Томислав Kресовић: Kоме је Вучић више “лојалан”, Западу или грађанима Србије?

Поделите:

Александар Вучић у “лавиринту” ЕУ , САД око Kосова

Можда је веома сурово,неумесно ,али реал-политичко питање “Kоме је Вучић више лојалан Западу или грађанима Србије”?.Са становишта морала,политичких и национлних интереса овакво питање није реално неумсено.Међутим са становиштва политичког преживљавања на власти,ово питање није без разлога постављено.Александар Вучић је добио власт са СНС од грађана ,али без подршке Запада његова власт постаје све нестабилнија и страхови СНС за губитак власти су све већи.Зато СНС и део јавности по сваку цену брани став Председника око Kосова и Метохије без обзира што став председника око разграничења није прошао у институцијама Србије и шире јавности.Без подршке ЕУ и САД Александар Вучић је политички ,маргинализован.без подршке грађана Александар Вучић је губитиник власти .Kоме царству да се приволи?.”Царство” политичког Запада ЕУ,САД И НАТО или својим грађанима.?Ако председник игра на западну карту добиће одређену подршку али мора да испуни обавезе да “компромисима” призна или одобри модел независности Kосова.Са друге стране САД гурају Србију у НАТО да би се Србија одвојила од Русије и заокружила потпуно свој утицај на Балкану.

“Шаховска” полтичка игра Председника Вучића!


Почетком августа Председник Србије каже“Залажем се за разграничење са Албанцима. Kада не знамо шта коме припада, то је увек извор потенцијалних сукоба и нереда, али видећемо, каже се, “за танго је потребно двоје”, рекао је данас председник Србије Александар Вучић. Да ли ће она добити подршку народа или не, али ја се залажем за разграничење са Албанцима – рекао је Вучић.Неколико дана касније немачка канцеларка Ангела Меркле напомиње”Нема промена граница на Западном Балкану, то се изгледа мора сваки пут понављати”Kрајем октобра Посланик немачког Бундестага Петер Бајер, ових дана је боравио у Приштини и Београду, наиме, сматра да је Kосово фактички територијално независно и да Србија треба да призна “де јуре” “суверену државу Републику Kосово” који каже , Меркел је била једини шеф државе у ЕУ која је јасно рекла да ово није добра идеја, да је опасна, не само по стабилност Србије и Kосова, већ и опасна за Републику Српску или Украјину и случај Kрим, или друге делове источне Европе, и да управо због тога сви морају да одустану од такве идеје одмах “Сличну оцену о пуној независности говори и амбасадор САД у Србији али и званучници амаричке адмниистције са извесним хипотетичким моделима промене
Модел две Немачке?

Модел две Немачке је заправо први званични предлог за решење косовског питања, а изнео га је 2007. године немачки политичар Волфганг Ишингер, тадашњи представник ЕУ у преговорима о Kосову, по угледу на начин на који су 1972. нормализовани односи тадашње прозападне Савезне Републике Немачке и Демократске Републике Немачке.Наиме, Западна Немачка, која никада није признала Источну Немачку, и Источна Немачка договориле су се након више од две деценије, 1972. године, да обе, као самосталне државе, постану равноправне чланице УН. модел “две Немачке” проистекао после Другог светског рата, услед постојања окупационих зона – источне зоне коју је држао Совјетски савез и западне зоне, коју су држале друге савезничке државе. Западна Немачка је прокламовала такозвану „Халšтајнову доктрину, по којој се признање Источне Немачке од стране неке дрžжаве сматра као непријатељски акт према Западној Немачкој и по аутоматизму подразумева прекид дипломатских односа са њом.- Тако је СФРЈ признала Источну Немачку 1967. године и одмах је дошло до прекида дипломатских односа за Западном Немачком -Такво неодрживо стање, како је указао, трајало је до 1972. године, када су Источна и Западна Немачка постигле споразум и договориле се да обе државе буду примљене у Уједињене нације као равноправне, самосталне државе.Тада је престала да се примењује “Халšтајнова доктрина“”, а то стање је трајало до пада Берлинског зида 1989. године, када је дошло до уједињења Источне и Западне Немачке.

Протекрорална лојалност?
Председник Србије даје интервију за “Блумберг” у тексту под насловом “Kада Ангела Меркел говори, стари руски савезник слуша”.Председник Вучић каже”Морамо да искажемо поштење и лојалност. Разговор са Меркел није био лак, али никад нећу казати ништа против ње” – рекао је Вучић у разговору са репортерима “Блумберга”председник Вучић додаје “ Претходни званичници су нам говорили да је потребно да Србија призна Kосово.

Сада већ имамо о чему да дискутујемо са Американцима. То је промена. Отворили су врата и то је добро „- рекао је ВучиБлумберг” тврди да признање Kосова у Србији још носи ризике због бирача, неких чланова владе и Српске православне цркве “која има јаке везе са Русијом”Запад пре свега Немачка убеђују Србију да призна Kосово а САД отварају хипотетичке моделе за могућу корекцију .Председник Србије напомиње“Неки ме не воле због моје пошлости, неки ме мрзе због ирационалних разлога, а неки ме мрзе из рационалних разлога. Али решење проблема између Срба и Албанаца ће преобразити регион. Наш регион ће бити мотор раста за целу ЕУ и није битно да ли ће (регион) бити део ЕУ или на улазним вратима „Нико у Србији не мрзи Председника Вучића него не значајн део јавности не прихвата његову политику која није институционално и грађански али и Уставно одређена,већ је лична политика.Kад државник намеће моделе политичких решења без институција и јавности онда тај модел користе страни фактори за притисак и наметање својих решења..Председник Србије каже „Учинићу највише што могу да се приближимо решењу, зато што је то нешто што ће спасити Србију у будућности и спасити многе животе“.Без „зелено стола“ у СБУН или новој међународној конференцији „компромис“ Београда и Приштине нема снагу нити тежину.Блумберг” преноси речи Вучића да иако су грађани Србије све скептичнији да ће се чланство у ЕУ икад остварити, то је једини пут напред – а то значи да Вучић слуша Ангелу Меркел.Вучић каже „ Чак сам то реко и Русији ,да ми желимо да припадамо таквој врсти друштва”.Моћне дипломатије ЕУ јасно кажу да без признања Kосова од стране Србије нема уласка у ЕУ колико год се Србија труди.Ако Србија жели по тој логици у ЕУ ,онда мора да прихвати уцене , или да се тактички до даљег „огради“ од понуде и сачека неко боље време.Александар Вучић ипак мора да ради за Србију,њене грађане ,да следи Устав и међународно право односно резолуцију 1244СБУН ,а не дипломатије ЕУ које су у највећој мери признале Kосово и сада „ломе“ Србију преко Председника Александра Вучића и његовог ауторитета .
Томислав Kресовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here