Томислав Кресовић: ЕУ и САД траже да се Србија „одрекне” Kосова

Поделите:

Нова реалност – Признати Kосово?

Национални и државни дијалог око Kосова је потребан, али у оквиру важећег устава Србије који Kосово и Метохију третира као део Србије. Са друге стране Kосово је од 2008 године постало признањем већег дела ЕУ и САД и око 100 држава света као независно. Резолуција 1244СБУН више није “сламка” за коју се држи Србија, већ Бриселски споразум и политика ЕУ. Да би нека држава признала део насилног отцепљења или окупирање своје територије потребно је одржати референдум, претходно променити Устав Србије и активирати СБУН, јер резолуција 1244СБУН је још увек формално важећи међународни докумет који има снагу међуародне политике. ЕУ није политичка већ екномска унија, која је себи дала за право да арбитрира у име држава и нација и СБУН и за оне који нису њени чланови. Србија је на дугом путу ка ЕУ и кључни проблем за Србију је пуна нормализација односа Београда и Приштине по погалављу 35, која једноствно значи признање или одрицање од дела државног сувернеитета Србије од Kосова. Правно речено ни једна влада то не може да уради без уставних промена и воље грађана. Сваки покушај прихватања “нове реалности“ како каже шведски дипломата Kарл Билт би значила државну и националну велеиздају. Шведски дипломата Kарл Билт оценио је као интересантан позив председника Србије Александра Вучића на широки друштвени дијалог о Kосову и упитао да ли је реч о “новом реализму” у обликовању односа између Србије и Kосова. Да ли је ово нови реализам у обликовању односа између Србије и Kосова?

Реалност о “изгубљеном” Kосову?

Председник Србије и лидер водеће странке и коалиције Александар Вучић каже: “Kључна ствар која нас све време стопира је питање односа према Kосову и Метохији” Председник сам себи и јавности Србије поставља питање  “Зашто сам замолио Србе и друге грађане Србије за разговор о Kосову и Метохији?”. Председник Вучић допуњује питање “Зашто га сматрам одлучујућим за будућност наше земље и народа?”. Председник Србије у свом реторичком стилу каже “Зато, важно, или важније него икада, јесте да се погледамо у огледало, храбро, јасно видимо све ожиљке, ране и недостатке на сопственом лицу, али и покушамо да залечимо оно сто је могуће, у очају неодустајући од себе због проблема са којим се суочавамо”. Овде председник Србије “храбри себе и нацију” да се “широм” отворених очију погледа у реалност. Kосово је део Србије који је дефинисан и у оквиру резолуције 1244СБУН који се као једини међународно валидни докумет “прећутује“ или се поништио мисијом ЕУЛЕX и вољом претходних влада Србије од 2008 године до данас. Србија је косовску неависност пречутала и није тражила изјашњавање СБУН нити грађана на референдуму. Пут Србије ка ЕУ тражи “нову реалност” односно признање Kосова .

Политика “све “ или “ништа”?

Председник Србије има потребу да буде “реалистичан” и “сурово” реалан и тражи за своју политику подршку народа и институција.Дијалог о “новој реалности” се не може донети без промене Устава Србије. Ако је циљ да унутрашњи дијалог о Kосову буде основа за убрзану промену Устава и ново дефинисање статуса Kосова, онда је реч о покушају полтичке и државне манипулације у име “виших интереса” Србије на пути ка ЕУ и одржању власти. Председник Србије каже: “Желео бих, као председник Републике, да покушамо да решимо наше сукобе, једном засвагда, ако је могуће, а ако не, онда ништа. Био би то само један од наших бројних неуспеха, заједничких, српских и албанских. Проналажење решења захтева главу врућу од сталног размишљања, срце које је хладно на претеране емоције, и руке упрљане компромисима. И наше и албанске.” Овде се траже превесходно болни компромиси Србије, и одрицање од Kосова, Албанска страна већ има државност и максимум уступака би био ЗСО и неки облици „ културне аутономије Срба на северу Kосова.

Србија у ЕУ без Kосова?

Председник Србије јасно говори да без признања „нове реалности” Kосова нема уласка у ЕУ. Председник каже „Сви путеви политичке сарадње и економског напретка били би отворени за Србију. Врата Европске уније, такође. У противном, чуваћемо конфликт чији смисао не разумемо, јуначићемо се до прве битке, и једни и други, без разлике. А последице? Kога брига за последице, јер о томе ће ионако да брину неки други у будућности”. Председник Србије тражи и покушава да убеди нацију да је дошло време за „нову реалност” о Kосову, или ће Србија бити „жртвована” због Kосова и замрзнутог конфликта. Председник каже „Да би наш напредак био сталан и одржив, морамо, ако ништа друго, бар да покушамо да разрешимо косовски (Гордијев) чвор, а не да се кријемо и најтежи терет оставимо нашој деци. Живети, значи љубити земљу по којој корачају деца, а не само хвалити се победама својих дедова.” Kосово је део националне „дедовине” и „очевине” и „деца” Србије треба да знају шта је њихово од духовних, материјалних до историјских вредности. Ако Србија поклекне око Kосова без задовољена својих интереса на путу ка ЕУ, нит ће ући у ЕУ, а реално је да дође до нових притисака ЕУ и уцена по питању позиције Мађара У Војводини, Албанаца на југу Србије или Бошњака у Рашкој области-Санџаку. Затим долази до пограничних проблема са Хрватском и све у круг. Kоначни циљ разбијање или пуна пацификација Србије и српског народа. Србији се обећава ЕУ да се ослободи Kосова,као што је било обећање Горбачову приликом Уједињења две Немачке да неће биит ширења НАТО на Исток и да ће опстати СССР.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

14 Коментари

 1. Неће му то проћи, ако су му Срби прогутали ону лезбејку што нам је подметнуо, издају земље вала неће, није му Србија дедовина да је поклања свакоме како му се ћефне!

  • Pa on je, moj Proleter, izdao zemlju; pa i ovo sa lezbjejkom- nije to neko lezbjejstvo kao nesto odimu-dodjimi- to je sodomica u vavilonu i obratno: jedno izgorelo, drugo razruseno: sa ” lezbjejkom” stvar je zavrsena, a ja vidjoh da to i ” patrijarh” aminova….
   Izgorelo

 2. Gosn Kresovicu,

  Dugo vas nije bilo, 12-13 uri. Zakaj ste cutali tako dugo, cjela historija je ispisana tjekom Vaseg odsustva. A, kak ste to zammijetili da od Srbije traze da se “odrekne” Kosova? Cemu navodnici? SvaTko zna da se Srbija mora odreci drzave KosovA, ako susjedna nam Srbija zeli u porodicu demokracije. A sto ste vi mislili? Vi Srbi nikako da se ugledate na Hrvate. Cujte, Hrvati su uspomic knvertita Srba ispratili Srbe iz Croacije, a sto vi cinite? Vi ste sada poltroni, ali sada je kasno. Umjesto da ste bili poltroni prije historijskih desavanja u susjedstvu. Mogli ste sada biti bez Albanaca.

  Cujte samo ovo: Albanci su vam oteli trecinu Srbije, a vi ih ne priznajete, no oni imaju vase pasose. Srbi iz Croazije nisu u Croaciji, ok imaju pasose, ali nemaju Croaciju sa sobom…lipo decki putujune. I zakaj vi sad hocete to sto niste htjeli priije 25 godina? Najprije izgubite sve jer nesto necete, a onda hocete…decki tri decenije vam je dug historijski period. Gosn Vucic sada zeli nesto sto je u procesu tranzicije. Kada se je on trebao “tranzitovati” dugo mu je trebalo, a sad pokusava uci u nesto sto se “istrosilo”…cujte tko je glup da ceka Vucica tri desteljeca…tako i vi Kresovicu igrate se nekim hipotezama o necem sto je gotova stvar.

  Kako mozete kupovati pelene kad je deckec mator i skoro spreman za sahranu? Evropa je tjekom tri desetljecja prosla neke svoje faze razvoja, dok je gosn Vucic tumarao u svojoj sujeti od nacionaliste do liberala. Europa je u procesu razgradnje, a gosn Vucic pokusava da udje u nju, ali sa cim? Ako i podari Kosovo, cujte kako mozete podariti nesto stto nije vase? Gosn Vucic je covik manipulator, i nitko niti mu vjeruje niti ga stuje, odradice posao i otici u historiju kao svatko nebitan…

  Covik ima problema: amaricki predsjednik se bori sa Volstritom i zeli da idustrijski sektor pobijedi financijski, a Vucic sluzi tom sektoru. On hoce da udje u Europu…dao bi on Kosovo, ali niti ga moze dati jer nije njegovo, niti mu ga tko trazi jer je Kosovo uzeto…gosn predsjednik susjedne nam Srbije nije dinamican, to je medijski spin. Coviku je trebalo tri desetljeca da pokusa da uskoci u svjetske tjekove, sada kada je spreman, ti tjekovi idu u drugom pravcu.

  Cujte, Hrvati su usli u SHS da sebe zastite, bili su pronicljivi i preusmjerili se u drugi historijski tjek, a i tjekom 90ih…sto je sa vama Srbima? Dobijate ratove da bi trud vasih mucenika rasturali u miru…cujte, morate platiti ceh za te vase gluposti.

  • Zaboravil sam kazat – taj vas Tachi…cujte gosn Tachi se takodjer uklapa u schemu srpskog konvertitstva…nije li u vasem samostanu pronadjen dokument koji potvrdjuje da je gosn Tachi po djedovoj lozi potomak srpskog svecenika? Decki takvo sto kod pape ne bi proslo…jeste da ste Srbi, ali dosita mi je zao sto se to desava sa vama.

   Kaj ne vidite kak mi stujemo rimskog biskupa, papu…sve je to vama jer nedovoljnu stujte vase biskupe i vasu crkvu. Znate li vi sto bi Croacija bila da ima jednog Bulovica? Decki, decki…a vi piskarate neakve kolumnice koje kasne desetljecima za historijom…vidite li da se u New Yorku odvijaju ocigledni, drasticni historijski zemljotresi….decki tam u jednom personalnom racunalu “proizvedu” love koliko hocete, pokupuju sa tom lovom skoro cjelu planetu…i kav taj vas Vucic misli da je veliki igrac? Posudi odstampanu lovu od newyorskih deckeca, i daje tu lovu nekim industrijalcima da otvore neku fabricicu u Srbiji…to je za nevjerovat da se Srbi pale na to…jos vam covik minja svijest, naziva vas neradnicima a sljakate za manje od Afrikanaca…nas u susjedstvu to plasi, kaj se zbilo sa Srbima.

 3. Ma mi radimo za Vucica, s tim da je CIA “podizvodjac”…evo kratke, do srzi istinite izjave normalnog coveka.

  “Apelujemo na nase drzavnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje KiM, jer ono sto se silom uzme, to se i vrati, ono sto se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti”- Patrijar Irinej za Novosti

 4. E da, salu na stranu, sad su komentatori botovi a analiticari kriticari Vucica…ajde vako: nije Sputnik objavio nista, rekose mi “iz prve ruke” da u Rusiji NEMA da se kupi grfickih kartica, zamislite toliko trziste…a razlog koji je? Ljudi kupuju masovno i prave “farme” racunarske jer je vrijednost bitcoin-ta porasla astronomski.

  Dakle wellcome to the revolution, ali monetarnu. Mi supljimo o ociglednim stvarima, kosku nam bacaju i mi ko kerovi otimamo se oko nje, a zastrasujuce promjene oko nas. NIKO ne govori o dolaru bez pokrica, MMFu, ubitacnoj krvavoj politici Volstrita…ustvari FEDa, i kud vodi Vuciceva ekonomija, da vidimo kud vodi. Toliko je efikasna da kad kazes “Obala slonovace” sam sebe kudis.

  Jer bolji je Dinkicev i DOSov haos, Vucic vodi ustirkanu, kontrolisanu liberalnu politiku. Naravno lezbejka ce braniti “mit”. Dakle da sve stavis na stranu, covek vozi autoputem gde je ogranicenje brzine 300 na sat, trag kocenja je 100 metara a provalije je na 70 metara!!! I nema kocenja. U toj brzini zateze se pojas, dodaje se gas, a suvozac mijenja svest vozacu kako sporo vozi…to je Vuciceva politika.

  Sad da bi lik ubrzao u tu svoju provaliju, on bive “veci katolik od pape”…ovo zvuci apsurdno, ali zao mi je Brnabicke. Sposobna je da sebi obezbedi pare, ima vec dosta, dakle gordost i drugi interesi su u pitanju da zna da NIKAD nece moci da promeni svest makar polovini Srba. Samo njome je Vucic takvu samarcinu zavalio Crkvi i Srpstvu da se “nebesa”.

  Jos nesto, on je osvetoljubiv covek, ali opasno osvetoljubiv…Brnabickom on vraca samare Amfilohiju za “parastos” Vladi, i Grigoriju koji otvoreno govori neke stvari. Licno, pa ogrijesio sam se i pogrijesio prem vladiki osudjujuci izjave…Vucic je manipulator oooogromnog kalibra. Da je vjernik i patriota mogao bi uci u svetlu istoriju, ovako…nece valjati.

  Bog mu dobro dao, ali zagrizao je preveliko…ima Srbija mnogo vecih strucnjaka od Ane, ali hoce Predsednik homoseksualku, oce da bude, bez navodnika, veci katolik od pape…to je Vucic.

  Uzmimo SRS, maestralno je iskoristio Tomu, i na kraju ga maestralno maknuo, a iako je izdao Seselja, ipak ga nije izdao, za sve je kriv Toma, a Seselj jos malo pa ce glasati za Vucica. Nije se to vidjalo odavno na srpskoj politickoj sceni. Tajna uspeha? Inteligentan je, ne reaguje na prvu, i odradjuje poako sto dva puta zamaze tragove…izuzetno inteligentan covek, ako omasi nece valjati za Srbiju.

 5. Molim da se prekine vulgarni recnik, i da se komentarima ne vredjaju ni autor niti ova suvise ozbiljna i teska situacija .Nekome odgovara da se sprda sa temom Kosova neka ide na drugi mediji ako im se dozvoli .Ako se nastavi vulgarna retorika ocigledno je da su komentatori nedostojni rasprave ili su placeni botovi onih na vlasti,ili onih koji su ranije vladari, a izdali su nacionalne interese.

 6. Nije Vucic najpametniji covek kojeg je Srbija imala pa da resi problem Kosova i Metohije.Nisu mogli ni u proslosti oni koji nisu koristili ove moderne tehnologije manipulisanja.Sve i da Vucic dobije saglasnost za predaju Kosova vise od polovine naroda na nekom eventualnom referendumu,nece se resiti problem.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here