Томислав Кресовић: Америчка стратегија „хладног рата“ против Kатара

Поделите:

Рат против Ал Џазире ?

Америчка политика према Kатару је потреба да се она „дисциплинује“ и стави под надзор САД и групе арапских држава попут Саудијске Арабије, Уједињених арапских емирата као верних савезника САД на Блиском Истоку. Потреба је да се Kатар оптужи као спонзор ИСИЛ-а, и да се изолује и сруши њена легитима власт, освоје енергетски извори и заокружи америчи интерес у региону и припреми велики сукоб према Ирану. САД и њени савезници на Блиском Истоку преко Kатара по „домино стратегији“ треба да започну конфликт према Ирану и тако дефинишу колонијални статус у региону и буду господари енергетике. Ова стратегија је међфаза у обрачуну са Русијом која штити своје интересе у Сирији и има добре односе са Ираном и побољшане односе са Турском. Тражи се и повлачење Турских војних база из Kатара. Све ово може да изазове већи регионални сукоб, који би само ојачао ИСИЛ и друге радикалне исламске групације, а велику штету би доживела Европа и ЕУ. Трампова админстрација иде даље од претходних и ствара услове за јачање милтаризма у САД ,војног лобија и притиска на НАТО у Европи и дубље конфликте.

CIA и CNN протв Ал Џазире

САД и њени савезници на Блиском Истоку међу 13 захтева које као улитиматум упућују Kатару је и затварање медисјке куће Ал Џазира која је нека врста исламског или катарског CNN која делује по читавом Блиском Истоку, али и Европи. Притисак на медијску кућу Ал Џазиру је вид хладноратвске стратегије односно вида „специјалног“ и медијског рата не само против Kатара већ и слободе јавности и медија на Блсиком Истоку. САД држе под контлром све медије на бликсом Истоку сем у Kатару и Ирану. Захтев за укидање медијске куће Ал Џазире је ратна претња и најава сатанизације, али и „линча“ према Ал Ђазири свуда где има своје експозитуре. Интерсантно је да је CNN од 1990 године постао ратно хушкачка Тв станица за производњу ратних сукоба по читавом свету. Последице деловања CNN осетио је и Балкан и Србија и Сирија, Ирак, Авганистан, Либија и друге државе. CNN је не само као приватна медијска кућа гласило тржишних медија, већ је и „продужена рука” Беле Kуће, Стејт департмента, Пентагона и CIА. Преко CNN се шаљу агенти CIА као новинари за потребе тајних операција. Слично је и са Гласом Америке који функционише од времена хладног рата до данас, и делује као „билтен“ америчке адмнистрације. Притисак на Ал Џазиру може врло брзо постати и вид војне односне ратне мете као што је у Србији била РТС као легитимна војна мета 1999. године у сукобу НАТО против Србије. Нужно је да просвећена јавност, светски медији устану против притска САД и њених савезника на Блиском Истоку против насилног затварања медијске куће Ал Џазира која одговорно извештава о светској и регионалној политици и конфликтима на Бликсом Истоку. САД преко урушавања кредиблитета ове медијске куће желе компромитацију Kатара и њене власти и спремају за војни удар. .

Томислав Kресовић

 

ВИДОВДАН

Поделите:

3 Коментари

  1. Катар је био за јоту различит од осталих заливских краљевина, а Ал Џазира њихов ЦНН. Сада су доведени у ситуацију да од поштеног света траже заштиту и подршку – и треба им је дати, у мери колико то користи поштеном свету. Али не морамо да се убеђујемо како је Ал Џазира еталон поштеног новинарства, нити како Катар није био (и још увек је) финансијер исламског џихада.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here