Томислав Кресовић: Балкан амерички „џокер“ за контролу Европе и ЕУ?

Поделите:

„Трапави“ потези Председника Доналда Трампа

Америчка спољна и унутрашња политика је видно угрожена борбом унутар естаблишмента САД. Политика САД функционише на „спојеним судовима“ моћи олигархије и глобалне геополтичке доминације. САД су се „опоравиле“ од последица економске кризе, али су остали „реслови“ које су поделили америчко друштво више него у протеклих 40 годна. САД су обновиле „хладни рат“ према Русији уз употребу економских санкција као вид економско-политичког ратовања и преко НАТО су сошли на границе Руских интереса. САД су у свој сукоб са Русијом увукле и ЕУ кроз санкција, али и НАТО. Нова Трампова администрација у жељи да се одржи на власти отвара нова жаришта према северној Kореји али и заоштравању односа са ЕУ. Kао последица хаотичне трампове политике која је пуна импровизација САД се суочавају са озбиљном унутрашњом кризом индентита власти Донлада Трампа. Председник САД све више губи поверење и углед и међу републиканцима који су га подржали и чека се могуће време за његову смену. Обрад Kесић, политички аналитичар и шеф представништва Републике Српске у Вашингтону сам каже „Америка је у дубокој политичкој и друштвеној кризи. Борба за власт је малтене парализовала политичко одлучивање и спречила консолидацију власти нове администрације”. Политичка „импровизација“ Донлада Трампа као председника САД, моћ „дубоке државе“ коју држе демократе и јак финансиски естаблишмент терају председниак Трампа на погрешне потезе који воде ка одлукама неповољним по САД и међуародну политику аналиитачр Обрад Kесић каже “Један део Америке још не прихвата или не признаје Доналда Трампа као свог председника. То се види у свакодневним политичким борбама и у медијима, где је ЦНН постао део политичке опозиције према Трампу”. Трамп је добио јаку унутрашању опозицију и има низ спорних спољнополитичких потеза који могу да га доведу до губитка председничког трона.

Антируска политика „постулат“ америчке доктрине

Америчка антируска карта од 1947 године никада није „потрошена“ и она одржава равнотежу америчке моћи у свету као „светског полицајца“. Јака антируска полтика се „наслеђује“ независно ко је председник САД. Слаба Русија је циљ САД. Ослабљена Европа и ЕУ је полтика САД да би одржавала своју доминацију и диктрирала правила према Русији.Обрад Kесић каже „Антируска хистерија траје већ скоро годину дана, а изграђена је на темељу Хладног рата и на мржњи према Доналду Трампу. Он је најавом да ће да престане да се меша у унутрашње политике других земаља и са жестоком критиком према темељима америчке спољне политике и глобализма, за њих постао главна мета. Уз то, његова најава да жели да поправи односе са Русијом представља највећу претњу политичком и војно-безбедносном естаблишменту у Вашингтону, због тога што би ново савезништво Америке и Русије врло брзо показало до које мере је претходна политика била лоша и штетна за америчке интересе, поготово у борби против тероризма”. Амерички Председник Доналд Трамп нема велику „љубав” према Русији и председнику Путин већ само неке прагамтске интересе који се брзо „топе”. Додатне санкције Русији Председник САД Донлад Трамп је увео да би добио поене на унутрашњој сцени ,али истовремено је разбуктао ватру неповерења и и блокадду односа са Русијом коју сам више неће моћи да контролише. Доналд Трамп своју власт одржава на моћи новца и покушају да отвара више радних места преко војне индустрије и продаје оружија у свету, енергетике, фарамацеутике и ИТ технлогија. Моћни катрели и компаније одржавају моћ свих адмнистрација у САД, а Донлад Трамп је извођач „радова” великих компанија, решен да води јаку конзервативну политику која га конфронтира и са ЕУ, Русијом, али и Kином. Таква политика води у крах или се отварају нова кризна жаришта и војни сукоби који активирају војну индустирију и отварају нова радна места.

Амерички „протекторат” на Балканом и ЕУ

САД, Европу контролишу преко свог утицаја као њеног протектора кроз ЕУ и Немачку. Kолико год Немачка политика буде била моћна у Европи, биће под „кишобраном” интереса и доминације САД од економског до војног аспекта. САД су своју доминацију над Европом и ЕУ поред економске кризе 2008 године активрале након 11.9.2001 године у борби против АЛ Qаиде.Међутим САД су загосподариле Европом распадом СССР и Балканским конфликтима деведсетих година прошлог века.Балкан је био и остао геоплитичка карта интереса САД и НАТО. САД имају интерес да Русију „демисионирају” са Балкана и то раде „корак по корак” преко НАТО политике и покушаја енергетске диверсификације. Аналитичар Обрад Kесић каже „Балкан је не само предмет политичке борбе између Запада и Русије, него је такође тренутно и предмет унутрашње борбе око контроле над америчком спољном политиком. Политички естаблишмент покушава на сваки начин да одржи политику претходних администрација у овој регији. Оваква политика је под ударом првенствено жеље председника Трампа да ускрати моћ и утицај Стејт департмента. У том контексту, Балкан, као и друге регије које су на периферији америчких интереса први ће да осетити смањен буџет који је најављен Стејт департменту. Без обзира на исход борбе за власт у Вашингтону, никада више нећемо видети онолико велику активност и умешаност Америке у овој регији. То су први схватили Албанци, који сада покушавају да прогурају све кључне амбиције, јер се плаше да време није на њиховој страни”. Обрад Kесић “греши” да че политика САД ослабити на Балкану. Супротно, она ће преко притиска на ЕУ и преко утицаја НАТО бити знатно ојачана у елиминисању Русије са Балкана. Ако буде потребно САД ће “симулирати” нове кризе у Европи, управо на Балкану да би остале у “седлу” глобалне моћи. Моћ САД заснива се на мекој моћи(дипломатија, финансије) утицају на владе држава и “тврдој моћи” санкцијама и војној интервенцији односоно ратовима. Америчка спољна полтика је “константа” а унутрашња “променљива”.

Томислав Kресовић

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here