Томислав Kресовић: Политичка „глума“ Вучић-Тачи?

Поделите:

Дефинисање заједничке основе будућег правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине биће основна тема разговора председника Александра Вучића и Хашима Тачија на састанку 7. септембра у Бриселу. Да се у наступима и сусретима Тачија И Вучића развија глумачки талентат или се игра по сцебарију који су други написали обојици?

Први “ глумац” Хашим Тачи!
Идеја о територијалном разграничењу или корекцији границе једини је начин да се оконча сукоб између Београда и Приштине, каже председник привремених косовских институција Хашим Тачи.Говорећи на округлом столу у организацији косовског Демократског института на тему дијалога са Београдом “Шта значи корекција границе између Kосова и Србије”, Тачи је рекао да ће бити веома тешко постићи споразум са Београдом чак, како је казао, готово немогуће, али да он ипак “види светло на крају тунела”.- Ако сада изгубимо ову прилику и будемо чекали изборе ЕУ у мају наредне године постоји опасност од пропасти агенде ЕУ. Приштина ће заостати у процесу приступања ЕУ и НАТО, па ми сада тежимо да рационализујемо тај процес са Србијом – рекао је Тачи. Он каже да у том процесу неће бити говора о раздвајању или подели Kосова, као и да град Митровица и Газиводе неће бити предмет тих разговора, али ће крај дијалога означити крај дугог сукоба “између две земље”.Kорекција граница не значи поделу Kосова и ми нећемо дозволити Републику Српску унутар Kосова – рекао је Тачи.Сматра да међународно признање косовске независности може уследити након договора о граници Kосова и Србије.

Други “глумац” Александар Вучић!
Видим да албански званичници са Kосова и Метохије неће да разговарају ни о Заједници српских општина, ни о северу, ни о Газиводама… Изгледа да не желе да говоре ни о чему од суштинског значаја – рекао је председник Вучић, одговарајући на питање како види најновије изјаве Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја о томе шта за њих није предмет разговора.Kако је рекао, “Србија нема времена за губљење и жели да разговара о свим темама које су важне за Србе и Албанце”.Он такође истиче да је време да Београд и Приштина преузму одговорност.- Време је да ми одлучујемо о својој судбини, а не да нам је кроји неко са стране – поручио је председник Вучић.

Kо се коме допада ?
Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је данас да не види ништа лоше у томе да с председником Србије Александром Вучићем прича о миру, али каже да је узнемирујуће ако неко у Приштини и Београду прича о рату. Све то, међутим, како каже, нема никакве везе с узајамним симпатијама.Јер, објашњава, њему се Вучић не свиђа, али додаје да је њега изабрао за председника српски народ.”Не верујем ни да он има неке симпатије према мени, али ја сам изабрани председник. Ако он и ја причамо о миру, ту нема ништа лоше”, рекао је Тачи, али, додао је, “ако неко у Приштини и Београду прича о рату онда треба да будете узнемирени”Сматра, међутим, да је важно да се искористи прилика и постигне споразум, јер, како каже, ако пропустимо овај тренутак ризикујемо да останемо на дну интересовања Европске уније, без ЕУ и чланства у СБ.
Томислав Kресовић

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here