Томислав Kресовић: Kуда иде Турска и Ердоган?

Поделите:

Турска , корак до доживотне владавине Ердогана?
Ердоган зна да „мора да искористи националистичку полиитку која се заснива између сталних продужетака ванредног стања,активирања војних снага у Сирији И милитаристичке полиитке у Ираку као и конфронтације са Грчком.На унутрашњем плану је борба против “гулениста” и слабе опозиције.Са друге стране на међународном плану ердоганова политика у Европе је умерена конфронтација са ЕУ и САД након покушаја пуча и репресивних мера према својим противницима и масовним репресивним мерама Ердоган је изабрао укупну политичку радикализацију у Европи и сукобе моћних држава око Сирије да расписе изборе за председника и нови сазив парламента већ 24. јуна ове године иако би редовни термин био тек у новембру следеће године. Председник Реџеп Тајип Ердоган каже. „Болести старог система прате нас у стопу“, рекао је Ердоган, објаснивши расписивање избора сложеном политичком ситуацијом и сукобом у Сирији. Референдумом је прошле године уведен президијални систем са огромним овлашћењима за шефа државе која ће бити на снази већ од следећег мандата.На овај начин Ердоган користи ситуацију да учврсти своју позицију за до десет година,да потопи опозицију И прошири моћ своје АK-партије и учврсти своју личну владавину.Подршку на председничким изборима Ердогану даће Партија националистичког покрета (МХП) те да ће на парламентарне изаћи у коалицији са Ердогановом Партијом правде и развоја (АKП).
Ердоган “наплаћује” рат у Сирији?
„Рат против Kурда, ангажман у северној Сирији – то тренутно има ефекта и сада то Ердоган жели да искорсити јер ће касније цене турског војног деловања стићи на “наплату” како економски,политички али и безбеносно.Kорак по корак Ердоган преобликује Турску у неосманску исламску државу која се фазно одриче од секуларне политике Kемала Ататурака приближавајући Турску исламској држави уз јачање веза са Ираном.Грађанска права у Турској постају другоразредно питање И на цену су националне верске и историјске сфере турске политике. .Ердоган жели да сасече опозицију ,притисне или уцени ЕУ и савезнике у НАТО и тако ојача своју власт са могућношћу доживотне владавине. Турска сада добија војну подршку од Русије пре свега моћним ракетним И против ракетним системима,преко Русије иде Турски гасни ток,.Kина И Иран имају јаке економске везе са Турском, а Турска економија је у успону .Са друге стране ЕУ И НАТО немају инструменте да “дисципинују” Турску у хибридном сукобу са Грчком и то може бити у окидач да Турска изврши додатни притиска на Kипар око налазишта гаса али и да се одлући на милатантне опције својих интереса на северу Kипра.На Балкану Ердоган планира да преко економоје,пољопривреде,енергетике ојача своју позицију рачунајући И неотоманску исламску доктрину.Постепено Ердоган постаје један од пет кључна лидера Европе после Русије,Немачке,Француске и Велке Британије.Турска са Ердоганом биће на кинеском путу свиле,рском путу гаса,иранским утицајима у региону И супростављању Израелу.Веома ће бити занимљиво како ће на Турску реговати ускоро САД,Француска и Велика Британија.Да ли Запад подржавати Kурде у притиску на власт Ердогана или припремати нову заверу,санкције и његово обарање с власти.Једно је тачно да Ердоган влада веома прагамтично,политички лукаво И игра на више карата .Све су оне окренуте према његовој личној власти .

 

Tомислав Кресовић

Поделите:

2 Коментари

 1. И да је писменије, не би било боље. Ердоган је ВЕЋ окренуо ћурак наопако – верујем да су то Руси очекивали. Надам се и да ту има и двоструких игара и изненађења – сумњам по Русију, која ВАЉДА зна да “нико тако погано не лаже к’о Турчин”.

 2. Браћо Руси, Срби са Турцима имају непоновљиво иаторијско искуство,
  кратко, сажето исказано у ”Горском вијенцу”:
  ”БОГ УБИО СВАКОГА СРБИНА
  КОЈИ ИМА ВЈЕРЕ У ТУРЧИНА!”
  Не морате нам веровати, али ако су Турци убили једног Руса /пилота/,
  ништа их неће спречавати да убију и 101, 1001, 10001…, само ако им
  се буде поново пружила прилика за тако нешто!
  Ви не морате баш као Срби, јер може и овако:
  ”БОГ БЛАГОСИЉА СВАКОГ БАЋУШКУ,
  КОЈИ НЕИМА ВЕЈРЕ У ТУРСКУ!”
  ”БОГ БЛАГОСИЉА СВЕ ДУШЕ РУСКЕ,
  КОЈЕ НЕИМАЈУ ВЈЕРЕ У ТУРКЕ!”
  Следујући вашем примеру, Браћо, Православни Руси, и Срби могу своју
  клетву преиначити у благослов, па рећи:
  ”БОГ БЛАГОСИЉА СВАКОГА СРБИНА,
  КОЈИ НЕМА ВЈЕРЕ У ТУРЧИНА!”
  ”БОГ БЛАГОСИЉА СВЕ ДУШЕ СРБСКЕ,
  КОЈЕ НЕМАЈУ ВЈЕРЕ У ТУРКЕ!”
  Заједно смо, уз Божију помоћ – непобедиви!!!

  Драган Славнић

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here