Томислав Kресовић: Меркелова “смирује” напетост Београда и Приштине?!

Поделите:

Мерклеова “смирује” напетост Београда и Приштине !?

Председник Србије слуша “савете” немачке канцеларке?
Ангела Меркле позива Председника Вучића да прво одустане да се самостално формира ЗСО 20 априла,да се прихвати предлог ЕУ око израде статута ,да се настави дијалог Београда и Приштине,и да се представници српске листе врате у владу Kосова Рамуша Харадинаја која је пред падом и великом кризом.Ово ће бити највероватније „савети“ немачке канцеларке уз сугестију да Србија буде присутна на медуујародним скуповима ЕУ где ће бити и Kосово без атрибута државности што се противе неке чланице ЕУ које нису признале Kосово.Мерклеова треба од Председника Србије да добије „реч“ да ће се смирити напетост између Београда и Приштине пред њен одлазак у САД и посету америчком преседнику Донладу Трампу где је очекује тежак састанак, и да Немачка “контрлише” кризу на Балкану. САД то и очекују од Немачке на Балкану.

Србија прати немачку политику на Балкану?
Председник Александар Вучић састаће се са немачком канцеларком Ангелом Меркел, на њен позив, 13. априла. што че бити до сада дванаести сусрет лии други њихов сусрет за месец и по дана .Председник Србије верује немачкој канцеларки која је добила свој четвти мандат , иако Немачка платформа око Kосова није у интересу Србије ,а она води ка пуној нормализацији односно признању Kосова без статуса и прихватању политике да се Kосову од стране Србије „дозволи“ пут у УН што Србији није у интересу.Председник Вучић је прилком недавне посете канцеларки Меркле рекао“ Ми знамо да је пред нама тежак пут решавања поглавља 23 и 24, и тешка препрака у решавању питања Kосова”. Kако је истакао, Меркеловој је рекао да је “важније љубити земљу своје деце, него земљу својих предака”, и да је „Србији важна будућност- Спремни смо на компромис. Да обе стране нешто изгубе, па макар и да не буду задовољне. За народ не би било прихватљиво да Србија буде једини губитник“
Немачка „равнотежа“ на Балкану?
Председник Србије након немилих догађајај на Kосову после убиства Оливера Ивановића и бруталне акције насиља над Марком Ђурићем и српким званичницима на Kосову и иступања Српске листе из владе и планирања да сами 20 априла фомирају ЗСО на основу Бриселског споразма тражи „савет“ односно мишљење Ангеле Меркле.Једном прииком Председник Србије је рекао „Моје ће бити више да слушам, али ћу наравно и рећи интересе Србије“. Немачка политика на Балклану је у одржавању политичке и безбедносне „равнотеже“ која неће бити у правцу заоштравања односа на Kосову међу албанским партијама, односа Срба и Албанаца алии прекида Бриселског дијалога Београда и Приштине.ЕУ је косовским властима дала четири месеца да израду статута ЗСО иако је прошло пет година како је статут требао да буде већ на делу.ЕУ на овај начин жели да тактички „присне“ власти у Приштини,а стратегијски да Србија остане у Бриселском дијалогу.

Томислав Kресовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here