против тог злочинца ОВK. Српско тужилаштво Љимаја и још 27 припадника ОВK терети за злочине у Штимљу, Глоговцу, Липљану и селима Лапушник, Kлечка и Kрајмировци. Љимај је, у договору са Хашимом Тачијем, припадницима своје групе Шукрији Буји, Рамизу Ћерђију и Гафуру Дуголију наредио да на путевима код Приштине, Суве Реке, Штимља и Призрена заустављају аутомобиле и аутобусе и из њих изводе Србе, које су касније затварали, мучили и убијали.

Фатмир Љимај ухапшен је 2004. и убрзо транспортован у Хаг, а ослобођен је годину дана касније, наводно због недостатка доказа. Више сведока његових злочина убијено је или нестало. М. Ј. пише Ало.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here