Томислав Кресовић: Исламски “пожар” над Европом

Поделите:

Исламски тероризам као геополитички „бумеранг“?

Исламки тероризам је напао Европу и ЕУ. Тероризам је акција на реакцију неке радикалне политике која своје циљеве постиже застрашивањем и применом насиља пре свега према цивилима и владама држава да би постигла неке интересе и придобила ширу јавност. Исламски радиклални тероризам који “тресе“ . Европу је у извесној мери геополтички бумеранг полтике САД и НАТО и њених чланица из Европе, које су укључене у сукобе у исламским државама. Бумеранг је оружије Аустралијских племена Абориџина, који када не погоди своју мету враћа се ловцу. Европа и ЕУ су на мети ИСИЛ-а, као и раније мрежа Ал Qаиде. ИСИЛ је продужетак полтике АЛ Qаиде другим средствима. Велика разарања на Блиском и Средњем Истоку пре свега у Сирији, Ираку, Либији, али и Авганистану отварају акције ИСИЛ-а по „дубини“ Европе. Западне државе нису се много уносиле у последице својих акција према исламским државама ради одржавања или стицања геополтичких интереса.

Балкан као полигон радикалног ислама?

Запад пре свега САД и њени савезници у НАТО из Европе „посејали“ су својом полтиком исламски радикализам и тероризам у Европи преко балканске кризе у бившој Југославији од 1992 године. Грађански рат у БИХ од 1992-1995 године је био полигон за шире циљеве Ал Qаиде која је „у сенци“ подржана од САД у моћних држава ЕУ. Више хиљада Исламских фанатика из Саудијске Арабије, Ирана, Пакистана, Либије, Туниса, Турске били су у редовима исламске армије БИХ Алије Изетбеговића. Овај верски и грађнаки рат у БиХ био је полигон за јачање Ал Qаиде на Балкану и Европи. Наставак исламске акције на Балкану је 1998 и 1999 године и укључивање „светих ратника“ у сукобе на Kосову и Метохији против Србије и спонзорисању исламског радикалзма у Албанији преко концепта „Велике Албанији“. САД и чланице НАТО и већи део ЕУ су подржавајући учешће исламских терориста у сукобу на Kосову „отеле“ Kосово из Србије и касније га признале као државу.
„Домино” стратегија исламског радикализма.

Након сукоба на Балкану хиљаде муџахедина, вехабија остале су у Европи као „спавачи“. Балканска криза је отворила врата радикалном исламу и то је са доста равнодушности посматрала Западна Европа, САД. Онда долазе терористички удари широм Европе фанатика Ал Qаиде и ИСИЛ-а и Европа је у „грозници“ и страху. Балкан и ратови у БИХ и на Kосову били су проба великих сукоба и војних акција у Авганистану, Сирији, Ираку, Либији и стварању великих мигрантских криза.Евидентно је да разарањем Ирака, Сирије и Либије Европа је као и Балкан угрожена од исламског тероризма, јер је то постао и сукоб интереса моћних држава, али сукоба цивлизација. Kада се „растурају“ државе и народи, стварају се велики мигрантски и етнички конфлкти, који се шире и селе према хришчанкој Европи. Тако се и ствара проблем сукоба цивилзација и вера који неминовно активира фанатизам и све облике политичког насиља. Западна Европа и САД потпалиле су „фитиљ“ ислмског радикализма на Балкану ,и сада се по „домино стратегији“ тешко може угасити исламски „пожар“ над Европом. Балкан је остао „жива ватра“ исламског радикализма који се на различите начине активира да буде фитил за „буре барута“ које је у дубини Европе односно ЕУ. Европа је пристала да Србија и српски народ буду мете полтике Новог светског поретка и концепта „дробљења“ држава и урушавања народа, и да у тај живи „експеримент“ укључе и исламски радикализам. Отворена је „кутија“ сукоба и подела између исламско-арапског народа и Европе односно хришћанства због геополтичких, енергетских интереса или потребе доминације.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

2 Коментари

 1. …”Европа је пристала да Србија и српски народ буду мете полтике Новог светског поретка и концепта „дробљења“ држава “…
  A na sta je Srbija pristala?
  I zasto je pristala,ako je pristala,da je drobe?
  I zasto kaze srpski “vrhovni komandant”,DIJALOG O KOSOVU,BICE LEKOVIT.
  Lekovit?!
  Kakvo izludjivanje i ponizavanje sopstvene nacije.

 2. Kresovicu,pomagaj,ako Boga znas.
  Znam da te prekidam,nedelja je,ili si na rostilju,u dvoristu,ili pises novi tekst,za ponedeljak,sabajle.
  Urednistvo te pritisce,po pravilu “i najgori izbor teme se tapira novom temom”.
  Verovatno je tema polozaj gej populacije u Kirgistanu.
  Prema “programskoj semi”.
  Ako nisi u “semi”,onda si u “cuzi”,kako kaze Micko.
  Eto,nema Dragomira,mozda je na odmoru,a mozda na Mesecu,meri sirinu Osonskih rupa,pa ce nam uskoro objasniti nas polozaj,u odnosu na taj fenomen.
  Dok nam se zemlja raspada.Zemlja Planeta i Zemlja Srbija,Tomo.
  Vidim da se ovde,zadnjih nedelja, ubacuje tema da li “delovanje komentatora” pozitivno utice na njihovu psihu,da li komentari lece?
  Kao da su (jedino) komentatori ludi,a vlastodrsci i autori i analiticari pametni?
  Ne ,treba posrati Komentatore…
  Vidim da se ovde ,po engleskom receptu,ubacila tema ko je bolji (ili gori),Cetnici ili Partizani.
  Kao kada bi u sred nesrece (a nesreca je Srbiju zagrlila),pored zapaljenih kola,prevrnutih,na sred puta,policija,umesto da vadi prezivele,pitala putnike koji gore-a ge ste vi sedeli,levo ili desno.
  Spasavaj Tomislave,odosmo u Qrac krasni,a tvoje urednistvo nam zavrce mozak.
  Ustase ne valjaju.
  A Nedic je govorio da Partizani ne valjaju a da Nemci valjaju.
  Sve po englesko-nemackom receptu.
  I danas,jer ovo lici na cetrdesete,niko ustase ne napada.
  Podmecu nam,preko vas,druge,lazne teme i dileme.
  A ustase pokupovase pola Srbije,sve sto jedes je niklo ili preprodato u Njihovoj ogavnoj,ili je prepakovano u Njihovoj ogavnoj…
  Pitaj Tomo,Brate,pitaj tvoje kolege iz Novog Sada,novinare,analiticare,sta misle sto se blizi 1.septembar,pa ce svaki Notar,u ime Arapa,mozi da kupi million hektara Vojvodine.
  Pitaj sta misle o tome ,sto je Dijamant u vlasnistvu hrvatske Drzave,a ne hrvatskog Todorica.
  Ja sam mislio,da strana drzava,moze da ima samo Rezidenciju i Ambasadu,kao eksteritoriju.
  U Srbiji moze sve.Lex specialis,ali hrvatski,i pola Srbije je vlasnistvo Hrvatske,jel?
  Pitaj ih,Tomo,pa nam javi,da li ih boli Dusa ili ih zabole nesto Drugo.
  Te iz srpske Atine.
  Dok mi postorojavamo Cetnike i Partizane,dok postrojavamo sami sebe,ustase nas okupiraju na sve strane.
  Idi Tomislave na Kvantas i seiri,seiri brizno i pazljivo,jedno pre podne,prebroj slepere,koji se muvaju tamo vamo,i pamti tablice,pa kada izbrojis 100 slepera,podvuci crtu.
  Ako bude 20 srpskih kamiona imao si srecan dan.
  Sve ostalo su hrvatski,razigrali se po Srbiji,da bolje ne moze.
  A sta mislis da li je pitanje izdaje samo srpsko pitanje?
  Da li Srbin moze da izda,kao da je sam na Planeti?
  Moze li srpska klika da preda Kosovo,a da to podrze Spanija,Ukrajina,Kina,Rusija i desetine drugih drzava,koje nece da izdaju,jer je izdaja jednostavno ,nenormalno stanje i moze biti samo privremeno.
  Ja mislim da biti izdajnik,nije samo licna stvar.
  Niti stvar jedne nacije ili drzave?
  BRUKAMO PLANETU KRESOVICU.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here