Томислав Кресовић: Ко се бави шпијунажом у Србији?

Поделите:

Моћ „унутрашањих“ информатора

Синдром „шпијуна“ у Србији постоји дуже од 100 година и то се види и у комедијама Бранислава Нушића и чувеног средског шпијуна Алексе Жуњића са визиткартом. Србија има много патриота и то је пре свега народ који је издржао све недаће од 1991 године до данас. Има и своје шпијуне. Они се могу поделити на унутрашње и спољашње, видљиве и невидљиве. Унутрашњи „шпијуни“ су резиденти никада не лустрираних служби безбедности којих у Србији има најмање 50 000  и то су грађани који су као „патриоте“ сарадници, информатори и који су природни продужетак УДБЕ односно данашње БИА као и војних служби безбедности. Међу унутрашњим шпијунима су и партијски кадрови станака на власт или оних коју су сада опозиција, а били су раније власт. Србија данас има више од 1,2 милиона чланова разних партија. Ако би узели да 10 одсто оних који су партијски „шпијуни“ добијамо број од око 120 000. Међу њима су ревносни одборници, посланици, партијски функционери, грађани у скупштинама станара, али и оних који раде у јавним предузећима. “Унутрашњих шпијуна“ има и у моћним или локалним ЈП и тај број је најмање 20 000. Шпијунски посао је присутан код мобилних оператора, банкака, пореске управе, интернет провајдера. Ако би пресликали амерички „Патриотски закон“ из 2001 године више од 70 одсто дигиталне и сајбер сфере је под контрлом или прислушкивањем у Србији „Унутрашња шпијунажа“ је и систем контроле путем јавних камера којих у Србији има на стотине хиљада и снимају се велики простори групе грађана и јавна места..
Мреже страних агентура

Србија је полупротекторална држава са контролисаним финансијама преко ММФ, структурама безбедносит, али раду влада преко утицаја, савета или надзора страних амбасада, страних инвеститора и разних саветника .Србији је отето Kосово од САД и НАТО и формирана албанска држава. Србија је у окружењу НАТО али и инитереса Руске федерације. Kо све ради у статусу „информатора“, сарадника, спавача или отворених шпијуни за странце из Србије?. Прва зона је владајући естаблишмент који зависи од страних интереса ако и онај опозициони који се бори прек о страних утицаја да се врати на власт или да по први пут дође на власт. Стране агентура у Србији, делују преко 50-так страних интереса и у својим „фајловима“ има базу података за најмање 15000 људи у власти, бизнису у структурама верских заједница и многих НВО и медија. Стране службе су Србију као и Балкан умрежиле и безбедносно „пробушиле“, тако да нема великих државних нити војних тајни. Велики број тз „државних тајни“ се брзо размењује са страним службама преко „инсајдера“ продаје на тржишту обавештајних података. Мора се сагледати да националне службе безбедности више раде на очувању поретка власти и анализи унутрашњих фактора ризика, а све остало је у „размени“ или продаји са страним обавештајним заједицама. Kада медији пишу о неким полиитчарима или политчким противницима власти да су у мрежи страних агентура, мора да се констатује да је скоро 80 одсто државног и полтичког естаблишмента и власти и опозиције на разним списковима странаих служби ,оних који су 1999 и 2000 године рушили милошевићеву власт ,или садашњих који су на власти, а били су део милошевићеве власти

Србија као обавештајни „бувљак“

Политичари из садашње влађауће гарнитуре који су били противници Запада, ЕУ, НАТО и САД сада су пријатељи истих. То „пријатељство“ се платило сарадњом са страним тајним службама или компанијама које делују уСрбији, а преко којих делује привредна ,војна, дипломатска или полтичка обавештајна делатност. Сада се за велики број политичара и јавних личности може рећи да су сарадници „унутрашњих„ или страних обавештајних служби. Овде није реч о параноји или „теорији завере већ реалностима. Никада није извшено отварање досијеа тајних лсужби као у Источној Европи нити је извшена лустрација. “Стари“ сарадници служби добили су млађе наследнике. Исто је и са утицајем страних агентура у Србији. Kад се све сабере Србија има по свим основама бар 200 000 грађана који су на раду за унутрашње или спољне службе безбедности по било којој основи.Да ли је ово велики или мали број нека свако процени .

 

Томислав Кресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

11 Коментари

 1. Србија има корумпирану и компромитовану политичку елиту која је подложна уценама, такви ако имају имало националног и одговорног у себи треба сами да се повуку и да не праве штету својој држави.

  • SVE analize koje ne govore o propalom, pljackaskom, liberalnom korporativnom fasizmu su glupost, a pored gluposti su u direktnoj sluzbi tog fasizma.

   Gosn Kresovica kad bi citao stracio bi pola zivota, ali samo osvrt na kontekst ma kave analize, osim pomenute. Zemlja okupirana, namecu joj se nehriscanski zakoni i norme, posudjuje pare i subvencionise strance da uloze neku crkavicu i zaposle jeftino Srbe.

   Malagurski je neki dan izneo statistiku. plate u Srbiji su manje od 2 trecine africkih zemalja, a Kresovic pogibe o spijunima, botovima, SPC / kakve su to nebuloze i bolestine.

   Samo u Fijat Srbija je ulozila 400 miliona evra a ima kao manjinski vlasnik profita 3, 2 miliona, dakle 120 GODINA treba da vrati pare. I onda ovi pametnjakovici da se pokazu kako su obrazovani, kako su patriJote, kako su klikeri i savest Srbalja ginu na Vidu (a i nemaju gde drugo) pisuci, rekao bi covek, visokoumne tekstove. Pa to je kao kad bi o izmetu pisao hemijski sastav, i kako deluju gliste i crvi, umesto da kazes da gov|no smrdi, da siri zarazu.

   I Presednik-premijer gine covek da dovede investitore, ljude koji ce da isisaju kicmu radnicima i sve sto nije popljackano iz Srbije.

   Da Vucicu lep je Beograd na vodi, ali ciji je i kave koristi dugorocno ima Srbija od njega….pa bice leglo korupcije koja je legalna, ozakonjena, i leglo prostitucije visokog ranga….ako je Srbiji u interesu da bude pijaca na kojoj ce roba biti njeni gradjani, a trgovci stranci, onda je Vuciic jako uspesan…Vuciceva Srba je put u bezdan. Nikave razlike nema izmedju Kresovicevih analiza i Informera i Kurira, svi su razliciti, a svi su svesno ili nesvesnno, cak i kad su protiv u sluzbi sistema koji je sam po sebi bolestan.

   Vucic nije dovodio za savetnike Svedjane, dance, gde je socijal kapitalizam, nego pravi od Srbije pijacu korporativnih fasista koji ce unistiti buducnost generacijama Srba….svoju finacijsku konsolidaciju moze macku o rep da okaci, jer podaci koje iznosi su selektivni i ne pokazuju stanje u drzavi, pokazuju stanje u drzavnj kasi.

   Drzava nije u sluzbi naroda, nego korporativnih fasista….kome sluzi tako ce joj i biti.

 2. “Boga ti,umesto Vraga ti. ” Vi sto citate ove tekstove ,ako dajete ovako duge komentare.Ocigledno je autor ovog teksta pogodio u “Vraga ti” i sada bi trebao da kaže “Boga ti” da li je ovo sve normalno i moguce

  • Kresovicu,

   Ne spori tebi niko da ne sagledavas stanje, ali brate tragikomicno je to….mi zivimo u bombardovanju informacijama i to kasetnim bombama. Manite svi to prodavanje inteligencije, pa bilo ko danas moze da pise ovakve analize. Mi zivimo u okupatorskom i propalom sistemu, propalom za okupirane, ne za okupatore.

   Vucic je vrhusni spin majstor, i to je laz da se ivi bolje….naravno da Srbija ima ugled kad daje, daje i daje da ju kresu ne samo u pozama koje joj se istu, nego sama je postala dobra u krevetu….jedini covek koji pise i razmislja ispravno je Katic.

   Druga stvar, vi kao da su Srbi debilcine pa iznosite nebitne stvari…ma ok je sta je Draza rekao na sudjenju, ali NIKO od vas tebe, raduna, Andjelkovica ne prica da se u Srbiji ukorenjuje sistem koji je poguban dalekosezno.

   Kave bre Jure i Fijati, Srbije NE SMIJE da stvori svoju kompaniju, nego i one uspesne koje ima mora prodavati….Volvo je covece skoro jedan vek bio DRZAVNA kompanija…i to je kapitalizam. Vucic je gori liberal od Cede, covek je sredio drzavnu kasu a udario unistiteljske temelje drzavi…..para ima KOLIKO OCES, dace Kinezi, Rusi, Kazahstan bilo ko, ima para ne zna kapital gde ce….kvaka je sistem. Vucic je izabrao najgori.

   NIKO nije iznio niedan statisticki podatak sta Srbija ima od Jure, Fijata, Merkatora…niko. Koga bole djoko za spinovani BDP….pa ovim tempom BDPa za 30 godina plata ce biti 1000 evra.

   Vi svi sa Vidovdana ste skoro kao i Maric, tiha ili drirekne sluge korporativnog fasizma. Kad vec pises i analitises, lijepo trazi JAVNE podatke i iznesi narodu….ovako ubiste nekim jeftinim teksticima, teorijama ….kakve bre teorije PARE! Sva desavanja u Srbiji su PARE. Kad covek slusa Vucica ima utisak da zivi u raju. Pa sta je para dao u subvencije mogao je svaki Srbin imati manju firmicu…Italijanska ekonomija je bazirana na malim preduzecima. Ima par giganata, ima par drzavnih i ostalo je porodicno.

   Pa bolji je Tadic bio za Kosmet 50 puta. Bolje se zivjelo pod Slobom i manje pljackalo…..mi smo svjedoci jednog hipnotizovanog drustva. Da ima 5000 ljudi u Kragujevcu po 350 eura aman koliki je DUG i ko ga placa. Koliko se Vucic zaduzio i sta je postigao. Kave spijunaze, analize, klinci palci.

   Andjelkovic pise clanke po 5 a4 formata, citave strategije, i sta, nista. NECE nas i ne smije niko bombardovati. Tacka, dakle radi sta oces u svojoj drzavi. Ako neko digne kavgu sa Siptarima SUPER osvoji makar sjevrér Kosova….kavo vise talamudjenje. Vucic je SPIN politicar. Tacka!

  • Ma jes, nije da nije…al, medju nama, nema vajda od toga…ja radim za CIA iSkot nece da isplati. Dao nesto avansa i posle stalno nesto sutra, sutra….zvao Kandicku, maze kriza je, bice….ko ce cekati…hocu ti reci, ne ide vise ni u ovomekao nekada…

   Ovi iz mosula isto zakeraju, daju neka drva da preklopimo….sta ce mi drva, daj pare. Jos cu neko vreme, ako ne plate valja traziti drugo…toliki trud, i tako ugledni autori kritikovani i na kraju nista.

   • Nekad je moglo, ako nigde drugde ne ide, mogo si kod pape….javis se nekom biskupu i odmah ti da zadatak….sad, brate, papa se snjusko sa onim nasim Bulovicem, nema posla ni tu…ostali ste samo vi analiticari, trziste samnjeno, konkurencija jaka…zato smo vi na vas napali ovako…al slaba para.

 3. KAO DA PRISUSTVUJEMO DIREKTNOM PRENOSU “NESPORTSKE” PROPASTI SRBIJE…
  3 reporterska ukljucivanja,tacnije,”reporter” je Kresovic,”stucni konsultant” je Andjelkovic I izaslanih FIFA PAKTA je Radun…on je na direktnoj vezi sa Bogom…
  NA ZEMLJI.
  Kresovic ñpoce,dosta direktno,usplahireno,srcano,SA LICA MESTA…
  evo,uzese nam Kosovo,evo Spijuna…eno Izdajnika…100.000,brat bratu,bice crno,bice bas crno,vlada kraducka,vlada malo laze…crno nam se pise,nasi kolaboriraju,neverovatnooo…
  NASI HOCE DA POTPISU KAPITULAC…
  Prekide ga Andjelkovic I ukljuci se iz studija na Kosutnjaku,ohladjenog,sa koznim foteljama I mirno kaze…
  TAKO MORA…kolaboracionizam je samo privid…kako rece Nedic…nisu Nemci nasi neprijatelji,komunisti su nasi neprijatelji…a ja bih rekao…nije NATO nas neprijatelj…vec ZUTA OLOS ELITA,DJILA…
  CEKAJ ANDJELKOVICU,IMAMO RADUNA NA VEZI,IZVOLTE…umesa se “REDITELJ PROGRAMA”…
  Radun se ukljuci,jos mirniji od Andjelkovica,kao da se javlja “DUBOKA DRZAVA”…i jedva izusti…NIJE LOSE,MOZE I GORE…nadam se da ce se odnosi izmedju Amerike I Rusije poboljsati…pa ce mo mozda tada osetiti boljitak …u medijima,firmama…demokratiji,ljutskim pravima…zemljoradnickim zadrugama,agraru…
  TAKO JE,USKACE ANDJELKOVIC…slaze se 100% sa Radunom.
  Cekajte bre,ovi se ne sale,ODE BRE SVE NA DOBOS…ODE SVE DJUTURE…vice Kresovic…sa LICA MESTA…
  HVALA KRESOVICU,prekide ga “REDITELJ PROGRAMA”,i kaze…
  DRAGI GLEDAOCI…pogledajte SNIMAK “UTAKMICE” POSLE PONOCI,a sada : VANREDNA KONFERENCIJA VLASTI ZA MEDIJE I JAVNOST,O NASIM USPESIMA NA SVIM FRONTOVIMA…
  Kresovic baci olovku…iznervirao se,
  Andjelkovic uze olovku…da hvata beleske,a
  Radun namignu REZISERU PROGRAMA,I rece,mirnim tonom,OPUSTENO…ajde,vidimo se sutra.
  JOS JEDAN PRODJE DAN…UZBURKAN KO MORE…

  • Gosn Majk,
   Za kaj ste skrivali ovu vasu pronicljivu stranu? Da sam znal da je posjedujete uskratio bih si da vas kritiziram, oprostio bih vam vase netocne tvrdnje povodom neTkih tema…cujte, Majkic, pa ovo je fenomenalno. Ovo je sa svaTko stovanje….gosn, dajte biti ponositi jer ovo vam ne govori pokatoliceni Srbin, konvertit, nego cisti Hrvat. Zakaj ste Majkic skrivali tu vasu pronicljivost? Date napisati neku kolumnu milim vas. Sto kazete da, recimo, ostanete analiticar analiticara…kak bi to krasno bilo, zar ne?

   Od prispojeca gosn Vucica na vlast, Andjelkovic i Radun su toliko analiza napisali, i pospjesili HIPNOZU (dajte da vas malo imitiram sa velikim slovima stovani Majkic)….ti vraga, gosn Kresovic pise cjelodnevne analize, a STO se to promijenilo u Srbiji sa gosn Vucicem? Drzava ima punu kasu, kreditno je sposobnija da se vise zaduzuje i vise para daje za subvencioniranje.

   Gosn Majkic, ne slazete li se da je drzava bila ta koja je UBIRAA POREAZE od BOGATIH kako bi davala svima i stitila i izgradjivala resurse i opsta dobra, a STO imamo sada? Pa imamo da je nakon sto je gosn Vucic konvertirao iz nacionaliste u liberala na snazi uspostava korporativnog fasizma, ili Vucicisma. Sto se desava gosn Majkic sa Srbima….cujte ti decki jesu cetnici ali su nam dragi, zakaj ne bi bili? STO se desava Majkic….dajte postanite analiticira analiticara.

   Cujte, imamo onog Informerasa koji stavlja gole guzice pored odbrambenopatriotskih tabloidiziranih tekstova….i imamo Vidovdan i analiticare….a STO je razlika tu? Sve ide u prilog masovne hipEMUNA? nEKA OSTANE VAMA….mAJK, STOVANI GOSN ZAKAJ STE SKRIVALI VASU PRONICLJIVOST….DAJTE SI CESTO I DETALJNO IZANALIZIRAJTE OVE ANALITICARE.

   Vas duboki stovatelj

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here