Томислав Кресовић: Илузије о „новој” политици САД према Србији и Косову и Метохији!?

Поделите:

Ко то тамо пева о Трамповој политици о Косову?

Владајућа политичка олигархија,већи део таблоида ,аналитичара и пристојни део јавности убеђен је да је амерички председник Доналд Трамп битно променио политику своје администрације о Србији и Косову у односу на политике Клинтона,Буша и Обаме.Оно што се може реално сагледати да је Трамова још неодређена и недефинисана политика на Балкану и према Србији и Косову и Метохији „мешавина“ политике претходних , допуњена степеном неодређености и хаотичности на реалцији утицаја САД на НАТО,ЕУ и јачање америчке моћи на Балкану.

Трампова политика на Балкану није мирољубива као што се мисли у делу политичке јавности у Србији!Зашто?.Време владавине Доналда Трампа донело је на Балкану прикључење Црне Горе у НАТО и ширењу русофобије али и србофобије.Трампова политика дефинисана је и у Македонији са циљем да Македонија промени име ,и да прво уђе у НАТО а онда да буде на листи чекања за ЕУ.Трамп је видно заоштрио односе са Турском и Ердоганом као својим савезником у НАТО од 1955 године.Трампова политика је јачање милитаризма у Украјини и наоружавање Украјине што води у припрему сукоба Украјине и Русије.Трампова политика у Европи сагледава се и у перфидним играма сукоба Цариградске и Московске патријаршије и створеног раскола у Православљу који је отворен после 1000 година уз драматичне могуће исходе и отворени верски рат, прво у православљу,а онда између католичанства и православља пре свега у Европи .Овде се отвара сукоб Ватикана и САД против Православља и руског утицаја на православни свет,Ако све сагледамо онда је Трамова политика на Балкану је „радикална“ и конфликтна ,а не компромисна посебно не за Косово и Метохију и односе Београда и Приштине

„ Српска илузија „ звана Доналд Трамп?

Владајућа политика у Србији је у илузијама да од Трампове администрације може очекивати разграничење и поделу Косову како пишу провладини цмедији и таблоиди у Србији и разни коментатори.Наивно је веровати да ће САД које су међу првима признале Косово,инсталирале своје војне снаге на 99 година ,које траже повлачење УНМИК-а и раде „корак по корак“ на стварању војске Косова сада изаћи у сусрет Србији и понудити је да с „разграничи“ на Косову и Метохији. Илузија је да би САД изашле Србију у „сусрет“ што ће Србија „добити“ север Косова са четири општина.САД не утичу заједно са ЕУ да Србија на основу Бриселског споразума добио ЗСО(Заједницу српских општина“,а не да се крене у разграничење како је тражио Председник Србије који је „наивно“ ушао у спин игру без праве подршке у ЕУ,САД али и у Србији. .Амбасадор САД у Београду јасно је ставио до знања јавности и властима у Србији да је Косово независно ,што значи да Србија по америчком моделу имала малих маневарских простора за сада .Ако је тако Србија треба да сачува оно што је добила као „међународни сертификат“м ,а то је резолуција 1244СБУН и да своје интересе,потраживања тражи у СБУН а не у ЕУ која присиљава Србију да се одрекне Косова и Метохије за чланство у ЕУ.То се тражи и од Макеодније да промени своје име и индентитет и тако покаже да национални интерси не представљају ништа за мале народе и да су они у протекторалном статусу.Велико „заношење“ политичке јавности у Србији са Доналдом Трампом је знак суштинског не познавања или самозаваравања око америчких националних интереса и начела спољне политике.Косово је за САД део нациолнаних интереса и јасно је да ће ићи у складу са својим захтевима на притисак на обе стране,али Србија за сада нема много шансе у политици САД да поправи своју позицију и интересе на Косову и Метохији.Због тога америчку недефинисану полиитку Доналда Трампа треба са великом резервом,пажњом али и опрезности пратити

Томислав Кресовић

Поделите:

8 Коментари

  1. Ne znam kakva ta nova Americka politika treba da bude pa da onih milion Šiptara na Kosovu prosto zavole Srbiju i odluce da nikako ne zele da budu nezavisni nego hoce da bud pod vlascu Beograda. Mozda eventualno ako bi Srbija usla u Nato i bila najverniji saveznik Amerike koji ratuje po Avganistanu, Iraku, Rusiji uvodi sankcije. Pa i u tom slucaju pitanje je kako neko moze da negira volju gradjana sa Kosova. Sta da radimo onda s njima, da ih proterujemo preko Prokletija? Da ih granatiramo ko Dubrovčane? Da ih drzimo pod opsadom ko Muslidže u Sarajevu? Neki procesi odu toliko daleko da jednostavno u tom obliku ne mogu da se preokrenu.

  2. Kosovo u Srbiji je moglo da se ocuva samo u Jugoslaviji i to samo ako je sa Srbijom i Makedonija. Nasi “genijalci” od Seselja, Vucica, Dacica i Milosevica su zaboravili da Jugoslaviju nisu napravili samo Srbi i da se ona nije odrzavala samo voljom Srba. Jugoslaviju su drzali i Bosnjaci i Dalmatinci i Slovenci i Makedonci, a za rasturanje su uvek bili “Hrvati”(oko Zagreba) i Zapadni Hercegovci. Cim su Slovenci odlucili da izadju jer je cela Centrala Evropa isla u Nato i EU, a Srpski srbokomunisti kontra u komunizam i Rusiju, raspad je bio neminovan.

  3. I opet ona budala Dacic prica o mirnim promenama granica, mase nekim mapama Srbije po Londonskom ugovoru kako smo se mi presli i kako nismo nesto prihvatili i kako jos uvek ima nade da izrežemo neke delove susednih zemalja koji nam se svidjaju. Kao da ceo rat 90tih nije poceo Milosevicevom i Tudjmanovom pricom kako nema promena granica silom nego milom, pa se secamo kako se to zavrsilo.

  4. Samo sto im dometi vise nisu Kavlovac-Vilovitica-Kavlobag nego masu mapama Leška i Leposavića pa cela ova pljačka i diktatura po Srbiji se opravdava borbom ne vise za Kosovo koje su izgubili nego za Lešak koji samo sto nisu.

  5. Rece Veliki Vodja kako vise nema nijedne fabrike, sve su oni (verovatno zuti) uništili. Je l može neko da mi objasni GDE SU od 1990g do 2000g bili on, slavuj sa Miljacke Dacic i ekipa? Koliko su Zastava, IMT, Rakovica, FAP, Magnohrom, EI Niš imali radnika kada je on 1990 ušao u narodnu skupštinu, prešavši iz studentske u skupštinsku menzu, a koliko kad je 2000 izašao iz nje kao ministar informisanja bez informacije ko je ubio g.Ćuruviju i zasto su zrtvovani novinari RTSa?

  6. Crna Gora usla u Nato i ucice u EU 2025, Makedonija ulazi u Nato i ucice u EU posle toga. Samo Srbija munjevito stoji u mestu, misli da je neko lud da je primi u EU a da nije clanica Nato s obzirom sta je radila 90tih i onog divljanja od Slovenije pa nadalje. Prosecni Srbin se truje glupostima tipa Kina, Rusija, Putin, a da nema pomoci Evropske unije i Amerike pocrkali bi od gladi. Cela ova demagogija Milosevicevog ministra informisanja od 2012 do danas nas je dovela da nismo ni korak blize do ulaska u Nato i EU. Promene u svetu su brze, bacice nas na margine a vec smo u polunesvesti. Nema niko vremena da nas tu ceka da zrimo 50 godina i da razumemo sta se desava u svetu oko nas. Kako prolazi Srbija koja ne razume vreme videli smo 90tih.

    • НАТО и ЕУ су данас слабије него јуче уз изразито негативне показатеље, нпр. Брегзит, Трамп, Орбан, Италија, Француска, Шпанија. ЕУ-НАТО интеграција је политика која је потрошена, потребно је нова стратегија, аутентично српска, а на глобалистичка, југословенска или европејска.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here