Tomislav Kresović: Ko planira državni udar u Srbiji?

Podelite:

Demokratija se ne brani vojničkom čizmom, već izbornim listićima!


Ministarstvo odbrane pod rukovodstvom ministra Aleksandra Vulina(Pokret socijalista) i vojni vrh jasno je stavio do znanja da neće biti moguć državni udar i nasilna smena legitmine vlasti bez izbora, misleći pre svega na poziciju Predsednika Srbije izahtev dela opozicije da protestima Vučić bude neustavno smenjen ili „prisiljne“ na ostavku, Državni udar nije moguć bez političke,građanske i institucinalne organizovanisti odnosno političkih i delom državnih stuktura kao organizovanih zavernika.Srbija nema „ kritičnu masu „za državni udar, ali rastu političke ,građanske tenzije kao I kriza institucija koji mogu dovesti do oblika građanskih sukoba,socijalnih nemira ili izražavanja nezadovoljstva prema centrima politčke i državne moći.Veći deo parlamentarne opozicije u Srbiji nije radikalizovao svoju politiku koja bi dovela do zavere, niti je to onaj deo opozicije i građana koji protestvuje i šeta po gradovima Srbije.

„Lična“ vlast Aleksandra Vučića i „bezlična“ politika opozicije?


.Srbija je u institucionalnom blokadi kako zbog arogancije vlasti,tako I zbog anarhičnosti dela političke opozicije kojaviše protestvuje protv lične vlasti Aleksandra Vučića i pritisika vlasti na međijske I poliitčke slobode.Nema dijaloga vrha vlasti i dela opozicije i to je opasnost od radikalizacije ali ne i od državnog udara.Vladajuća koalicija ima apsolutnu vlast i kontrolu kao i uticaj na biračko telo kao I podršku iz EU I Rusije tako da su opcije državnog udara manje od statističke greške.Međutim u Srbiji tinja građanski otpor i bunt u kome nema mesta za arbitriranje vojske niti oblika pretnji i stavljanja na stranu vlasti a protiv nezadovljnog dela opozicije.Vojska čuva ustavni poredak , odnosno treba da štiti nacionalne i bezbedonosne interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

Vojska “izdala” Slobodan Miloševića u ime naroda!


Iskustvo sa smenom vlasti Slobodana Miloševića 2000 godine pokazalo je da Vojska nije bila spremna da brani vlast tadašnjeg Predsednika SRJ kao vrhovnog komandanta već izbornu volju građana Srbije I mudrom odlukom je uticala da ne dođe do građanskog rata.To se nije desilo tako da je VJ koja je bila u pripravnosti da čuva režim Slobodana Miloševića zajedno sa MUP-om I tajnim službama je u konačnom odbila poslušnost Miloševiću.Iz ove političke sada već istorijske analogije pouka je da Ministarstvo odbrane i generalštab Vojske Srbije mora da štiti Ustav i demokratiju kao i volju građana i naroda, a ne golu vlast bilo koga u ime bilo čega.Srbija neće biti u državnom udaru, ali je već u oblicima građanskog bunta .Vojska i policija nisu dovele na vlast Aleksandra Vučića već izbori i ne treba građane Srbije plašiti ulogom Vojske u očuvanju vlasti ni Vučića niti SNS.Uplitanje Vojske u političke igre je već neki oblik manipulisanja I stavljanja na stranu režima a ne građana odnosno naroda što je suprotnu ustavnoj poziciji vojske .Treba podsetiti da da je u VJ bilo oficira i generala koji su vršili jaku propagandu u očuvanja vlasti Slobodana Miloševića, tretirajući opoziciju i biračko telo koje je glasalo za njih kao neprijatelje I izdajnike , pritiskalo je oficire da glasaju za Miloševića I SPS.Na kraju Vojska je stala na stranu naroda,zakona Ustava i promena a Milošević i njegova politička I represivna mašinerija su bili poraženi.Treba učiti i ne ponavljati greške štetne po nacionalne interese.

Tomislav Kresović

Vidovdan

Podelite:

3 Komentari

  1. Sta imamo od ove vlasti? Qurčić je jedan obican lazov i spiner. Kako zine slaze, jedini cilj mu je da se sto vise nakrade preko brata i kumova. Niti smo blizi ulasku u Nato i EU, niti smo presli u sledecu fazu srpskog ujedinjenja.

  2. Srbi se ne mogu ujediniti na republikanskim i rusopatofilnim osnovama. Nijedna od velikih sila nece dozvoliti Rusiju na Balkanu jer to unosi disbalans u geopolitickoj ravnotezi. Sledeci korak u ujedinjenju treba da bude proglasenje na referendumu Republike Srpske u Knezevinu Srpsku i da Karadjordjevic bude izabran za kneza. Posle toga niko ne moze da spreci da mi tog istog kneza krunisemo i za kralja Srbije. Zapadne sile pridobiti ulaskom u Nato.

  3. Ko plaća proteste? Naravno, ovi što čekaju Mašiaha. Njima srbski interesi ne znače ništa. Kao ni srbska deca, narod i istorija.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here