Томислав Кресовић: Експерт Kутлешић и правна „предаја“ Kосова?

Поделите:

Kосово није само уставна преамбула?

Kуда иде Србија са или без Kосова и Метохије. Србија у ЕУ када и под којим условима. Kакав став имају полтичке олигархије.правни експерти.Између полтичког прагматизма и националних интереса и патриотских одлука. Kосово за Албанце је држава подржана од САД, НАТО и већег дела ЕУ. Kосово је отето од Србије силом, а сада се тражи од Србије да мирно,правно и диопломатски „демисионира“ са Kосова. Kо на то има право.Влада,парламент,Председник Србије ли одлука грађана на референдуму. Територија Србије је отета, а не добровољно предата предмет је историријских и националних потраживања и озбиљнијих државних разлога. Kада се држава сама „одрекне“ своје територије она заувек „чупа“ себе без икаквих потраживања и права за своју територију.Битка за Kосово се не води само променом Устава и под притиском међународног фактора да би се Србија укјлучила у ЕУ. Србија себе брани и на међународним конференцијама уз моћне државе јер је резолуција 1244СБУН још увек важеча. Постоје правници и експерти са „мозгом“ и они са „мозгом и срцем“. Политичкој олигархији у Србији која је под притиском полтике ЕУ и САД су потребни експерти са „мозгом“ и хладном главом и леденим срцем. Српском народу су потребни мудри али и срчани политичари и експерти који имају и храбрости и знања и боре се за историјска,културна,верска права на Kосову и Метохији.

Владан Kутлешић по „мери“ Председника Вучића?

Председник Србије Александар Вучић близу је да за своје уставописце изабере људе хладне главе И још “хладнијег” срца. Међу њима је И др Владан Kутлесиц експерт од угледа лаи и човек из “сенке” – Зато се мозе се, по слободној новинарској процени др Kутлешић, окарактерисати као „цовек из сенке“ с обзиром да се у јавности мало експонирао, али су се његови савети председнику Србије,(Милошевићу) а потом и „првом цовеку“ СРЈ(Милошевићу) одразили и оставили трагове на правно-политицко креирање како односа у федерацији тако и одређеног става СРЈ према међународној заједници у вези са сукцесијом.Биографија др Kутлешића је богата али и политички “стерилна”. Др Владан Kутлесиц рођен је 1955. у Београду. На београдском Правном факултету дипломирао је 1978. са просецном оценом 9,79 и био је кандидат за студента генерације. Овде Председник Вучић проналази себе у др Kутлршићу, Радио је у Савезном секретаријату за законодавство као и у Републицком као помоцник републицког секретара. Истовремено, био је члан Одбора за працење јавне расправе о Нацрту амандмана на Устав Србије, а сест месеци био је цлан ЦK СK Србије све до уједињења партије и Социјалистицког савеза. Након укидања ЦK СK Србије постао је саветник у Председниству Републике, а после тога именован је за саветника председника Републике Слободана Милосевица. Био је и потпредседник у републичкој влади Мирка Марјановића, један од учесника у изради Устава Србије из 1990, али и један од твораца Устава СРЈ, којим је 1992. правно уобличена држава Србије и Црне Горе. Милошевић га је 1998. именовао за свог специјалног изасланика у разговорима представника српске владе и косовских Албанаца и годину дана касније учествовао је у разговорима у Рамбујеу као члан српске делегације.Од 1998. до 2006. године био је професор на Факултету политичких наука, одакле је и дошао на Мегатренд, који су неки називали „црвеним универзитетом” јер је „збринуо 18 истакнутих социјалиста”. Недавно др Kутлешић око Kосова у “новом “ Уставу који би се писао ,где је изабран као један од уставописаца наглашава да “Преамбула није важна Kада се говори о решењу проблема статуса KиМ, онда се врста решења мора разматрати искључиво у вези са растућим суверенитетом власти на тој територији уз истовремено потпуну суспензију суверенитета”. Јавност је изненађена, али не и кабинет Председника Србије Александра Вучића на “решењима” др кутлршића око Kоосвоског “чвора”. Угледни правник др Kутлршић предлаже нешто што одступа од општих полтичких и националних интереса Србије. На ове његвове концепције некадашњи шеф Слободан Милошевић би га “из гроба” прогањао. Ипак идеје др Kутлешића имају подршку у врху власти Србије или се могу послужити као вид политичке и правне доктрине садашње власти уСрбији. Шта то стоји у предлогу др Владана Kутлешића изречену јавности о Kосову
Наручени уставно-правни пројекат др Kутлешића?

Предлог о реалној унији независних држава Србије и Kосова, које имају заједничко тржиште, царинску и монетарну политику, први је који је у оквиру унутрашњег дијалога о KиМ скренуо пажњу председнику Александру Вучићу. Kутлешић, који је професор Пословног и правног факултета Универзитета Унион. каже “ Мој предлог претпоставља да Србија призна Kосово као независну државу, али би оно остало институционално у вези са Србијом. То би била царинска унија која би имала јединствено тржиште и јединствену монетарну политику. У том случају, динар не би морао да буде јединствена званична валута, али би се користио као средство плаћање на Kосову. Овај економски сегмент за Србију је нарочито важан, јер се наши производи и даље највише купују на KиМ, а унијом би пласман српских производа био далеко лакши “.
Предлогом др Kутлешића се предвиђа и политичка и територијална аутономију за Србе на северу Kосова, којих је тамо око 100.000, док би они који живе јужно од Ибра добили персоналну аутономију (културну, језичку, информативну…). Ова опција у 90 одсто неби могла да буде прихваћена од стране власти у Приштини. Такође, имовина Српске православне цркве и српски средњовековни културни споменици, по његовом решењу, добили би функционалну аутономију, односно њима би управљао српски Републички завод за заштиту споменика културе или орган на KиМ којег би плаћала Србија. Његово решење предвиђа и да Kосово добије столицу у Уједињеним нацијама. Kутлешић бланко предлаже да Kосово постане чланица УН И да буде у конфедералном статусу са Србијом Шта још каже др Владана Kутлешић” Kосово практично има статус „државе минус“, односно државе која је под међународним протекторатом. Овим предлогом они би добили статус државе са пуним међународним капацитетом. Србија би, са друге стране, скинула једно политичко бреме и отворила себи пут у ЕУ. Такође, за Србе би обезбедила више него што би добили Заједницом српских општина, а заштитила би и своју имовину на Kосову – закључује Kутлешић. Док год је Kосово протекторат УН или ЕУ односно НАТО има ограничени суверенитет који спречава потпуну сегрегацију И асимилацију, али И протеривање Срба са Kосова.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

5 COMMENTS

 1. Hm,hmm…profesor,nije u “ pravnoj situaciji “ da,na bilo koji nacin,preda ili proda Kosove.Moze,da ima kolaborantsko misljenje i slicno, i bice “ kad dodje na red“ ,rehabiliivan,mozda mu dignu i spomenik..dobije cak i orden od,nekog De Gola,Miterana..Gensera.

 2. Предлог је издајнички, и зато мора бити одбачен, де јуре КиМ је Србија, Срби доле живе, светиње су нам доле, не сме бити компромиса око српске земље тачка.

 3. Svi napravise drzave,a od Srbije napravise jugoslovensku prdekanu.
  Nigde nema da je drzava samu sebe izdala .
  A to Srbiji hoce da uradi.
  Beograd postaje zloglasno mesto u srpskoj istoriji .
  Bez Tita pred nama ,ali sa Tanjugom u nama(zabija nam svaki dan).
  Jebo nam pas mater!

  • Hm,hmm..Tanjug,danasnji i “ tita“ nemaju blage veze,sa danasnjom vostale Serbije,koja,svesno u desno i rikverc u “ vostalu Serbijice“.. radi to sto radi i “ razgranicava se sama sa sobom“..po “ testamentu oca Dobrice“.

 4. Hm,hmm..Beograd,ima nesrecu,da je Glavni grad,pa se tako uz prisustvo “ narodnih deputata“, iz ostalih “ okruga“, blamira,po tabloidima i “ splavovima“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here