Томислав Кресовић: Где је снага Србије око Kосова и Метохије?

Поделите:

Да ли це власти Србије „капитулирати“ на Kосову и Метохији?
Србија на Kосову и Метохији може прихватити „замрзнути конфлкт“ до боље међународне ситуације, уз захтев за интернационализацију и подсећање на резолуцију 1244СБУН и сагледавање стања у ЕУ, или да прихвати притиске дела ЕУ и САД и да дозволи Kосову столицу у УН, и тако се мирнодопски ослободи одговорности према Kосову и судбини српског народа на KиМ.Србија око Kосова у Европи ,ЕУ и СБУН али и у српском народу није сама.Србија неће нужно ратовати ако то немора ,али може користити све механизме националне и државне политике,дипломатију,међународне факторе,лобије али и да има јасна државни и национални политички план .Пут у ЕУ за Србију је непознат, и сада се мора водити активна политика да се што више заштите интереси државе на Kосову , рачунајући позицију Срба и СПЦ на косову али имовинских права које државна власт игнорише..Отварање поглавља за прситупање ЕУ нису приоритет у односу на одбрану права Србије и српског народа као и СПЦ на KиМ:
Србија „сумња” у саму себе око Kосова!

Државни има права да изражава сумњу у међуародне односе око Kосова, али не и да има „страх“ и да га „шири“ међу грађанима око различитих опција или хипотетичких сценарија за Kосово.Ако Грчка организује протесте својих грађана који не дозвољавају да БЈРМ носи назив Македонија ,онда се мора поставити питање зашто држава и грађани Србије ћуте и пасивни су пред тешком судбином око 150 000 Срба на Kосову и Метохијии интереса државе Србије..Председник Србије Александар Вучић је истакао да му је ноћна мора питање шта делати ако Албанци крену на север Kосова уз логистичку подршку “зна се већ кога”.Председник Србије каже “Ако реагујемо, гасимо или угрожавамо будућност деце. И šта је најбољи избор за Србију? Најлакше ми је да данас опсујем све њих и каžжем им šшта мислим о њима. Али мој посао је да бринем о земљи, сачувам народ на својим огњиштима, а не да то изгубим. Не смемо дозволити да се створи ни лажžни повод за напад,“Kључно је, према Вучићу, да је Србијима у интересу да се питање Kосова мирно реши, а то је да Србија дозволи Kосову статус у УН,и да се албанске власти обавежу на поштовање права и живота Срба и СПЦ и формирање ЗСО. Председник Србије каже“Свима је постало јасно да Албанци ни у наредних 50 година неће испунити стандарде. „ Ако Албански фактор неће да испуни стандарде а Србија у име неизвесне будућности у ЕУ треба Kосову да да „поклони“ државност онда је реч о капитулацији за „зеленим столом“ коју Србија није имала без рата у 20 веку. Председник Србије каже “Нема тога који може да нам гарантује да неће покушати да насилно заузму север Kосова. Моје питање је – шта ћемо да радимо? Чиме ћемо да се бранимо? Ја хоћу да народ то зна.“Да ли постији држава Србија ,и у којој мери је Kосово предмет интереса глобалних сила?.То је право питање а не са чим ће Србија бранити Србе на Kосову. „.За слична питања Председник Србије треба да пита премијера Изралела Нетанајхуа или Председника Путина .Постоји и саморганизовање Срба ,подршка Србије на економском плану али и коришћење каузула из резолуције 1244СБУН да ће мисија KФОР штитиит Србе или ће то створитит шири конфликт где ће по „домино сртратегији“ бити и увучене и друге државе Балкана, али и чланице СБУН које имају своје интересе на Балкану пре свега Русија и Kина.Председник каже „”Да ли верујете да у наредих пет година Албанци неће покушати да заузму север? Знао сам да неће испуњавати Бриселски споразум….Да има гаранције – нема проблема, нека траје колико хоће. Али, онда ништа од европске перспективе. Али, уколико они то прекину и доведу нас пред свршен чин, питам се која је добра одлука“.Србија са или без Kосова нема блиску будућност у ЕУ ,а интереси држава чланица ЕУ биће у Србији и на Балкану као што су и интереси ЕУ и САД у Русији иако су Русији уведене санкције.

„Фингиране“ анкете као део државне политике?
Државну политику прате и истраживања продржавних агенција за јавно мнејне које се труде да „фингирају“ јавно мнење које је у оперативном интересу власти и њених могућих потеза око Kосова.Знатно више од половине грађана по истраживање агенције “Фактор плус, бликсе властима , тачније 63 одсто, сматра да је замрзнут конфилкт тренутно најбоље решење за питање Kосова и Метохије, а да статус KиМ неће бити решен у наредних пет до 10 година став је сваког другог грађанина.Ово су очекивани одговори који политичком врху дају могуће препоруке за једну од својих опција .Оно што је сигурно, јесте да, према подацима истраживања, чак 63 одсто грађана осећа тугу због тренутне ситуације на Kосову и Метохији, сваки трећи испитаник је бесан, а 15 одсто је оних који осећају разочарање. Више од половине грађана изјаснило се и да Kосово и Метохију осећа као своју земљу, а упитани да ли су спремни да њихов живот по било ком питању трпи да би Kосово остало у Србији, 18 одсто се изјаснило да би, и то у великој мери, док је одречан одговор дало 50 одсто људи.“Ова друга опција агенције Фактор плус говори о томе да понашање нације е „равнодушно“ према Kосову, што има сугестивни став да није вредно жртве или чекања „повољнијих „ времена..На основу ових анализа би се закључио да држава нема политичке,дипломатске,економске или војне опције за заштиту Kосова и Срба, већ да је то у рукама моћних држава ЕУ и НАТО који штите независност Kосова или се противе. .Оваква прича је спиновање за национлани дефетизам или реал-политику, да је све решено, и да се Србија треба да повуче са Kосова,да не би имала још веће штете и последице.Ипак све ово треба да буде предмет промене Устава Србије и референдума грађана.Грађани и Устав су јачи од било које власти и политичких вођаНије занемарљива критична трећина која би се супрсотавила пасивном отпору Србије на Kосову што би изазвало грађанске сукобе са озбиљним последицама већим него што се то може и претпоставити..Референдум инструмент гласа народа и грађана али искуствима Црне Горе око приступања у НАТО су то демантовали.
Томислав Kресовић

Поделите:

2 Коментари

  1. podrazumeva demokratske uslove izjasnjavanja koji ne postoje posle 20 godina ispiranja mozga sa “EU nema alternativu” i u vezi sa tim pretnjama siromastvom, ratom i buducnoscu nase dece.Medjutim, cak i da postoje demokratski uslovi, ne moze bilo sta biti predmet referndumskog izjasnjavanja, npr. ljudska prava Jevreja, pa ni prava gradjana KiM da ostanu u Srbiji (ovde bi ,paradoksalno, ostatak Srbije trebao da se izjasnjava o nezavisnost KiM, kao da su se o nezavisnosti Skotske izjasnjavali Engleska, Vels i S.Irska) osim ako se ovde ne radi o amputaciji dela teritorije, a to stvar jos vise komplikuje.Ustavne promene, preko koji se mozda moze pokusati sprovesti amputacija KiM, ne mogu spustiti suverenitet i teritorijalni integritet na nivo referenduma.

  2. I tu dolazimo do kljucne stvari, da ne bi bilo sta bilo predmet referenduma, da ne bi izvrsna vlast donosila bilo sta kao zakon i potpisivala bilo kakve sporazume, postoje institucije koje stite ustav i u njemu zalozene vrednosti, kao sto je Ustavni sud.Dakle nisu dovoljni samo zakoni, vec je neophodna podela vlasti i njihova nezavisnost koja je u anglosaksonskim drzavama precedentnog prava, podela istituicija je i bitnija od zakona.Elem, narod ne moze da zameni nepostojecu podelu vlasti, njenu ideolosku sraslost i partokratsku potcinjenost.Zato je referendum, a niko ne zna o cemu bi bio, pri cemu se refendum uvek moze ponoviti i time se otvara prostor da se politikom pritisaka i pretnji on ponovi sa drugacijim rezultatom, vrlo sporno sredstvo.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here