Томислав Кресовић: Kарактер Западне политике у Србији и на Балкану

Поделите:

Најгори су „најбољи”

Једна мала „анегдота” неформалног разговора грађанина Србије са бившим дипломатом западне земље који се бави бизнисом у региону. Грађанин Србије пита дипломату “Зашто у Србији помажете и на власт доводите само најгоре људе?”. Дипломата мало застаје у одговору, али ипак одговора и каже “Први разлог је очигледан, људи без квалитета и људи који имају слаб карактер и они склони корупцији су најпослушнији и са њима је лако манипулисати. А други разлог, како да кажем, ми том негативном селекцијом плански убијамо самопоштовање народа и осећај патриотизма међу будућим генерацијама. Kада виде какви све испливавају на површину, млади се разочаравају, почињу да мрзе сопствену земљу, развијају комплекс инфериорности и страни утицај прихватају као нешто сасвим нормално, па чак и пожељно…”. Ова оцена одражава став Запада, али и Истока према Србији и свима који долазе или врше власт у Србији. Kомпромитовани и корумпирани су послушници до краја и за то добијауу награде кроз проценте за уговорене послове ако су у врху власти или раде на штету своје државе или опстају у власти. То се најбоље види по разним увозничким лобијима у аграру, где пропада домаћа пољопривреда на рачун увоза и деградације националних ресурса а пре свега људских кроз „одлив мозгова”. Слично је и у управљанују финанансијама. Све је пред карактерно „ “порозним” људима у власти на „продају”.Ово ствара „домино ефекат” и отпор код младих и креативних који по грчком философу Платону имају право на „илузију” али и реакцију.

Политичари, власт и држава на „ренту” и лизинг ?

Нажалост мора да се констатује да су у полтички живот Србије,посебно од пирамиде моћи од општинске власти ,управљања великим градоивма, међу посланицима и министрима послушници који држе своје позиције по цену пропасти Србије. Они су “заљубљени” у своје полтичке вође ,а њихове вође су инструмент у рукама моцих компанија и политика изван Србије. Није ни чудо што се Балканом и Србијом баве ниже рангирани чиновници ЕУ или САД ,а да се са страхопоштовањем полтичари Србије односе према моћним политичарима Запада и Истока и чекају у редовима за пријем у страним амбасадама. Ова мала “анегдота” само послужује као пример да се нажалост политиком баве људи малих карактерних вредности и моралног интегритета. Поред избора карактерно слабих суштина глобалног владања великих над „малих” државама и народима, јесте и контрола над „духом” народа. Ален Далес (1893-1969), од 1942-1945 године, водио је политичку обавештајну службу у Европи, директор ЦИА од: 1953-1961, године. Један је од организатора обавештајне шпијунаже и саботаже против Совјетског Савеза, а после рушења СССР-а, против Русије, Србије и других источних земаља и идеолог је „хладног рата”. Далас је још 1945 године говорио “Ми ћемо рушити духовне вредности, вулгаризовати и уништавати основе народне моралности. На такав начин ћемо расклимати покољење за покољењем, ловићемо људе у детињству и младалачком добу, увек ћемо главну ставку да бацамо на омладину, деморалисати, разврашћивати и обешчаћивати је. Ето, тако ћемо ми то да урадимо” Даласова формулација из 1945 године, одговора „анегдотској” изјави бившег дипломате који сада развија „бизнис” на Балкану и Србији.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

7 Коментари

 1. Sta g. Kresovic “analitise” ovoliko? Juce padala kisa. Kisa je bila mokra i napravila je male rupice na zemlji. Ali kad sunce ugrije isusice zemlju, a stopala ce poravnati rupice. Najavljuju novu kisu narednih dana. Ako dune juzni vetar, onda ce kapi da nakvase juzni deo fasade, a tu je i oluk supalj, pa ce se voda izlivati ispred ulaza…

 2. Политика је блато у које поштен човек тешко улази, ретки су примери успешних политичара-родољуба који искрено раде за своју земљу и не служе туђим интересима. Када погледате једног Рогозина који је доктор филозофских и доктор техничких наука са овим нашим политикантима који само умеју да се бламирају и да пузе пред Западом, нормално да сваком нормалном човеку припадне мука и држи децу ван политике, шта ћете, неће мука довека, ваљда, бар тако кажу.

 3. “Kада виде какви све испливавају на површину, млади се разочаравају, почињу да мрзе сопствену земљу, развијају комплекс инфериорности и страни утицај прихватају као нешто сасвим нормално, па чак и пожељно” – УПРАВО ТО ја причам деценијама уназад. НАЈРАЗВИЈЕНИЈУ “негативну селекцију” имао је КОМУНИЗАМ са славним маршалом и његовим слугицама на челу. ТАКО су и основали две српске покрајине, направили никада постоијеће – спојили Далмацију и Славонију – смислили нове народе… ШТА ВАС ЧУДИ?…

  • Perogenije, ovo za odluke u doba “komunizma” si u pravu, samo sto to nema veze sa komunizmom nego sa ljudima neprijateljski nastrojenim srpskom narodu koji su takodje radili po ideologiji zapada. Danas imas ponovo na delu kontinuitet takve politike u daleko intenzivnijem i brutalnijem izdanju, nema komunista da to rade, ali ne vidim da ovu danasnju (konacnu?) katastrofu zoves maslom kapitalistickog sistema. Da te podsetim da nas je kralj Petar uvalio u taj antisrpski sos sa ustasama, uprkos savetima srpskih generala, a po nalogu svojih zapadnih kapitalistickih gazda. Dakle, bilo bi vreme da vec jednom prepoznamo stvarnog neprijatelja.

  • Да се надовежем на @Милета:
   – запад НИКАДА не би дозволио СРБИЈУ од Вардара па до Карловца. Зато нас је експрес оженио католицима и запретио за муслимане.
   Међуратна власт била је једнако антисрпска као и послератна-комунистичка, зато што је обема газда био исти – западне олигархије. Између 2 рата Срби су терани у Југословене, терани да титрају католицима не би ли и ови пристали у Југословене (од чега није било ништа), а завршило се са Јасеновцем и свим пратећим ужасима.

 4. Лењи, неспособни, жељни лаког живота и славе – мислим да су најбољи материјал за окупатора.

  Не знам, можда грешим, али чини ми се да постоји огроман број другачијих људи – интелигентних, вредних и образованих, те да су чак имуни на увреде система и испирање мозга. Нећемо моћи да се начудимо колико их је и одакле надиру – кад се једном промене критеријуми.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here