Томислав Кресовић: Ко су савезници Србије око Косова?

Томислав Кресовић
Поделите:

 

Србија није сама у Европи,ЕУ и УН!

Србија има али недовољно афирмише своју неформални лоби која се против независности Косова.Он је унутар ЕУ ,односно кроз пет чланица које не признају Косово, и то је снага коју сада моћне чланице ЕУ и државе „Квинте“ желе да „преобрате“ и да прихвате статус Косова и да Косово воде ЕУ и УН.На другом месту су сталне чланице СБУН које не признају Косово и подржавају Србију у заштити својих интереса и то су пре свега Русија и Кина.На трећем месту су све чланице УН којих има сасвим довољно које не признају Косово, и могу бити део ширег лобија против урушавања међународног права и прекрајања граница суверених држава.Србија дакле има значајан потенцијал за вођење дипломатије која је између „замрзнутог“конфликта и компромисних решења које морају да се понуде Србији као део својих политичких,историјских и економских интереса и права.

Србија има „алтерантиву“!?

.ЕУ и САД од Србије тражи одрицање од себе ,својих интереса да би у неодређеном термину добила шансу за ЕУ.Како је ЕУ у сложеним процесима и унутрашњим неспоразумима пут Србије и западног Балкана ка ЕУ видно неодређен, а одлуке које би донела Србија о сопственом самоукидању на Косову биле би „окидач“ за даље преуређење Србије и Балкана и прихватање оправданости НАТО интервенције 1999 године .Србија дакле има своје „савезнике“ које се противе независности Косова прво из сопствених разлога попут чланица ЕУ,али и одржавања глобалне равнотеже интереса у СБУН .Србија би дакле требала да има много активнију дипломатију, да улаже у лоби групе и формирање „Алијансе“ против независности Косова односно усаска Косова у ЕУ и УН.Против статуса Косова у ЕУ треба да буду чланице ЕУ које се противе независности Косова,а а УН државе које би могле да буду у сличном проблему као Србија и које уважавају норме међународног права. Европски пут Србије је на „дугачком“ штапу.Због тога треба тражити и „излазну стратегију“ и увазивање економских интереса Србије у региону и као и државама ЕУ који у Србији виде своје тржиште и утицај али глобалним силама попут Русије и Кине, или регионалним силама попут Турске и Ирана. Дакле Србија сем ЕУ има економску „алтерантиву“ и у тој диверсификацији биће уграђенни и интереси ЕУ пре свега држава ЕУ са Балкана али и Немачке,Француске и Италије.Ако Ватикан као држава која је у 19 и 20 веку „кочила“ Србију у свим државним твревинама званим Југославија ,а данас не признаје Косово, зашто би Србија сама себи „пуцала“ у главу и чупала своје срце духовности .

Томислав Кресовић

Поделите:

5 Коментари

  1. Било би занимљиво да нам Слободан каже шта он мисли о Збиљићевом тексту. Односно да нам помогне да разумемо разлог његовог опредељења за хрватску латиницу.

  2. Па било је већ много Збиљићевих текстова о страдању ћирилице од Срба. На једној страни неки се баш много залажу за ћирилицу, а ви пишете оном латиницом која је окупирала српске земље.

  3. Pismo nije merilo ko je kakav čovek. Ja u “civilstvu”pišem ćirilicu, i to najviše volim štampanu. Ovde pišem jer ne mogu da stalno menjam slova na tastaturi, pošto je mejl na latinici i još jedan portal gde pišem je na latinici pa onda svaki čas, treba da šaltam.
    Brže kucam ovako jer sam navikao a ćirilicu znam da kucam ali sporije. Slova “lj” “nj” pa “dž” ne mogu brzo otkucati kao ovde na latinici npr… X je dž, a lj je ono Q a nj je duplo w… tako da me to usporava.
    Takođe ne smatram da oni koji pišu ćirilicom su veći Srbi od onih što pišu latinicom. To nije merilo vrednosti čoveka.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here