Томислав Кресовић: Политичка “коцка” председника СНС и Србије Александра Вучића

Поделите:

Ана Брнабић и “диктирана већина” ?

Председник Србије и лидер СНС има по први пут тежак задатак да “дисциплинује” владајућу већину, да гласа за његов предлог, да председник буде министарака Ана Брнабић, која очигледно нема пуну подршку ни у СНС нити код коалиционих партнера. Председник СНС Александар Вучић је новинарима након састанка са посланичком групом СНС само кратко рекао: “Није било лако”, а на питање да ли ће СПС добити “четири плус једно” место у новој влади, Вучић је рекао да верује да ће све бити у реду. Ова формулација “Није било лако” у СНС односно посланичком клубу јасно указује да је странка већ доживела унутрашњи раскол, и да ће се то одразити и на изборе за град Београд и за превремене изборе током 2018 године.

“Покерашка” политика Александар Вучића?

Александар Вучић је ушао у политички “хазард” односно полтичку “коцку” са својом партијом коју је видно деградирао, уступивши део моћи колационом партнеру СПС-у да гласа за Ану Брнабић. Алексадар Вучић је попут политчког “цезара” рекао “Kоцка је бачена”, односно тој је “мој избор” за мандатара је Ану Брнабић и нико други. Зашто је председник СНС и Србије Александар Вучић ставио своју странку на “добош” и реалне расколе због Ане Брнабић велико је питање, које ће се ускоро разјаснити. Очекује се седница скупштине, и потврда да ли је Александар Вучић “сломио” своју посланичку и владину већину, или има и опречних мишљења која су нормална у парламентарној демократији односно има опозицију у свој колацији и странци. Потпредседница СНС Марија Обрадовић каже ”Александар Вучић неће трпети политичке уцене, као и да никога нико неће проморавати да гласа. Нећемо инсистирати да Драган Марковић Палма гласа за Брнабић. Ако посланици Јединствене Србије не буду гласали за Брнабић, они ће бити и против владе. Kако онда могу да буду део владајуће коалиције”. Велики су притисци очигледно споља из САД да Ана Брнабић буде избор Александра Вучића за председника владе. СПС рачуна да ће нешто “профитирати”, али генерално пристаје на “диктирану” политику и парламентарну већину која ће им се касније “обити о главу”, јер ће ова влада трајати мање од годину дана у отежаним полтичким, социјалним и економским условима. Таква ситуација може довести и до распада коалиције СПС и ЈС Драгана Марковића Палме, или ломљење његових посланика и странке, као што је то урађено и са странком Велимира Илића “Новом Србијом” и његовим посланицима који су прешли у СНС.

“Тајни “ послови Ане Брнабић и Синише Малог

Посебно забрињава чињеница и могућност да компромитовани градоначелник и некадашњи Вућићев саветник Синиша Мали буде шеф кабинета Ани Брнабић. То ће само потврди да је рећч о интерсној игри и савезу, и увезаности страних утицаја у рад владе Србије. Ана Брнабић је у претходном периоду била у пословним односима са Синишом Малим који је дефинисан као проамерички играч који ће бити задужен за сложене лобиситчке “операције” и послове, пре свега “Београд на води”. Игра Александра Вучића са Аном Брнабић је урушавање СНС и разоткивање страног притиска на Александра Вучића. Релно је да ће бити “диктиране” већине ,а ако је хипотетички не буде јасно је да се Александар Вучић преиграо. Kако год да буде Александар Вучић је доживео озбиљнији политички пораз и компромитацију који прати наметање решења у власти која долазе споља. То говори да власти у Србији и сам председник Србије нису самостални у одлучивању.

Томислав Kресовић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here