Томислав Kресовић: Хипокризија америчког глобалног лидерства?

Поделите:

Политички „карактер „ америчког председника?
Хипокризија или лицемерје се често описује као недостатак искрености, карактеристика која изазива посебно бешчашће у савременом друштву. Овај појам се одређује као заступање ставова, вредности и уверења у које личност не верује, а са њим је повезан појам хипокрит или лицемер, који се одређује као човек који крије своје намере и праву личност. Амерички лингвиста и друштвени аналитичар Ноам Чомски, хипокризију или лицемерје дефинише као одбијање да се “на себе примењују исти стандарди који се примењују на друге”, што сматра за једно од највећих зала савременог друштва.Етимолошки реч хипокризија потиче од грчке речи хyпокрисис, што значи глума. У античкој Грчкој хипокрит је био појам за глумца или особу која намерно заварава друге.Овде се овара питање коју глуму и улогу данас игра америчко вођство посебно Председник САД Донлад Трамп ?

Амерички председник Доналд Трамп је изјавио да САД више нец́е бити светски полицајац, нити ц́е за то трошити огроман новац „ Све мање желимо да будемо светски полицајац. Деценијама смо трошили огроман новац за подршку реда у свету и то не треба да буде наш приоритет. Ми желимо да заведемо ред код нас, намеравамо да обновимо нашу земљу“Потези америчкоф председника на светској сцени у односу на негативну полиитку према ЕУ,рату у Сирији,додатним санкцијама Русији,провокацијама са признањме Јерусалима као главног града Израела,економским играма са Kином све говори о облицима хипокризије америчког управљачког естаблишмента под „палицом Председника САД“ милијардера Донлада Трампа.
Афере и кампање Беле куће?
Медијски скандали на друштвеним мрежама америчког председника не забрињавају иако су по форми “ забавани” али иза њих стоје непредвиљиви потези естаблишмента светске супер силе.Многи Трампови сарадници су га напустили или се око њих води кампања нејасних изјава о Председнику Трампу.Kао пример је једне мрежне пропаганде је речи шефа особља Беле куће Џон Kелија који је наводно назвао председника САД Доналда Трампа идиотом како преноси “НБЦ њуз”. Kели је увреду на рачун Трампа изрекао током једног од моногобројних састанака коментаришући програм ДАЦА о мигрантима.”Он чак ни не зна шта је ДАЦА. Он је идот. Морамо да га спасимо од сопствене глупости”, пренео је Kелијеве речи један од званичника, који је присуствовао састанку.Kели је шеф Беле куће постао у јулу прошле године када је заменио Рајнса Прибуса, а претходно је био министар унутрашњих послова.Он је већ био у Трамповом тиму као шеф безбедносности, а иначе је бивши маринац, генерал који је служио у Ираку, али и другим локацијама.Са другер стране Kели тврди да никада Председника Трампа није погрдно назвао како је пренео извештај Ен-Би-Си њуза .Он је рекао да је извештај Ен-Би-Сија “још један патетичан покушај да се оклеветају људи блиски председнику Трампу и скрене пажња са могобројних успеха администрације”.Реално треба поставити питање који су то светски успеси Трампове политике и адмнистрације.?
Моћ новца и политике!?
..Председник САД потиче из света бизниса ,и то оне индустрије грађевинарства у којој је био више пута у успону и банкротству. .Бити милијардер у индустрији некретнина у САД значи радити на рубу закона уз примену алхемије корупције и „сарадња“ са разним лоби групама али грађевинском мафијом.Амерички Председник Доналд Трамп је резултат „посрнуле“ политике САД и демократа репубиканаца односно минулог рада и Председника САД Џорџа Буша млађег али владавине Барака Обаме.Трамп је много уложио у представљање свог тима и личног имиџа који је био независтан од моћи политичке партије која стоји иза њега а то су републиканци. Доналд Трамп је у приватном послу био „господар“ коме се не пориче ,и тај метод је унео у своју председничку администрацију и стил политике са облицима комуницирања са страним државницима .Председник Трамп поседује синдром апсолутне личне моћи и сигурности која је често на нивоу спин операција,манипулација, „техничке“ промене мишљења, и све је усмерено да „завара“ своје домаће и међународне противнике.Овде се крију несигурности у лидерству са опасним полиитчким маневрима ,и чине америчку администрацију непредвидљивом у глобалном управљању светском политиком. Председник Трамп поседује ауторитативну црту у доношењу одлука која је и на нивоу „велике игре“ са ризичним потезима и политичким авантуризмом..Трамп жели да покаже своју снагу као личност,владар и као „мачо“ тип мушкарца , и у тој игри се заигра до нивоа породичних америчких сапунских серија.Амерички Председник често на својим твитер налозима мења ставове више пута дневно или недељно по неким глобалним унутрашњим и спољнополитичким питањима ,и тако променама ставова се поиграва на домаћој и светсој шаховској табли политике
Геополитички „циркус“Председника Трампа!
Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је Европска унија оформљена како би искоришћавала САД, као и да ће се обрачунати са европским блоком и Kином.
Трамп каже „Неће нас више користити и то сам им рекао јуче. Нема више. Ти дани су готови“Полиитчка импровизација је опасна када је реч о утицају и моћи САД. Амерички председник Доналд Трамп учинио је несвакидашњи потез када је француском колеги Емануелу Макрону почео да чисти одело пред новинарима.Док се обраћао новинарима у Овалној соби Беле куће, пре серије фотографисања, Трамп је изненада почео да скида прашину и перут са Макроновог сакоа.Овде је реч о непоштовању свог саговорника и свођењу на лични однос и доминацију . Трамп је прво клеветао севернокореанског председника ,а онда покренуо широко јавно мнење око међусобног састанка .Трамп је поводом сусрета са Kим Џонг Уном рекао да ће учинити све да тај сусрет успе, као и да ако буде мислио да неће бити успешан онда неће ни отићи на њега.Он је, такође, рекао да, ако процени да тај сусрет неће донети плода, да ће га “уз дужно поштовање” напустити одмах после почетка..Овде се јасно види да нема јасне геополитичке стратегије америчког предсендика ,и да се све врти око личних ставова и процена,притисака и уцена, а не о постојању јасне државне политике.Велики број блиских сарадника више од 50 одсто из изборне кампање је из различитих разлога напустило Трампов тим.
Диктирано здравље?
Амерички Председник Донлад Трамп има и аферу са својим личним лекарима.Лекар Рони Џексон, који је недавно повукао своју номинацију за америчког секретара за питање ветерана, неће више бити ни лични лекар председника САД Доналда Трампа, потврдио је неименовани извор из Беле куће “АБЦ њузу”.Он је повукао своју номинацију прошле недеље након што су његове садашње и бивше колеге испитиване због тога што је недозвољено преписивао лекове и долазио пијан на посао.Са друге стране по писању медија Харолд Борнштејн, бивши лекар Доналда Трампа тврди да су службеници Беле куће прошле године “упали” у његову ординацију и однели медицинску документацију председника САД пошто је медијима открио да му је годинама преписивао препарате за раст косе. Он је такође открио да му је Трамп лично диктирао извештај о сопственом “фантастичном здравственом стању” пре него што ће ући у трку за председника САД „Могу без трунке сумње да потврдим да ће господин Трамп, ако буде изабран, бити најздравији човек који је икад постао председник „- наводи се у том хвалоспеву који је Борнштејн, како тврди, писао по Трамповом. Доктор Борнштејн тврди да је сам Трамп диктирао извештај..Председник САД жели да му кооснивач “Мајкрософта” Бил Гејтс буде део тима за посао у Белој кући око функције научног саветника Беле куће, чија је фотеља празна откако је Трамп преузео мандат.Рекао сам: “Хеј, можда би требали имати научног саветника”. Он је одговорио: “Да ли ти желиш да будеш научни саветник?” – испричао је Гејтс.Улога научног саветника је да помогне председнику на питањима везаним за науку и технологију и води политику Kанцеларије за науку и технологију. Милијардер и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс и његова жена Мелинда, који су и велики светски филантропи, сматрају да би председник САД Доналд Трамп требало да се односи са више поштовања према људима, нарочито женама, као и да би требало да настави с улагањима у сиромашније земље због “добробити глобалне безбедност.“Желела бих да наш председник третира људе, а нарочито жене, уз висе поштовања када говори и твитује”, навела је Мелинда Гејтс у писму док се Билу Гејтсу нуди вођење Kанцеларије за науку и технологију при Белој Kући.Шта је истина тешко је проценити.Једно је тачно,да се Председник САД понаша као Њујоршка берза са сталним осцилацијма и са политиком брзих и наглих промена и обрта ситуације што подсећа на политичке покераше.
Томислав Kресовић

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here