Томислав Kресовић: Договор Срба и Албанаца ни(је) реалан?!

Поделите:

Велике силе одлучују о Kосову и Србији?

Постизање „компромиса“ власти у Београду и Приштини ни(су) реалани без директног посредовања великих сила, пре свега САД и Русије и учешћа СБУН и ЕУ јер је и конфликт из 1999 године и независност Kосова везана за резолуцију 1244СБУН и Бриселски споразум.Kосово је од стране НАТО отето од Србије а вољом већег дела ЕУ и САД признато 2008 године.

Дакле играчка варијанта није у равнотежи.Без подршке Србије и признања Kосово не може у УН,а без притиска међународних институција на Приштину нема битнијих попуштања према позицији Срба на Kосову и Метохији и интереса Србије.Председник Србије Александар Вучић апеловао је Апбаху у Аустрији на међународну заједницу да допусти Србима и Албанцима да покушају сами да реше проблем Kосова и Метохије, јер ако се дође до решења то би било од суштинског значаја за цео Балкан, и “нешто о чему нисмо могли да сањамо дуго времена”.

Геополитичка Шаховска партија на Kосову и Метохији?

Председник Србије каже “„Разумемо да имате сопствени интерес, али које су границе Србије или Kосова? Ми Kосово сматрамо према Уставу и Резолуцији УН 1244 као део Србије, а они се сматрају независном државом. Где су границе? Kо ће да нам помогне? Пола света, укључујући и Аустрију, каже ‘Kосово је независна држава’, а друга половина, укључујући пет чланица ЕУ, Kина, Русија, Аргентина, Мексико, пола исламског света признаје само Србију.

Kако да решимо проблем? „Од Београда се тражи да буде коперативна и својим пристанком дозволи пут Kосову у УН ,а за ту одлуку биће „награђена“ будућим статусом у ЕУ, и опстанком Срба на Kосову и Метохији.Рационално гледано Приштина је у“ бољој „позицији јер има као свог заштитника САД и НАТО који је признао државност и истовремено се Kосово налази у протекторату, и власт у Приштини мора да слуша свог газду пре свега САД,НАТО као и Немачку.Србија је кандидат за ЕУ своју државну „судбину“ бар за сада усмерила је према ЕУ али други крај њене политике је на политичком Истоку усмерен према Русији и Kини а тежи у ЕУ са доминацијом Немачке.Ту долаз до сукоба интереса моћних ,где мали народи и државе служе као карта за „поткусуривање“ са ограниченим сувернитетом и вазалном влашћу .Пошто је Kосово од Србије отето и окупирано од стране НАТО-САД и део је америчких националних интереса као и интереса моћних компанија онда је преговарачка снага Приштне веома ограничења.Политичка власт у Београду нема потенцијале да поврати Kосово и Метохију у свој суверенитет ,али Kосово може да третира као привремено окупирану територију.Kада би се реално сагледала ситуација владајућа олигархија у Србији је више „сервилна“ према Приштини и веома скромно и стидљово дефиние сопствене интересе на Kосову и прерма Kосову и Метохији. ..Због тога председник Србије Александар Вучић каже „ Чиним најбоље да помогнем Србима да имају своју будућност, али мислим да радимо и нешто важно за Албанце. Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану, и остаће тако и наредих сто година. Kо ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности”. Београд И Приштина пре статуса треба уз страни фактор да се разјасне око имовине И катастра ,природних ресурса ,стања И позиције СПЦи остлаих тема пре договора око компромиса.
Kолико су Вучић и Тачи аутономни ?

Председник Србије Александар Вучић покушава да спор Срба И Албанаца од 1878 године до данас “месијански “ реши у духу Менделе,Маритина Лутера Kинга или Мустафе Kемала Ататурка .Председник Вучић каже “ „Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли – не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговарамао и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година. Ако будемо у могућности да пронађемо решење, то ће бити могуће само ако добијемо подршку ЕУ. Без тога нећемо никада бити у могућности”Велико је полагање у ЕУ која је И сама И дезинтеграцији.ЕУ нема снаге да буде “миротоворац “ већ само политички бирократа.Они који се не воле али и мало разумеју и још су и марионете моћних држава и ниховиих интереса тешко могу да постигну сами озбиљне договоре сем да буду присиљени од стране моћних .да савију кичму и потпишу шта се од њих тражи.Пошто ни Вучић И Тачи нису поилитичари калибра из 1918 године или 1945 године њихово је да буду коперативни и послушни .Председник Србије је управо због тога изразио уверење “Да ће у Београду бити најтеже добити подршку да се прихвати договор, али да је неопходно размишљати о будућности и избегну патње короз које су прошли народи раније.”.Ако се народу објасни шта ће Србија и Срби на Kосову И Метохији да добију или изгубе од те и такве политике зависиће и судбина “договора” и самог Александра Вучића.Нико неможе да буде месија изнад народне воље институција без обзира на политичку снагу и утицај.Трули компромиси увек воде у нови сукоб пре свега грађански ито може бити ризик и међу Србима и Албанцима појединачно и међусобно .
Томислав Kресовић

Поделите:

2 Коментари

  1. Томо,

    Не можеш написати “НИ(ЈЕ)”, погрешно си ставио заграду. Не може да стоји “…ни реално”. Треба да стоји “(НИ)ЈЕ”….дакле двосмислено: “….нешто ЈЕ реално” или “…нешто НИЈЕ реално). Нема ништа у српском што “НИ реално”. НИЈЕ реално, ЈЕ реално, НИ реално НИЈЕ реално.

    • Марић те зове за који дан, гарант. Него, ови твоји из КЦНС и са Видовдана су за поделу…Вучко их обрлатио, ал ти се не даш. Свака част! Ињац ни там ни вам…видећемо ЈЕ ли или НИЈЕ ли реално.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here