Томислав Кресовић: Амерички притисак на Србију и превремени избори?

Поделите:

Америчко „увртање“ руку Председнику  Вучићу !?

„Педагошку” лекцију добија власт у Србији и Председник Србије Александар Вучић од стране САД преко својих чиновника и државих службеника почев од амбасадора САД  преко помоћника заменика државног секретара САД.Да би се избегле „тешке речи“ власти у Србији према политици САД  њених  захтева државном руководству почев од Косова,односа према Русији или унутрашњих питања председнику Вучић брижљиво „смишља” јавни става и одговор на америчке примедб са потребом да по сваку  цену Србија и њена власт  остану „изван“ Траповог радара, а да се при томе задржи   минимум националног достојанства. Влада Србије и Председник Србије би требали јасно да кажу страним дипломатама од утицаја који  долазе у Србију, да је Србија ипак  суверена држава  (ако јесте?),  и да непримерне изјаве о томе на „којим  столицама седи Србија” или треба да седи  је  ствар  српских институција и  воље грађана. Власти у Србији би хтели  да Србија  до 2025 уђе у ЕУ, али  знају да то не може да се деси без избацивања Косова из Устава Србије,  „меког“ признања  Косова  као државе  и одвајања од интереса са Руском федерцијом. Биће постављен и додатни услов око „војне неутралности“. Пошто на ова питања државни врх сада нема јасне одговоре могући су нови избори  парламентарни  избори  као „димна завеса“ и  на унутрашњем и спољњем плану да би додатно хомогензовала власт у Србији. Избори су увек шанса за  додатно време доношења битних одлука и стварања климе политичкеи друштвене кризе.

 Србија „тоне“ на Косову?

Србија  брижно  испуњава услове из „Бриселског споразума“, тако да „српске“ судије и  тужиоци  на Косову и Метохији  више нису део  правног  система Србије  већ  државе Косова. На овај начин се Срби на Косову  обликују  у  државни  систем Косова и по Слободану Јовановићу обележје једне државе су „територија, влада и  становништво“. Судска  власт  је једна од полуга власти и ту полугу су Срби институционално увезали у правни ситем Косова. Срби на Косову добили су своје представнике локалне власти који ће радити по законима Косова и Уставу Косова, а посредно ће бити „политичко средство“ владе Србије и владајуће коалиције  која  ће  испуњавати све оно  што се влада Србије и Председник Србије договоре са Бриселом и Приштином.Мали су  простори за тз српску аутономију на Косову и Метохији кроз Заједницу српских општина, који ће заправо бити посредно механизам између власти у Приштини и Београду .

 Унутрашњи  дијалог,промена Устава и очување власти! 

Унутрашњи дијалог добија смисао само како и на који начин избећи национално и државно понижење  пред притиском САД и дела ЕУ око Косова  и „нове реалности“ и како добити  подршку за двотрећинску већину у  параламенту Србије за промену Устава и  „избацивњем „ Косова из Устава Србије. Постоје два могућа  сценарија.Први је да  двотрећински  не буде  формран за тражене измене  Устава Србије,  или  да се до  њега дође уз додатно време на  новим  изборима  и да д о не буде воља само СНС и Председника Александра Вучића већ  и шире полиитчке већине  и  већег дела   националних институција пре свега САНУ  .Сада се око Косова  ломи и СПЦ ,владике и постоји оштро крило  око пензионисаног  епископа Атанасија Јефтића  који је „опозција“ у СПЦ  око  односа према Косову и садашњој власти у Србији.По Атанасију Јевтићу  СПЦ преко Синода и Сабора  нема став око Косова , већ то раде владике  блиске  властима у Србији рачунајући  и Патрријарха СПЦ.Косово  може бити  предмет новог раскола  у СПЦ „по  дубини“ и на ту  карту играју и спољни и унутрашњи фактори Предстоји тешко и  бурно време у Србији око Косова и промене Устава Србије , али и односа власти у Србији  са моћним администрацијама  у САД, ЕУ и Русији. Уколико дође до битних раскола око Косова треба очекивати значајну политичку  унутрашњу кризу али могуће „активирање“ бившег Председника Србије Томислава Николића који ће бити  на страни политичког „Истока“ у односу на притисак   политичког „Запада“  на Србију.

Све  је у Србији  могуће !

 

Томислав Кресовић

Поделите:

15 Коментари

 1. Tomo,”ostavljam ti u amanet Srbiju”.
  Molim te,kada nestanemo,ocisti sve i ugasi svetlo.
  Nema smisla da neko naidje i kaze da smo ovu zemlju ostavili neurednu.
  Ostavismo Kosovo a da ni sami ne znamo ni kad ni gde.
  Tako ce mo ostaviti i Srbiju,bez Kosova.
  I utesi srpske prijatelje po svetu,koji klicu “Kosovo je Srbija”, da mi malo nismo normalni.
  Reci to i poljskim ,grckim,bugarskim…navijacima,reci to Bob Dilanu i svima koji vole Srbiju.
  Reci im da nemamo SPOMENIK SRPSKIM PRIJATELJIMA,jer se nismo setili.
  Mi srpske neprijatelje postujemo,stalno se sa njima mirimo i sa njima kucu gradimo.
  I zato smo nestali.
  Tomo,javi molim te Tanjugu,da slobodno nastave da rade i bez nas,BEZ SRBA,pa Tanjug je nastavio i posle Jugoslavije,zasto ne bi i posle Srbije?
  Tomo,ne zameri nesto,nismo mi bili tako los narod,mi smo samo malo lud narod.
  Narod koji cutke izgubi sve… i plate i penzije i fabrike i drzavu i slobodu,mora da malo nije normalan.
  Izvini Tomo sto smo nestali,mada,ne znam ni zasto smo postojali.

 2. Hm,hmm…trazio sam,na youtube,da cujem,kako jauce Aleksandar Lukasenko,dok mu amerikanci uvrcu ruku,nema snimka,samo jedan “‘isecak”.. Da,tacno pustio sam Ruske avione,da prelecu i slecu..neka rade..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here