Tomislav Kresović: Moralni pad, ili real politika Čedomira Jovanovića!?

Podelite:

Srbija između “Velike Srbije” “predkumanovske”?
Politička scena u Srbiji ima dva ekstrema mišljenja koji odgovaraju trenutnoj javnoj politici lidera SNS i Predsednika Srbije.Reč je o lideru i politici SRS I dr Vojislavu Šešelju koji je na svojim starim pozicijama utabanim devedsetih godina prošlog veka o “Velikoj Srbiji” koje nemaju pragmatsko utemeljene u biračkom telu Srbije ,ali su dobro spinovana poliitka koja odgovora dnevnoj politici Aleksandra Vučiću .Na drugoj strani je poliitka LDP i Čedomira Jovanovića koji je promoter nezavisnog Kosova i vraćanja Srbije na “Predkumanovski period”, i odvajanja Srbije od Ruske federacije.Šešešlj i Jovanović svaki na svoj način rade za vlast Aleksandra Vučića i zbunjivanja javnosti.

“Profiterska” politika Čedomira Jovanovića!

Tagičnost srpske političke scene je što su se partije koje su bile na vlasti od 2000-2012 godine vidno kompromitovale, tako da du“opozicionari poput Dragana Đilasa,Šutanovca,Saše Jankovića “džokeri” Aleksandra Vučića u igri “preumljena” i sluđivanja građana Srbije.Ipak da se vratimo na velikog biznismena koji je unovčio svoju poliitku u vreme nakon ubistva premijera dr Zoranom Đinđićem ali i saradnja sa Zemunskim klanom i bliskim odnosima sa klanom Mila Đukanovića kao sa “podzemnom diplomatijom” SAD i Velike Britanije.Jovanović je najveći pobornik raskidanja političkih I drugih verza sa Ruskom federacijom. Jovanović krajem 2017 godine za list “Dnevnik” iz Novog Sada kaže “ Moramo redefinisati svoje odnose sa Moskvom, kojoj je Srbija poslednje utočište na Balkanu posle niza poraza kojima se smanjio njen uticaj, pre svega u Makedoniji i Crnog Gori, pa je Srbija ostala platforma preko koje Rusija vodi svoju borbu za Zapadom. Izbori u Bosni i Hercegovini su takođe šansa da pokažemo stepen odgovornosti koji se očekuje od nas kada se govori o zemlji kojoj toliko puno dugujemo, posle ratova i patnji koje su uništile i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate” Kakakv stav ima Jovanović prema Republici Srpskoj i Dodiku “ . Moraju se, kaže, prekinuti te specijalne veze sa Miloradom Dodikom, ili kako god to neko naziva, i raditi na očuvanju BiH kao celovite države i pomoći joj da konačno bude funkcionalna zemlja”.Jovanović je za unitarnu BIH u NATO , odvajanje od Srbije suprotno od Dejtonskog sporazuma.Dakle odvajnje od Rusije i Republike Srpske što traže i zapadne politike.

Čeda i Kurti “isto misle” o nezavisnosti Kosova?

Antiruska politika Čedomira Jovanovića
Čedomir Jovanović je politički dosledan kada je reč o nezavisnosti Kosova i potrebe da se Srbija “oprosti” od svojih interesa na Kosovu i Metohiji i odrekne rezolucije 1244SBUN.Jovanović u interviju za RTK u Prištini maja 2018 godine samouvereno misli i kaže u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, i činjenicom da se još ne znaju počinioci, navodi da to znači “da je jasno ko su počinioci”.To znači da nema nikakve veze sa etničkim sukobom i da ne postoji nijedan normalan razlog zbog kojeg bi neki Albanac otišao i ubio Olivera Ivanovića. Oliver Ivanović je ubijen da bi se poremetili odnosi Beograda i Prištine, Tačija i Vučića, i šanse da se stvori ovde mir. A ko iza toga stoji? Pa oni kojima je u interesu ludilo u odnosima Srbije i Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, isti oni koji su u Crnoj Gori u haosu tražili šansu za sebe”.Jovanović šalje jasnu poruku da iza likvidacije Olivera Ivanovića stoje ruski obaveštajni i polltiički interesi. Jovanović svesno ovo govori u Prištini znajući da Rusija štiti Srbiju u SBUN i rezoluciju 1244SBUN o Kosovu navodeći da je Rusija izvor nestabilnosti na Kosovu .

Jovanovic za RTK na pitanje da li očekuje da Srbija, kada je reč o Kosovu, donese neko konačno rešenje do kraja godine i da li će predsednik Vučić biti taj koji će Srbima saopštiti to rešenje, Jovanović odgovara:“ Svi znaju to. I svi znaju da tu nema više manevarskog prostora. U suprotnom, Koštunica bi i danas bio premijer. Vučić je lider moje zemlje i ako on nema snagu da kaže istinu, ko tu istinu treba da kaže “.Jovanović kao da predstavlja alterantivnu državnu politiku lii neko mišljenje “iz senke” unutar vlasti u Srbiji ili je to testiranje neke nove odluke .Jovanović na skupu Perspektiva dijaloga “Kosova” i u Prištini, na kojem su bili i zamenik tzv. premijera Kosova Enver Hodžaj, predstavnici civilnog društva i Narodni poslanik u Skupštini Srbije, kaže “ Ja ne znam na kakav način Srbiji može biti bolje ukoliko nastavi da ignoriše činjenicu da je “Kosovo” danas apsolutno nezavisna država od nje”.Kao vid političke podrške Čedomiru Jovanoviću radikalni političar Aljbin Kurti na svom Fejsbuk profilu o Jovanoviću piše “da je odigrao “odlučujuću ulogu u slanju Miloševića u Hag, kao i u hapšenju Jovice Stanišića i Frenkija Simatovića”.
Tomislav Kresović

Podelite:

1 komentar

 1. “Tomislav Kresović: Moralni pad, ili real politika
  Čedomira Jovanovića!?”
  A, kada to Čedomir Jovanović nije bio u moralnom padu?
  Oduvek je on takav, sa svojim čergarskim mentalitetom!
  Žalosno je, ali je on u tom svom moralnom padu i
  toj svovjoj real politici — prećutno podržan od vladajućeg
  režima.
  Kada bi jedan poslanik britanskog parlamenta smeo da
  kaže na Foklandima, da su Foklandi -”nezavisna država”?
  Nikada!
  Ili, recimo, kineski poslanik da kaže za Tajvan, da je ”nezavisna
  država”?
  Nikada!
  Mogli bi oni to da kažu, ali tog momenta bi prestali da budu
  poslnici, i bili bi stavljeni na spisak za odstrel – politički
  i fizički!

  Dragan Slavnić

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here