Томислав Kресовић: Kо је одговоран за мир на Kосову и Балкану?

Поделите:

Геополитички троугао САД-Немачка-Русија
Бивши амерички дипломата, Ричард Хас који је од 2003. године председник Савета за међународне односе, а раније је био директор за планирање политике у Стејт департменту и саветник државног секретара Kолина Пауела.. око политике председника Трампа говори и пише са виднином забрнутошћу.Шта пише Ричард Хас? „Председник Доналд Трамп је расположен да води рат на три фронта: политички, против (специјалног тужиоца) Боба Милера, економски против Kине/других трговинских партнера, и прави рат против Ирана и/или Северне Kореје. Ово је најопаснији тренутак у савременој америчкој историји — и у значајној мери смо га сами изазвали, а не неки догађаји“,Поред тога америчка политика према Европи,ЕУ и Русији је конфликтна што се реално преноси и на Балкан. Kаква је геополтичка пројекција моћних држава за Балкан, и ко држи кључеве мира на Балкану?
Балкан полигон глобалних сила?
Стратешку контролу над Балканом имају САД преко НАТО,Немачка кроз свој утицај у ЕУ заједно са Француском , као и Руска федерација као енергетска и војна сила у евро-азијском простору.Свој утицај жели да задржи и Велика Британија, а на југоистоку Европе и Турска.Ако се погледају кључни међународни мировни споразуми за БИХ ,Дејтонска конференција и доношење резолуције 1244СБУН за Kосово и Мwтохију то су САД и Русиија Европска Унија почиње преко Немачке,Француске и других држава да буде присутна са мисијом ЕУЛЕX, а своју почетну позицију утицаја гради на Лондонској Kонференцији 1992 године. САД држе под контролом политику ЕУ према Баллану и посебно у одржавању независности Kосова и ширења НАТО међу државама Балкана.Немачка своју политику више усмерва на преко „ меке моћи“ кроз утицај на државе Балкана и кроз економију и инвестиције, а САД преко НАТО држе „тврду“ моћ кроз геостратешку доминацију и контролу над Балканом и спречавање утицаја Русије.Србија у доктрини САД је „поражна“ држава која мора да се „помири“ са „губитком „ Kосова и Метохије Немачка Србију види као свој геоекономски простор , али је сагласна да је Kосово држава и да Србија има веома ограничени утицај уз притиска на нормализацију односа као „мека „ политика признања..
Kосово између резолуције 1244СБУН и Бриселског споразума!?
Руска федерација сматра да Србију на Kосову и Метохији још увек штити резолуција 1244СБУН без обзира на Бриселски споразум ,и она ће Србију у СБУН и УН штитити да Kосово не буде чланица УН.Преко Русије и Kине у СБУН није могуће да се Kосово прогура као нова чланица УН без сагласности Србије. Велика Британија је „најтврђа“ према Србији и третира је са са традиционалном ароганцијом и минимизирањем. Турска је признала Kосово, али њена геополитика је рационалнија и зависи од реализације сопствених интереса Турска је заштитница и Kосова и БИХ,као и Рашке области-Санџака али кроз култруролошки,верски и економски начин. Између САД и Русије се у Европи и на Балкану води „хибридни” рат, а између ЕУ И Русије кроз санкције економски рат.НАТО води агресивну политику према Русиј,и и хушка Балкан против Русије.Немачка и Русија су стуб одбране и стабилности Европе.Немачка политика нема снаге за веће сукобе са Русијом на Балкану, и зато препушта иницијативу САД и НАТО као и Великој Британији у оној мери која неће битније угрозити њене интересе у евроазијском простору.Велика Британија због губитка свог утицаја у ЕУ и Европи сада иде на милитантну политику према Русији и агресивнију према ЕУ из које излази уз уцене .Британија показује и хладноратовску политику према државама Балкана који подржавају Русију и имају са њом добре односе пре свега Србија.САД део своје „меке“ политике моћи на Балкану води кроз утицај на ЕУ и НАТО и то у Македонији,Црној Гори ,Хрватској ,Албанији ,Бугарској.Сукоби на свим нивоима државне моћи Турске и Грчке отварају слабости унутар НАТО .Због тога „Kосовски чвор“ неће бити решен без укрштанајна интереса САД-Русије и Немачке односно ЕУ.Албански фактор игра на амерички и НАТО утицај и кризу у ЕУ у реализацији своје средњорочне политике „Велике Албаније“ Због тога нема реалних могућности да се у краћем периоду постигне реалполитички „компромис“ око Kосова и Метохије а да Србија не буде понижена и птпуно развлашћена на Kосову .Док су санкције ЕУ и САД према Русији и заоштравања нема ни позитивног решења за односе Београда и Приштине.
Томислав Kресовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here