Томислав Кресовић: Бољшевичка револуција 1917 – прва „обојена револуција“

Поделите:

Лењин на“ западном „задатку?

Данас живимо у свету модела “обојених револуција” по америчком односно западном рецепту.Србија је била “мета” такве “револуције” преко организације “Отпор” и унутрашње опозиције као и страних фактора пре свега тајних служби у рушењу Слободана Милошевића . Модел “обојених револуција” реализован је по први пут 1917 године у рушењу руског царства, доласком Лењина и бољшевика на власт. Модели политичких преврата организованих “споља” у државама преко политичке опозиције и дисидентата имао је своју интернационалну подршку. Многе државе и владе су биле рушене од стране моћних полтика и интереса САД,СССР-а, Велике Бритање у време хладног рата и после њега. Након 1991 године доминацију постављања влада и органозвања преврата имају САД,Велика Британија и политчки и војни савез НАТО. Руска револуција је у врху највећих догађаја у људској историји посебон у 20 веку, а владавина бољшевика феномење од светског значаја, написао је амерички новинар Џон Рид (Јохн Реед), један од сведока прве социјалистичке револуције чије је дело “Десет дана који су потресли свет” дуго било бестселер.

Тајне везе Лењина и Парвуса?

Феноменологија Руске револуције и начина организовања преврата из 1917 године доведена је данас до модела полтичкого “савршенства” почев од техника државног и војног удара до мирних и обојених односно “плишаних револуција” у различитим условима,нацијама,религијама и успостављање демократије по западном систему.Све су “револуције” по истом моделу соцјалних, етничких или полтичких разлога слабих демократијаи тз ауторитарних власти. Наметнута односно пројектовани државни односно војни удар по страном рецепту било је 27 марта 1941 године дефинисан као Војни пуч генерала Симовића под организацијом бритаанскке тајне службе и Черчиловог кабинета. Пад с власти принца Павла 1941 године И Слобододана Милошевића дело је тајних служби САД и Велике Британије и прозападних унутрашњих фактора. Да се вратимо у 1917 годину која је променила свет. Важну улогу у организовању доласка Лењина на власт имају и “подземне демократије”, тајне службе, моћне компаније. Тајне личности које раде из сенке нису званични део историје, али су њен саставни део. Лењин и бољшевици су победили захваљујући капиталу интерсима као и подршци који је долазио из кајзерове Немачке, САД и других европских центара преврата .Споразум бољшевика и Запада “био је круна напора немачких дипломата и загонетног Александра Парвуса (правим именом: Израел Хелфланд). Парвус се, врло добро упућен у револуционарни миље, наметнуо као нужан посредник између различитих служби Рајха и конспиративних руских кругова. Његов план, којим је немачком Главном штабу сугерисао дестабилизацију Русије генералним штрајком, рачунао је на бољшевичку партију што указује на чињеницу да је Парвус пре свих схватио Лењинову ауру Парвус је својим радом из сенке тек допринео организовању превоза тридесет три револуционара, који су се окористили општом амнестијом привремене владе 21. марта 1917. “Немачки лист Спиегел је децембра 2007. је објавио Парвусов план, сматрајући га изворним доказом завере бољшевика. Извесно је да у “сенци” рушења руског царства стоји и велики капитал породице магната Рокфелера који су видели своје интересе у доласку бољшевика на власт .Октобарска револуција је променила свет али у увела модел новог рата између демократије и бољшевизма и ауторитарних режима који је био у суштини другог светског рата,хладног рата али новог економско политичког конфликтта Запада у Русије уз покушаје продора “обојене револуције” у Русију у време власти Путина.Модел “обојене револуције” реаилзован је у Украјини,и са намерама одвајања од Руских интереса довео је до новог европског жаришта Русије и Украјине али и санкција Запада према Русији (САД,ЕУ) и контрасанкција Русије.

 

Томислав Кресовић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

3 Коментари

  1. Hm, hmm..moz da bidne,al ne mora da znci,da se ” crvena revoluci ja”, lose odrazila,na sveopstu industrijalizaciju,niz novih tehnologija,miliona zaposlenih ljudi,i odlaska iz feudalizma. Ostalo,komentare i poteze,ostavimo rusima da resavaju bez sankcija od strane Srbije.

  2. Hm,hmm…u, vostaloj Rusije,to su uradili boljsevici,stavili su katanac Rokfelerima..ali,problem je,sto su u opet pa vostaloj Serbije,uradili ” menjsevici “, ako su, Djindjic : ” svi smo mi po malo socijalisti”..onako,uz,neprijateljski im SPS….” Boris,Tadic,sastrugao pozlatu sa ogledala u kuci na Dedinju”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here