Томислав Кресовић: Коме је данас потребна ЕУ?

Поделите:

„Пах Американа“ влада ЕУ

Шта је значајније и моћније НАТО или ЕУ, односно колика је стварна моћ ЕУ у односу на моћ САД у Европи?. Након другог светског рата САД су већи део западне Европе ставили под свој „кишобран“ преко Маршаловог плана, стратегије „Хладног рата“, али и формирања НАТО алијансе 1949 године. САД са Великом Британијом су били „протектори“ над Западном или СР Немачком, а Источну Немачку држао је Стаљин и СССР. Интерес САД и европских езотерија(група Билдерберг 1955) било је стварање ЕЗ будуће 1957 оличене у савезу за угаљ и челик између Немачке канцелара Kонарда Аденаурера и Француске на челу са Председником генералом Де Голом.Политички и стратешки САД су преко НАТО активирале атлатистичку доктрину која је на економском плану дефинисана као ЕЗ-ЕУ. Без САД и НАТО није била могућа интеграција односно уједињене две Недмачке 1989/1990, године нити стратегије распада комуниситчког света пре свега СССР и других држава Источне Европе. Без САД није било могуће ширење „западне демократије“ на „Исток“ и приближавање Русији, али и вид окупације Русије од стране западног односно америчког утицаја у време владавине Бориса Јелцина 1991-1999 година. САД и НАТО су „обмануле“ Руску федерацију и видно је преко својих инсајдера у Русији пљачкале. САД су покориле ЕЗ-ЕУ у Балканској кризи преко глобалног сукоба и првог рата у Европи након 1945 године који је променио Еввропу али и ЕУ. На тај начин САД су показале да су оне „газде“ које уређују односеу Европи и на на Балкану кроз ратове,санкције и стварање нових држава.ЕЗ-ЕУ није могла ни један битан међународни потез да повуче без сагласности САД посебно у кризи на Блиском и средњем Истоку. Ширење ЕУ није могло да се деси без утицаја САД и НАТО које су прво приморавале улазак кандидата за ЕУ у НАТО, а онда у Унију. Глобална економска криза 2008 године се из САД преселила у Европу и друге делове света, а профит од европских економских штета извукле су САД.САД су у „сенци“ преко „хеђ фонодова“ и банкарске мафије повлачиле конце грчке кризе и постављале политичке олигархије у Грчкој на власти. ЕУ суштински без САД и НАТО не постоји, и тешко може да функционише нарочито после британског Брегзита.У исто време НАТО може да функционише без ЕУ, јер је он први створне 1949, а ЕЗ 1957 године. То све говори да данашња ЕУ полако али сигурно одлази са сцене и биће организована како САД буде одговарало и неколицини држава чланица ЕУ пре свега Немачкој.

Немачки профит од ЕУ и евро зоне?

Поставља се суштинско питање коме онда одговара данас ЕУ?.ЕУ је данас корисна, профитабилна и неопоходна Немачкој,Француској, односно интересима некадашњег Немачког и Аустроугарског царства и Француској. ЕУ није више потребна ни Турској као вечитом кандидату, али је потребна мањим државама протекторалног карактера попут балканских држава, рачунајући и Србију. Бар се тако говори да ЕУ нема алтернативу. Немачка је профитирала од проширења ЕУ и јачала свој утицај и стварањем евро зоне Преко евро зоне Немачка је видно ојачала и посстасла је лидер у Европи и Унији и то је не одговара САД који су и данас „контролори“ Немачке и њених финансија. Немачки утицај је проширен на средњу Европу и Балкан и то није у интересу САД. Због тога САД иду на унутрашње слабљење ЕУ и евро зоне и уцењују ЕУ од финансија до енергетике и односа ЕУ са Русијом. САД су са пројектом „три мора“ односно њеног утицаја и контроле интереса на Балтичком, Црном и Јадранском басену заправо угрозиле интересе Немачке. Сада смо сведоци да Пољска притиска ЕУ и Немачку јер има подршку САД и њених аспирација према Украјини .Пољска као „сателит“ САД и НАТО у својој антируској кампањи ради на ширењу својих вековних интереса према Украјини и заоштравању односа са Русијом и постављања амњричког и НАТО ракектног штита који угрожава Русију. САД исту стратегију имају и на Балкану преко својих геополтичких интереса на Црном Мору преко Румуније као и на Јадранском мору преко Албаније, Хрватске, Црне Горе и Словеније Све државе на Балкану пре свог статуса у ЕУ ушле су у НАТО.Такав ће модел бити и за Македонију. Србија ће бити на великом искушењу да свој пут ка ЕУ који је крајње неизвестан прво „овере“ до 2022 године у НАТО. САД и НАТО од Србије ће тражити дистанцирање од Русије и јачање војне сарадње која ће на крају бити услов пре Kосова и поглавља 35 за статус у ЕУ.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

2 Коментари

  1. Кад читате изјаве Јадранке Јоксимовић која све више подсећа на уштрогљену и навијену Мају Коцијанчич, схватите коме треба та ЕУ, људима опраног мозга и пуних џепова пара из фондова европског порезника, обичном народу треба само матична држава а не колонија Запада који прави од нас робове и слуге на сопственој земљи.

  2. Hm,hmm..pa, treba onima,sto ce da im” vodaju opanci”…dase,slikaju sa njima,da bidnu ” svecki igraci”…za njih ne vazi da je bolje ” biti prvi u selu,nego zadnji u gradu”….sumanuti,kopiranje,modnih trendova,smrkanje kokaina,silikona”…m sarmeri bez pokrica”.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here