Томислав Кресовић: Немачка план “Гросраум“ за Балкан

Поделите:

Немачка „Балканска економска унија“

За Немачку Западни Балкан има велики безбедносни али иекономски значај. Немачки „Гросраум“, је ширење екномоског просора Немачке и осигуравање сигурности неамчких интереса на Балкану. Немачка економском контролом Балкана пре свега држава насталих из бивше Југославије али и Мађарске, Бугарске, Румуније и Албаније добија значајно економско тржиште које је у ратним условима имао Трећи Рајх са великом губицима и отпором. Сада Немачка „нуди“ отварање Балкана према ЕУ кроз своје интерсе и програме који неће бити емоционалног, већ интересног карактера. Сада Немачка „куповином“ екномских и политчких олигархија Балкана кроз разне приватне и друге фондове и преко донација и утицаја интересних лобија покушава улагање и модернизацију на просторима Балкана. Један од циљева је и да се Западни Балкан премрежи инфраструктурним везама као што су ауто-путеви који би спојили Србију са Босном и Херцеговином или Београд с Тираном, преко Приштине. Ово су пројекти бил и тежња Немачке и почетком 20 века и у оба светска рата, да Немачка добије излаз не само према Солуну и Грчкој, већ и да има пуну контролу над Јадранско-Јонским коридором. али и да повеже Јадранско-Јонско море са Црним морем. На овај начин Немачка поред речног коридора Рајна-Мајна – Дунав – Црно Море добија и коридор Драч-Тирана-приштина-Ниш –Црно Море

Балкан економска колонија Немачке?

 Немачка покушава две „неуспеле“ државе БиХ о Kосово, да умрежи са путевима и коридорима, али и да изврши полтичку и економску интеграцију региона, и пацификације односе Србије и Kосова, и Србије и БИХ преко Републике Српске и друге државе рачунајући значајан интерес Немачке у Словенији, Хрватској и Мађарској. Србија је у овом плану једна од карика интеграција уз услове и обавезе које Србија треба да преузме у односима са Kосовом и БИХ. Немачки план назван Берлин плус је алтернативног карактера, јер је Немачкој потребна радна снага пре свега стручна са Балкана, могућност пласирања капитала и конкурисања економским интересима и утицајима Турске у Русије на Балкану. Огроман Немачки капитал који је негде успорен у споровима и санкцијама према Русији сада треба да се усмери на Балкан. Балкан Немачкој поред радне снаге, коридора може бити значајан, улагања у пољопривреду и одлагању сопственог отпада у дражавама Балкана. Немачка рачуна да би новац за његову реализацију требало обезбедити преко Европске економске зоне (ЕЕА) коју чине све земље чланице ЕУ, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, као и Европска асоцијација за слободну трговину (ЕФТА), којој уз наведене државе, припада и Швајцарска. Преведено, новац за државе Балкана добијаће они пројекти који ће Немачкој донети профит и утицај на управљање балканским државама. Суме још нису познате, јер би тек требало да се организују донаторске акције, али би због обима пројеката, свакако требало да буду значајне. Ово је полтички и економски “мамац“ Немачке која има вишак капитала и потребе улагања и мањак радне и јефтине радне снаге која би на Балкану радила за Немачку. ЕУ је Балкану доделила статус „Истуреног одељења“, што би створило напетост, па је Немачка кроз свој програм планирала да се тако “прескочи” неизвестан период од следећих неколико година у коме ЕУ, притиснута многобројним кризама, не намерава да се даље шири.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

7 Коментари

 1. Немачка нас може да држи само у ропству. Нису у стању да нас признају себи равнима, а другачије нећемо; према томе – биће како буде. Аустријанци су ипак умели са Србима; само се то ето није допало Хрватима, Маџарима, РКЦ.

 2. Kursna lista:
  1 NEMACKA MARKA=1 KONVERTIBILNA (BIH) MARKA
  1 EURO =1,95582 KONVERTIBILNIH (BIH) MARAKA
  1 EURO =1,96000 BUGARSKIH LEVA
  Dakle:
  NEMACKA…BUGARSKA…BOSNA I HERCEGOVINA…tri valute(nemacka marka itekako postoji) u tri zemlje-IDENTICNE VREDNOSTI?

 3. Nemacka je jedna ozbiljna, ekonomski jaka i pravno ustrojena drzava koja se kao Feniks, posle II Sv rata uzdigla. Ne razumem zasto se Srbi, jedini u Evropi, od nje plase i beze.

  Da li zato sto su od Nemaca stradali ?
  Pa i Nemci su od Amerikanaca onoliko stradali, ali su vrlo brzo shvatili da je bolje biti uz rogate nego protiv.

  • Прво су је Америланци претворили у прах и пепео да би је поробили, а затим су инвестирали свој новац у своје немачке фабрике. Тако сада живе свој сан: да им Немци раде.

   Ко намешта немачко устројство тешко је рећи. Од увођења Евра немачкој иде сјајно а остали се распадоше, раније је било обрнуто – дакле неко је увео Евро да би то “средио”?

 4. G. Kresovic sa pravom govori o nemackom grosraumu ali, od toga NEMA ZIME. Nemci imaju novac i tehnologiju a fale im ruke. Sve zemlje bivseg istocnog bloka vrlo lepo saradjuju, trguju i partneruju sa Nemackom.
  Samo su Srbi neodlucni.
  Nemci nikad ne bi pristali da u Beogradu na obali Save grade kulu od 50 spratova. Prvo zqto sto je to protiv zdrave pameti, a potom zato sto je potrebno zgaziti urbanisticki plan grada i niz vlasnickih propisa i zakona.

  • Браво, господине! Само понављајте моје речи. Ја никако да успем да исперем мозак Србима и натерам их да воле окупатора. Свака помоћ је добродошла.

   • “да воле окупатора ?”
    Zasto da vole ? Ne radi se o ljubavi izmedju drzava i naroda vec o saradnji u cilju obostrane koristi. Srbija i Nemacka treba da saradjuju a ne da se vole. Skoro milion Srba zivi u germanskim zemljama (D, A, CH).

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here