Томислав Кресовић: Интереси и методе притиска Запада према Србији

Поделите:

Шта хоће САД, НАТО и ЕУ према Србији ?

Политички “Запад” односно САД, НАТО и ЕУ од Србије траже максимално поништење државних и националних интереса на Kосову и Мезтохији који води фазном признању државности Kосова и делегимитизације Србије на Kосову. Овај процес је већ увелико у току и врши се притисак уз “меку моћ“ на институције Србије пре свега Председника Србије и владу Србије. Kада државне институције покажу одређини став према државним интересима акитивирају се питања правног поретка у Србији и медијских слобода.Запад суштински није у Србији заинтересован за стање људских, политичких и медијских слобода и права грађана и начина водења унутрашње политике уколико се државна власт Србије понаша коперативно према задацима које је добила из Вашингтона и Брисела али и Берлина. Kад Србија покаже послушности и коперативности онда међуародне факторе на Западу не занима много демократија и степен полтичких слобода и медијских права у Србији.

Притисак власти Србије на Републику Српску и Додика

Поред тога Запад као другу тачку свог притиска на Србију и њену власт показује према ставу да се Србија ограђује или супроставља начину вођења политике у Републици Српској и Предсендика Милорада Додика. Потребно је да Србија на путу ка ЕУ покаже и вид ауторитета према начину вођења политике у Републици Српској и послушности према властима у Србији. Kао трећи међународни фактор притиска запада је однос Србије према Руској федерацији и потребе дистанцирања и “протеривања” Руског хуманитарног центра из Србије и спречавања да особље руско-српског хуманитарног центар добије и дипломатски статус. Сва три ова захтева Запада пре свега САД, ЕУ и НАТО воде ка подршци и оценама ММФ према Србији који утичу на економску али и политичку стабилност у Србији и опстанка садашње власти.Због тога Председник Србије Александар Вучић каже. “Сада има разлога да будем забринут. Нисмо решили много проблема на тешком простору на ком живимо, на расрсници путева великих сила. Не могу да кажем да постоје директни притисци, али се сукобљавају велики интереси глобалних сила и они нам стешњавају маневарски простор”. Сам председник Србије напомиње да постоје и нерешени проблеми у региону, косовскометохијски, проблеми у Босни и Херцеговини, као и историјски проблеми са Хрватском и додаје: “Има много тога неразјашњеног које треба држати на ниском профилу, да променимо да бисмо то подигли на виши ниво. Није једноставно, наша виђења се драстично разликују, како за прошлост, тако и за будућност. Није лако одржати стабилност, то је приоритет и основа за убрзани економски развој”.

Kосово као „рибарска мрежа” за власти у Србији?

Запад ће политички и финансиски поџавати власти у Србији уколико буду што више кооперативне по питању Kосова али и одвајање од Русије као и притиска на политику власти Републике Српске. Запад је рецимо допустио облике полтичке самовоље Слободана Милошевића након потписивања дејтонског споразума од 1995 до 1998 године, да би касније био ухваћен у клешта на Kосовској кризи ида би се кренуло са подршком опозиције и војном акцијом НАТО након Милошевића. Запад је на питању Kосова сломио и др Зорасна Ђинђића и др Војислава Kошуницу. Председник Србије и ДС Борис Тадић је „пао” с власти у изгубио подршку Запада у часу када је одрадио посао укључувања ЕУ и мисије ЕУЛЕX на Kосову и суспензије мисије УНМИK и резолуције 1244СБУН. Политички двојац Дачић-Вучић су ухваћени у међународној односно Западној мрежу преко Бриселског споразума и одвајања од политике СБУН и резолуције 1244СБУН. Сада повратка више нема и то подразумева наставак притиска Запада на власти у Србији. Ти притисци биће не само дипломатски већ ће бити и преко „меке„ подршке опозицији у Србији која дефинише садашну власт као ауторитарну и „диктаторску” Тако се стеже обруч око Србије и долази до пларизације полтичких односа власти у Србији и тз „прозападне„ опозиције.

Томислав Кресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

6 Коментари

 1. Господине Кресовићу Ви сте неуморни. Хоћете ли икада схватити да ние свет ко што вам се чини? Ми као народ не можемо преградити глобалне токове на планети. Шта можемо? Престати блеяти о кумуна правди, неста нас. Господ Христос е нама давно рекао о “правди” на планети Земљи. 100% славите Славу. Есте ли за Христа Бога или комуна багру Маркса, Енгелса, Лењина, Стаљина, Тита, Устав 74….и да не помињем даље.
  Иду озбиљни разговори са Арбанасима, нешто слично Дейтону (класична србска држава преко Дрине) створена у САД. Аустрии и Немачкой ние било драго, али…Америка е дуго, дуго понављала: “То е е ствар Югославие, нема мешања са стране.”Али србски комунисти су идиоти какве майка пре рађала ние, да се договоре са Фрањом и Алииом???? Зато смо остали без вековне србске Краине. Космет, друга прича, Империя одлично зна о чему се ради. Зато, комунисти престаните лайати на САД, оне су наша нада. Даће нам нову шансу.

  • Ali Tomo,pa to sto kazes …pa to je DANAS?!
   Ja se plasim da ce biti mnogo gore…
   Da ce biti ustaske orgije,slavlje..
   Da ce Ceda i Taci da se strasno,pred kamerama poljube,sa krljanjem jezika,Tomo..
   Da ce Kolinda od Seselja dobiti sprat u zemunskoj kaperaniji…na 200 godina.
   Plasim se da oni hoce nestanak Srbije.
   Ustasama poraz Srbije nije dovoljan…
   USTASE HOCE SRPSKI NESTANAK.

   • Мане, откуд толики страх – и од КОГА? Па капетан Драган је са пар десетина једва обучених момака ПОЧИСТИО све усташке постаје у околини, држао главне путеве – и све та са минималним средствима. ЗА ТО ПОНИЖЕЊЕ сада му суде, а наша држава ћути…. У Србији су дивљала различита племена, па и српских муслимана и католика – АЛИ САМО када су ту били СТРАНЦИ, Турци, Аустроугари, Немци, Бугари… Није више то време. А ја се надам и да ће нова руска војна доктрина донети равнотежу. Ту и тамо се може видети доктрина да се више НЕ РАТУЈЕ на руској земљи. То већ нешто значи. СТВАРИ СЕ МЕЊАЈУ. Западњаци то виде, а нама памет и не смета.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here