Tomislav Kresović: Kontrola uma i ponašanja kroz “rijaliti” programe u Srbiji

Podelite:

„Mozak na čipu“

„Mozak na čipu“ je naslovo zanimljive knjige uglednog naučnog novinara „Poltike“ u penziji Stanka Stoiljovića koji otkriva tajne moći modernog informatičkog doba i uticaja na ljudski um. Svojevremeno Zbignjev Bžežinski je krajem 1969 godine objavio studiiju “Tehnotronska era“ o načinu kontrole pojedinca i društva upotrebom savremene tehnike. Srbija je u zoni psihotronskih masovnih operacija ,počev od kontrole vremena, ali i ponašanja kroz upotrebu „pametnih“ telefona, preko društvenih mreža, interenta, masovne hipnoze preko TV emisija sve do političkih sadržaja. Na delu je kontrola uma i ponašanja širokh razmera koja se koristi u sferi politike, masovne trgovine i kroz reklame sve do oblika obrazovnog sadržaja i javne komunikacije. Srbija kroz tehnička sredstva komunikacija sve više dobija mentalne i duhovne „zombije“ i poslušnike svih profila koji su u funkciji političkih i ekonomskih oligarhija, stvarajući maksimalnu kontrrolu nad javnim mišljenjem, potrošnjom i duhovnim poretkom. Svedoci smo da su i tradicionalne konfesije u Srbiji, sveštenici i vladike potpali pod moć, ili su i sami derivati moći društvenih „kontrolora“. Koncept Novog svetskog poretka već je duboko ugrađen u društveni, obrazovni i kulturni sistem u Srbiji, počev od porodice, škole, radnog mesta, verskih institucija do „slobodnog vremena“. Građani se kontrolišu i prate preko svojih „čipovanih“ dokumenata i predaju svojih privatnih podataka desetinama raznih institucija. Pored toga preko mobilnih telefona i interneta kao i javnih kamera snima se i „skenira“ šira i uža javnost u Srbiji. Politička sfera u Srbiji dugo korisiti metode kontrole ponašanja, disciplinovanja pojedinačne i kolektivne volje građana Srbije od jednopartijskog do višestranačkog i monopolnog poretka.Kada se postignu efekti „kontrle uma“ i ponašanja masovno se korste raznih narkoleptici, psihotici, opojne droge, alkohol kao vid „stimulansa“ na mentalni nadržaj .

Masovni i javni eksperimenti „kontrole ponašanja“

Na delu su u Srbiji od ranih 2000-tih godina „preslikani“ programi iz EU i SAD kao „rijaliti programi“, odnosno progrmi „uživo“, kroz razne sadržaje poput „Farme“, “Parova“, “Zadruge“ i drugih koji u stvari predstavljaju oblik komercijalnog, ali i politički-državnog eksperimenta u programima TV stanica sa nacionalnom frekvencijom. Cilj je kontrola ponašanja, mišljenja i manipulacije učesnika u raznim programima po metodu Pavlova i Skinera i služe ne samo za “zabavi” naroda i “pojedinca“ već i primenu kolektivne manipulacije Orvelovskog tipa. Tako se TV stanice utrkuju koja će da pravi što „atraktivniji“ odnosno bizarniji program koji će da pokreće razne porive, nagone, emocionalna stanja ne samo učesnika u programima već i gledaoca. Moćne TV stanice preko svojih kontrolnih sistema za praćenje programa registruju dubinu i masovnost programa i tako se utiče na opštu kontrolu ponašanja, ali i mišljenja građana koji se kasnije dopunuju tabloidnim sadržajima i poltičkim nasiljem nad mišljenjem. Stvara se opšta slika masovne “otupelosti“ kod građana Srbije sa smanjenom empatijom koja odgovora raznim oblicima pritiska upravljačke sfere i vlasti ne samo u Srbiji već i one spolja odakle je “uvežen“ program. Na svim tim programima koji se realizuju u Srbiji, a deo su praktičnih radnji Novog svetskog poretka i njenih kreatora stoje timovi psihologa, sociologa, marketinških stručnjaka koji na ovaj način prave „mapu uma“ građana. Sve TV stanice u Srbiji koje prave takve programe uvezani su sa strukturama globalne moći ne samo političke već i ekonomske u Srbiji kao i etabliranih struktura tz “svetske vlade“ koja postoji u skoro svim državama sveta pa i u Srbiji. Masovna hipnoza i kontrola ponašanja građana u Srbiji kroz razne sfere javnog života se vešto koristi za sistem političke vladavine i odvlačenja pažne širih društvenih slojeva od realnih problema. Što je širi zahvat takvih sadržaja, jača kolektivistička logika, koja potire pojedinca i stvara „usamljenu gomilu“ koja ima sve manje mentalne i životne snage da misli o svojoj budućnosti. Ta budućnost je prepuštena vladarima, oligarhiji vlasti i „inženjerima ljudskih duša“. Onda su moguće sve prevare, obmane i laži vlasti nad građanima jer postoji tz „plitko pamćenje“ koje se koristi u poltičke svrhe vladajuće oligarhije.

Tomislav Kresović

VIDOVDAN

Podelite:

1 komentar

 1. Primer jedne zapadne zemlje.
  Clanice EU.
  Drzavna televizija se ne placa.
  Ona je obazriva prema vladi,ali i prema ostalima…nema senzacionalizma.
  Postoje privatne televizije,neke levicarske,neke desnicarske…i uvek,svako vece debate.
  Uvek obavezno manjinski gost,da se cuje i drugo misljenje,i covek saopsti misljenje,vise puta …
  Ako je TV desnicarska,pun studio istomisljenika,njig 5-6,ali,i bar jedan levicar.
  I obrnuto.
  I covek prica.Covek prica svoju levicarsku pricu a njih 5-6 desnicara cuti…i obrnuto.
  To je dnevni ventil naroda.
  Dalje,mediji su uvek prisutni svagde,gde god je korupcija,tu su kamere,reporteri…to ide uzivo,ne predsednik vlade…stalno se neki politicari procesuiraju i zatvaraju.i iz sastava aktuelne vlasti.
  I vlast cuti,sto im je partijski kolega u zatvoru,pod istragom…i oopozicija,ako je njihov slucaj.
  Alii,sudovi rade,nema prekida,nema pauze…
  A sudovi rade,jer ih i mediji rastrgose,a vlada ne sme da brani sudove od medija.
  Ako u Srbiji svaki americki oficir kupuje neki medij,zasto Srbija ne ostavi JEDAN nacionalni kanal (ne zuti ,ne NATO,vec nacionalni,ne ni vladin 100%…),i zasto levica nema JEDAN svoj medij i desnica JEDAN svoj medij,sva tri sa nacionalnom frekvencijom?
  I svi neka pricaju svoju pricu,dovode goste,svako vece neka se satima debatuje.
  Narod voli da debatuje,svaku noc vise sati,pred kamerama.
  Sta me briga da li tada 5 NATO generala ima 5 medija,jer to necu da gledam.
  Ajde Kresovicu,odgovori ti sta mislis o ovome,a to nije moje subjektivno misljenje,vec objektivan primer.
  Jeli to tesko?
  Ili cekamo da nam Neko to dozvoli?!
  Ako to cekmo,onda smo mi retardiran narod i ne zasluzujemo nista.
  I onda je besmislena tvoja prica o tome sto pricas,jer smo mi retardirani i nama upravo samo to treba.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here