Томислав Кресовић: Kо планира државни удар у Србији?

Поделите:

Демократија се не брани војничком чизмом, већ изборним листићима!


Министарство одбране под руководством министра Александра Вулина(Покрет социјалиста) и војни врх јасно је ставио до знања да неће бити могућ државни удар и насилна смена легитмине власти без избора, мислећи пре свега на позицију Председника Србије изахтев дела опозиције да протестима Вучић буде неуставно смењен или „присиљне“ на оставку, Државни удар није могућ без политичке,грађанске и институциналне организованисти односно политичких и делом државних стуктура као организованих заверника.Србија нема „ критичну масу „за државни удар, али расту политичке ,грађанске тензије као И криза институција који могу довести до облика грађанских сукоба,социјалних немира или изражавања незадовољства према центрима политчке и државне моћи.Већи део парламентарне опозиције у Србији није радикализовао своју политику која би довела до завере, нити је то онај део опозиције и грађана који протествује и шета по градовима Србије.

„Лична“ власт Александра Вучића и „безлична“ политика опозиције?


.Србија је у институционалном блокади како због ароганције власти,тако И због анархичности дела политичке опозиције којавише протествује протв личне власти Александра Вучића и притисика власти на међијске И полиитчке слободе.Нема дијалога врха власти и дела опозиције и то је опасност од радикализације али не и од државног удара.Владајућа коалиција има апсолутну власт и контролу као и утицај на бирачко тело као И подршку из ЕУ И Русије тако да су опције државног удара мање од статистичке грешке.Међутим у Србији тиња грађански отпор и бунт у коме нема места за арбитрирање војске нити облика претњи и стављања на страну власти а против незадовљног дела опозиције.Војска чува уставни поредак , односно треба да штити националне и безбедоносне интересе Србије на Kосову и Метохији.

Војска “издала” Слободан Милошевића у име народа!


Искуство са сменом власти Слободана Милошевића 2000 године показало је да Војска није била спремна да брани власт тадашњег Председника СРЈ као врховног команданта већ изборну вољу грађана Србије И мудром одлуком је утицала да не дође до грађанског рата.То се није десило тако да је ВЈ која је била у приправности да чува режим Слободана Милошевића заједно са МУП-ом И тајним службама је у коначном одбила послушност Милошевићу.Из ове политичке сада већ историјске аналогије поука је да Министарство одбране и генералштаб Војске Србије мора да штити Устав и демократију као и вољу грађана и народа, а не голу власт било кога у име било чега.Србија неће бити у државном удару, али је већ у облицима грађанског бунта .Војска и полиција нису довеле на власт Александра Вучића већ избори и не треба грађане Србије плашити улогом Војске у очувању власти ни Вучића нити СНС.Уплитање Војске у политичке игре је већ неки облик манипулисања И стављања на страну режима а не грађана односно народа што је супротну уставној позицији војске .Треба подсетити да да је у ВЈ било официра и генерала који су вршили јаку пропаганду у очувања власти Слободана Милошевића, третирајући опозицију и бирачко тело које је гласало за њих као непријатеље И издајнике , притискало је официре да гласају за Милошевића И СПС.На крају Војска је стала на страну народа,закона Устава и промена а Милошевић и његова политичка И репресивна машинерија су били поражени.Треба учити и не понављати грешке штетне по националне интересе.

Томислав Kресовић

Видовдан

Поделите:

3 Коментари

  1. Sta imamo od ove vlasti? Qurčić je jedan obican lazov i spiner. Kako zine slaze, jedini cilj mu je da se sto vise nakrade preko brata i kumova. Niti smo blizi ulasku u Nato i EU, niti smo presli u sledecu fazu srpskog ujedinjenja.

  2. Srbi se ne mogu ujediniti na republikanskim i rusopatofilnim osnovama. Nijedna od velikih sila nece dozvoliti Rusiju na Balkanu jer to unosi disbalans u geopolitickoj ravnotezi. Sledeci korak u ujedinjenju treba da bude proglasenje na referendumu Republike Srpske u Knezevinu Srpsku i da Karadjordjevic bude izabran za kneza. Posle toga niko ne moze da spreci da mi tog istog kneza krunisemo i za kralja Srbije. Zapadne sile pridobiti ulaskom u Nato.

  3. Ко плаћа протесте? Наравно, ови што чекају Машиаха. Њима србски интереси не значе ништа. Као ни србска деца, народ и историја.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here