Томислав Кресовић: Америчко “неутралисање” Немачке и Русије у Европи?

Поделите:

Ширење америчке моћи преко “Иницијативи три мора”

САД су кренуле да преко “Иницијативе три мора” буду у неформалној асоцијацији лидери и да увезују интересе дванаест држава које су у геополитичком простору Јадранског, Балтичког и Црног Мора. Читав оваj простор био је или има значај за утицај Русије и Немачке дуже од два века и посебно данас. Главни члан у “Иницијативи три мора” су Пољаци који себе виде као “силу осовине” ове инцијативе која треба да “парира” Немачкој у региону и да што више “неутралише” интересе Русије у Балтичком и Црноморском простору Иницијатива три мора, чини савез 12 земаља Аустрије, Бугарске, Хрватске, Чешке, Естоније, Мађарске, Летоније, Литваније, Пољске, Румуније, Словачке и Словеније. Ова неформална “инцијатива” не обухвата Русију и Србију. На поменутом самиту у Дубровнику 2016 као гости чланови позване су и делегације из Албаније, Македоније, Црне Горе, Kосова и Турске, као и представници САД и Kине. Русија није позвана, као ни Србија. ”Инцијатива три мора” је модел тз “меке моћи” политичког, енергетског и војног утицаја САД пре свега у енергетици и покушаја да се умањи интерес Русије у овим регионима Тако је од 12 чланица ове лобистичке проамеричке групације 11 су у НАТО савезу.

Енергетско гасни рат САД –Русије и разарање ЕУ?

Овде је реч о потреби да се преко САД и Пољске као самозваног “лидера” ове групације створи енергетска “незвисност” од Русије, и да се што више купује амерички природни течни гас (ЛНГ). Нови план што мање енергетске зависности од Москве укључује увоз америчког гаса од Хрватске (гасовод Kрк) па све до Црног мора. Руска федерација преко “Северног гасног тока” не само што снадбева већи део ЕУ гасом, него Немачку третира као лидера трансфера гаса у ЕУ и свог најбољег партнера. На југу Европе Русија преко “Турског тока” треба да увеже држве југоисточне Европе у енергетски коридор. Преко Турске и Црног Мора треба да се одржава руски утицај, као и преко балтичког простора и Немачке. САД не одговора Немачка ни јака Турска са руским утицај на њих. Пољска као значајна економију ЕУ себе види као америчког фактора на Балтику протв руских интереса, али и Немачких ширећи своје амбиције у Украјинији.

САД везивајући дванаест држава у неформалној асоцијацији пре свега преко НАТО и енергетике желе истовремно слабљење моћи и Немачке и Русије у сва три морска басена што није реално. Амерички интереси су да дванаест потписница ове иницијативе у Варшави под окриљеме председника САД Доналда Трампа буду у “бизнис плану” САД. Земље потписнице чине 22% површине ЕУ, али свега 10% њеног БДП. Повезивањем пре свега инфраструктурним и енергерским сва три морска басена се у региону централне и источне Европе смањује економска зависност од Немачке и повећава амерички утицај.

“Иницијатива три мора” се залаже за заједничке инфраструктурне пројекте, као што је аутопут између севера и југа кроз исток Европе, такозвана “Виа Карпатиа”, а жеља је и да се “помогне” сиромашнијим регионима уз источну границу Европске уније. На овај начин САД постепно “разбијају” ЕУ и праве своју економску “унију” интереса на неформални начин поткоповајући и Русију и Немачку али и Турску у Европи. САД чине све да дође до разбијања и дезинтеграције ЕУ што се најбоље види и по подршци Велике Британије после “Брегзита”. То све говори да Европа није ван стратешких интереса, САД јер се пркео ње маневрише и око кризе у Украјини, Блиском и Средњем Истоку али и мигрантском кризом асимтричним ратом против ИСИЛ-а који прави велику штету Европи.

Србија „слепо црево”у геополитичкој “картографији” Европе?

Због тога САД у свом маниру подстичу поделе у Европи и ЕУ, хушкају чланице ЕУ против Немачке, а Немачку и Француску и друге државе против Турске, а све заједно против Русије. Ова стратегија “Завади па владај” позната је од императора Цезара до диктатора Хитлера и Стаљина, па до нове концепције “меке моћи” и притиска на Русију. Србија је по свим параметрима “слепо црево” на Балкану где се преливају политички “тоскини” Запада и Истока уз минималне бенефите и разарање нације. Иницијатива три мора показује како се “поткопава“ Немачка преко “меке” обнове Аустроугарског интереса против Немачког, а свих заједно против Русије и Турске. Србија је ту крајње “минорна” и може бити заобиђена коридорима и уцењена енергетиком. Управо због тога став Председника Србије да Србија води суверену, самосталну политику није реална. Самосталну полиитку не воде ни јаке државе ЕУ. Србија тешко може да има аутономну државну и националну полтику ако је енергетски зависна од интереса моћних и великих економија, ако своју економску стабилност мора да овери ММФ и да је Kосово “отето” од Србије коју чува од Србије НАТО, САД и ЕУ.

Пут Србије ка ЕУ је орочен тешким националним понижењима и уступцима које нису тражене од других држва, и није познат статус у наредних пет до десет година. Србија је сада своје интересе увазала са ЕУ односно Немачком, а онда Русијом, Турском и Kином. На другој страни САД преко ”Инцијативе три мора” поткопавају или слабе интересе Немачке, Русије и Турске које су за Балкан и Србију веома битне. Сасвим је јасно да је руски гас преко “Северног тока” или будућег “Турског тока” жила куцавица стабилности и Европе и ЕУ, али тако не мисле моћне компаније и адмнистрација САД.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

1 коментар

  1. Sta kaze Radikalka,za malo cetnicki vojvoda, Jorgovanka Guvernerka…PLACAMO DUGOVE KOSOVA…
    Tu nema moratorijuma…
    E Seselju,Seselju…da te nema,trebalo bi te izmisliti…ORI SE USTASKIM PRESTONICAMA.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here