Tomislav Kresović: Kuda ide Turska i Erdogan?

Podelite:

Turska , korak do doživotne vladavine Erdogana?
Erdogan zna da „mora da iskoristi nacionalističku poliitku koja se zasniva između stalnih produžetaka vanrednog stanja,aktiviranja vojnih snaga u Siriji I militarističke poliitke u Iraku kao i konfrontacije sa Grčkom.Na unutrašnjem planu je borba protiv “gulenista” i slabe opozicije.Sa druge strane na međunarodnom planu erdoganova politika u Evrope je umerena konfrontacija sa EU i SAD nakon pokušaja puča i represivnih mera prema svojim protivnicima i masovnim represivnim merama Erdogan je izabrao ukupnu političku radikalizaciju u Evropi i sukobe moćnih država oko Sirije da raspise izbore za predsednika i novi saziv parlamenta već 24. juna ove godine iako bi redovni termin bio tek u novembru sledeće godine. Predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže. „Bolesti starog sistema prate nas u stopu“, rekao je Erdogan, objasnivši raspisivanje izbora složenom političkom situacijom i sukobom u Siriji. Referendumom je prošle godine uveden prezidijalni sistem sa ogromnim ovlašćenjima za šefa države koja će biti na snazi već od sledećeg mandata.Na ovaj način Erdogan koristi situaciju da učvrsti svoju poziciju za do deset godina,da potopi opoziciju I proširi moć svoje AK-partije i učvrsti svoju ličnu vladavinu.Podršku na predsedničkim izborima Erdoganu daće Partija nacionalističkog pokreta (MHP) te da će na parlamentarne izaći u koaliciji sa Erdoganovom Partijom pravde i razvoja (AKP).
Erdogan “naplaćuje” rat u Siriji?
„Rat protiv Kurda, angažman u severnoj Siriji – to trenutno ima efekta i sada to Erdogan želi da iskorsiti jer će kasnije cene turskog vojnog delovanja stići na “naplatu” kako ekonomski,politički ali i bezbenosno.Korak po korak Erdogan preoblikuje Tursku u neosmansku islamsku državu koja se fazno odriče od sekularne politike Kemala Ataturaka približavajući Tursku islamskoj državi uz jačanje veza sa Iranom.Građanska prava u Turskoj postaju drugorazredno pitanje I na cenu su nacionalne verske i istorijske sfere turske politike. .Erdogan želi da saseče opoziciju ,pritisne ili uceni EU i saveznike u NATO i tako ojača svoju vlast sa mogućnošću doživotne vladavine. Turska sada dobija vojnu podršku od Rusije pre svega moćnim raketnim I protiv raketnim sistemima,preko Rusije ide Turski gasni tok,.Kina I Iran imaju jake ekonomske veze sa Turskom, a Turska ekonomija je u usponu .Sa druge strane EU I NATO nemaju instrumente da “discipinuju” Tursku u hibridnom sukobu sa Grčkom i to može biti u okidač da Turska izvrši dodatni pritiska na Kipar oko nalazišta gasa ali i da se odlući na milatantne opcije svojih interesa na severu Kipra.Na Balkanu Erdogan planira da preko ekonomoje,poljoprivrede,energetike ojača svoju poziciju računajući I neotomansku islamsku doktrinu.Postepeno Erdogan postaje jedan od pet ključna lidera Evrope posle Rusije,Nemačke,Francuske i Velke Britanije.Turska sa Erdoganom biće na kineskom putu svile,rskom putu gasa,iranskim uticajima u regionu I suprostavljanju Izraelu.Veoma će biti zanimljivo kako će na Tursku regovati uskoro SAD,Francuska i Velika Britanija.Da li Zapad podržavati Kurde u pritisku na vlast Erdogana ili pripremati novu zaveru,sankcije i njegovo obaranje s vlasti.Jedno je tačno da Erdogan vlada veoma pragamtično,politički lukavo I igra na više karata .Sve su one okrenute prema njegovoj ličnoj vlasti .

 

Tomislav Kresović

Podelite:

2 Komentari

 1. I da je pismenije, ne bi bilo bolje. Erdogan je VEĆ okrenuo ćurak naopako – verujem da su to Rusi očekivali. Nadam se i da tu ima i dvostrukih igara i iznenađenja – sumnjam po Rusiju, koja VALJDA zna da “niko tako pogano ne laže k’o Turčin”.

 2. Braćo Rusi, Srbi sa Turcima imaju neponovljivo iatorijsko iskustvo,
  kratko, sažeto iskazano u ”Gorskom vijencu”:
  ”BOG UBIO SVAKOGA SRBINA
  KOJI IMA VJERE U TURČINA!”
  Ne morate nam verovati, ali ako su Turci ubili jednog Rusa /pilota/,
  ništa ih neće sprečavati da ubiju i 101, 1001, 10001…, samo ako im
  se bude ponovo pružila prilika za tako nešto!
  Vi ne morate baš kao Srbi, jer može i ovako:
  ”BOG BLAGOSILJA SVAKOG BAĆUŠKU,
  KOJI NEIMA VEJRE U TURSKU!”
  ”BOG BLAGOSILJA SVE DUŠE RUSKE,
  KOJE NEIMAJU VJERE U TURKE!”
  Sledujući vašem primeru, Braćo, Pravoslavni Rusi, i Srbi mogu svoju
  kletvu preinačiti u blagoslov, pa reći:
  ”BOG BLAGOSILJA SVAKOGA SRBINA,
  KOJI NEMA VJERE U TURČINA!”
  ”BOG BLAGOSILJA SVE DUŠE SRBSKE,
  KOJE NEMAJU VJERE U TURKE!”
  Zajedno smo, uz Božiju pomoć – nepobedivi!!!

  Dragan Slavnić

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here